Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A hazatérés kudarca

Több mint húszévnyi sikeres németországi praktizálás után haza szeretett volna jönni egy szegedi fogszakorvos. Itthon akart rendelőt nyitni. Csakhogy újfajta szemléletével magára maradt, vállalkozása kudarcba fulladt. Csalódottan ment vissza Németországba.
Erki Tamás: Összepakoltam, és visszamentem oda, ahol elismerik ugyan a munkámat, de mindig idegen leszek. Fotó: Frank Yvette
Sokat hallani mostanában az orvosok elvándorlásáról, mely az egészségügy egyik legnagyobb problémája. A magasabb fizetés reményében aki csak teheti, külföldre megy dolgozni. Csupán remélhetjük, hogy néhány év múlva, stabil anyagi háttérrel, tapasztalatokkal felvértezve visszatérnek. Egy szegedi fogszakorvos esete arról beszédes, hogy ez nem könnyű.

Erki Tamás harmincévesen, 1984-ben ment el Németországba. – Mindenképpen szájsebészként akartam dolgozni, de háromévi klinikai munka után rá kellett jönnöm, itthon nem kapok ilyen jellegű munkát – mesélt külföldi munkavállalásának okáról. – Németországban már akkor elfogadták a magyar diplomát, jól is bántak a külföldi szakemberekkel. Hat év alatt saját rendelőt tudtam nyitni. De már a költözéskor megfogadtam, ha sikerül egzisztenciát teremtenem és karriert építenem, hazajövök, és itthon építek rendelőt magamnak – mégiscsak itt tanultam meg a szakmát.

Régi álmát végül az ezredforduló után váltotta valóra. Vásárolt egy lakást Szegeden, nyolc hónap alatt berendezett egy minden igényt kielégítő rendelőt, német mintára. – A megnyitóra minden kollégámat meghívtam – mesélte. Persze ennek a gesztusnak az udvariasságon kívül más oka is volt. – Nem akartam ötvenévesen beállni a sor végére, és hagyományos fogorvosként praktizálni – magyarázta. – Németországban is egy speciális kezelésre szakosodtam, mellyel megelőzhető az ínysorvadás, illetve különféle fogászati beavatkozások előkészítésére alkalmas. Ezt akartam itthon is csinálni, és reméltem: mivel kinti pácienseimet meg tudtam győzni ennek fontosságáról, kollegáim is hasznosnak találják majd az eljárást és egy-egy kezelés előtt elküldik hozzám betegeiket.

Tavaly márciusban Erki Tamás elindította szegedi praxisát, ezzel együtt pedig kétlaki életre rendezkedett be: tíznaponta ingázott asszisztensével együtt Németország és Magyarország között. Csakhogy szegedi rendelője nem akart beindulni. – Senki, egyetlen kollégám sem küldött hozzám beteget. Azt hiszem, a jó magyar mentalitásból indultak ki: félhettek, elvenném tőlük a betegeket, ha már nálam vannak, megcsinálnám a fogaikat is – mesélte. – Mostanra kénytelen voltam belátni: ez így nem megy tovább. Valamelyik rendelőmet így is-úgy is meg kellett volna szüntetnem, és úgy döntöttem, a biztos németországit nem adom fel a bizonytalan itteniért.

Erki doktor bétéje jelenleg felszámolás alatt van, rendelőjét pedig bérbe adta. Azt mondja: nagyon nagy csalódás számára ez a történet. – Visszamentem oda, ahol bármennyire is elismerik a munkámat, mindig idegen leszek. Azt hiszem, el kell telnie még egy kis időnek, hogy megváltozzon az itthoni szemlélet. Csak az a baj, azt már lehet, hogy nem érem meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom