Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A háziorvos szerint ez hajtóvadászat

Hajtóvadászatnak nevezi az egyik háziorvos azt az ellenőrzés-sorozatot, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár indított a rendelőkben. Az OEP szerint viszont ellenőrzés mindig is volt, és lesz is, ebben nincs semmi rendkívüli, csak most közzé tették az éves tervüket egy orvosi szaklapban.
Országos napilapok is írtak a közelmúltban arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kíváncsi lett arra: miért és miként változtatnak a háziorvosok pácienseik gyógyszerein. A kérdés: befolyásolják-e a gyógyszerfelírási szokásokat – orvoslátogatóikon keresztül – a medicinák gyártói. Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos – „civilben" a Csongrád megyei közgyűlés konzervatív frakciójának vezetője – azt mondja, több ellenőrzés is zajlik, amit tapasztalatai szerint a szakma hajtóvadászatként él meg. Arról számolt be, hogy a pénztár ellenőrei átnézik az Orbán-kormány által adott úgynevezett eszköztámogatás fölhasználását is, pedig e támogatást épp nemrég vonták vissza. Az is sokakat bosszant, hogy hamarosan egy új, napi rendszerességű, számítógépes rendszeren elkészíthető elszámolási metódusra kötelezik a doktorokat, a programot adja az OEP, de az, akinek ehhez nincs megfelelő számítógépe, csak magára számíthat. Az ellenőröket az is érdekli, amikor az orvos nem a praxisába tartozó beteget lát el, és azután kéri a finanszírozást. Baláspiri Csabánál ezt ellenőrizték, és mintegy félmillió forintot vitat az OEP. Az ellenőr szerint a doktor nem igényelhette volna ezt a finanszírozást az után a beteg után, aki a csanyteleki kollégájának a praxisába tartozik, mert Baláspiri a kolléganő, Csehpál Etelka hivatalos helyettese. Baláspiri viszont azt hangsúlyozta, ezek az esetek nem akkor történtek, amikor a kolléganője nem rendelt: akkor kellett azonnal segítenie, amikor kolléganője is egy betegnél volt.

– Miért érdekli ez ennyire a sajtót? – válaszolt kérdéssel lapunk kérdésére Ajtay András, az OEP ellenőrzési főosztályvezetője. Ajtay elmondta, nincsenek soron kívüli ellenőrzések, mindig is folyamatosan, egyenletesen végezték a munkájukat. Ez az év legfeljebb annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy a Magyar Orvos című szaklap közölte az ellenőrzések ütemtervét. Ajtay leszögezte, a harminchatezer magyar orvosból kevés van, akivel ilyenkor vitájuk támad.

A praxison kívüli betegek ellátásával kapcsolatos ellenőrzésről a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál érdeklődtünk. Azt a választ kaptuk, hogy amíg ez a munka nem zárul le, addig nem nyilatkoznak.

A megyei orvosi kamara elnöke, Hajnal Ferenc nem úgy vette észre, hogy most sokkal több lenne az ellenőrzés. Bár az a törekvés szerinte is érezhető, hogy az OEP szeretné visszafogni a gyógyszerkassza kiadásait. Jó néhány kolléga valóban tart attól a pluszfeladattól, amit az új, sokak számára informatikai beruházást igénylő elszámolási, adminisztrációs rendszer ró rájuk, tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom