Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A házassági szerződéssel sok konfliktus megelőzhető

Szeged - Sokan tartanak attól, párjuk mit szólna, ha előhozakodnának a házassági szerződés lehetőségével. Mások nem is foglalkoznak a vagyoni osztozkodással, vagy azért, mert nincsenek tisztában egy esetleges válás következményeivel, vagy mert feltétel nélkül bíznak kedvesükben.
– Ugye nem felejtitek el a házassági szerződést? Nem akarok pesszimistának tűnni, de a „rózsaszín köd "egyszer elillan és akár pórul is járhattok – figyelmeztette egyik családtagja Mariannt, mielőtt az frigyre lépett volna a szeretett férfival, Lacival.

Élettársi viszony

Sokan tévesen vélekednek az élettársi kapcsolatokról rendelkező bírói gyakorlatról, mivel úgy gondolják, hogy hosszú évek után azok a törvények vonatkoznak a viszonyra, mintha házasok lennének. Ám ha soha nem kerül sor az esküvőre, és megszűnik az együttélés, a feleknek nem kell elfelezni a vagyont, hanem a szerzés arányában kell osztozkodni.

– Amikor összeházasodtunk, már mindkettőnknek volt ingatlan a nevén: nekem egy lakás, a férjemnek két földterület, balatoni porta és szintén egy lakás. Ezeket később eladtuk, és a pénzt közös házunkba fektettük. Tartottuk egymást annyira korrektnek, hogy egy esetleges válás esetén meg tudnánk beszélni, kinek mi jár. De ki tudja azt előre, hogy egy konfliktusokkal teli időszakban ki mennyire válik befolyásolhatóvá, kinek lesz jobb ügyvédje, kit mennyire irányítanának a rokonok – érvelt a házassági szerződés mellett Haukné Bajorhegyi Mariann, aki szerint egyáltalán nem volt kellemetlen a sokak által oly bizarrnak tartott szituáció, a házasság előtt papírra vetett vagyoni megállapodás.

– Szerintem mindenkinek kötnie kellene ilyen szerződést, de sokan bizalmatlanságnak tartják, ha a párjuk előrukkol a témával. Pedig ha megnézzük a válási statisztikákat, egyáltalán nem árt elgondolkodni – magyarázta feleségével egyetértésben a szegedi Hauk László, aki szerencsésnek tartja magát: már tizenkét éve boldog házasságban él Mariannal és két kislányukkal, Fédrával és Evelinnel.

Hollywoodban más

Számos nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban a vagyoni kérdések mellett más kritériumokat is rögzítenek a házassági szerződésben. Ilyen például a félrelépés és következményei. Nálunk azonban még nincs arra jogi gyakorlat, hogy honorálják vagy büntessék, ha a házastársak valamelyike félrelép.

Sokszor az információhiány miatt nem merül fel a házasulandókban, hogy érdemes lenne vagyonjogi szerződést kötni. Simon Jánosnak már házasságkötése előtt saját cége volt. A vállalkozása, illetve a hozzá kötődő eszközök, például az autója, az ő nevén szerepelt. Saját lakása és hétvégi kiskertje is volt. Nem gondolta, hogy házasságkötése után bármi változna a tulajdonviszonyokban. De bevallotta, nem is aggódott, hiszen teljes mértékig megbízott a feleségében. Tévedett. Váláskor majdnem mindent felezni kellett, hiszen a családjogi törvény kimondja: „a házasság megkötésével, a házastársak között háztartási vagyonközösség jön létre", vagyis minden, még az is amit a frigy előtt az élettársi kapcsolatban külön-külön szereztek – közös. A bírósági gyakorlat szerint, ha az esküvő előtt bizonyíthatóan nem éltek volna együtt, akkor csak a házasság után szerzett javakon kellett volna civakodni. A 43 éves férfi nem érezte jogosnak az osztozkodást, hiszen nem elég, hogy rosszul végződött a házassága, kemény munkájának eredménye is részben „elúszott".

– Házassági szerződés kötése még ma sem elterjedt gyakorlat Magyarországon. Sokan félnek pont az esküvő előtt előhozakodni a kényes témával, ami nem minden szituációban indokolt, de általában célszerű – ismertette tapasztalatait Juhász György szegedi ügyvéd. Elmondta, sokszor a szülők kérik a fiatalokat, hogy rendezzék a vagyonjogi kérdéseket, hiszen gyakran előfordul, hogy az egyik gyermeket nagy értékkel – lakással, autóval – támogatják, és bár szeretnék ha „örökké" tartana a házasság, félnek az esetleges válás következményeitől. A szakembertől megtudtuk, házasság után és élettársi kapcsolatban is köthető ilyen szerződés. A dokumentumokban nyilatkozhatunk a házassági életközösség előtti vagyonokról. Az ajándékba kapott, vagy vásárolt tárgyakat, illetve a jövőben szerzendő dolgokat is előre eloszthatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódy-Jeles konferencia a Grand Caféban

A KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem filmelmélet-filmtörténet programja 2007.… Tovább olvasom