Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A hétvége csak a miénk

A hétvége csak a miénk
A legtöbb család számára a hétvégék hozzák el az igazi kikapcsolódást, amikor végre minőségi időt tudnak egymással tölteni. Nincs ez másként a szegedi színésznő, Csomor Ági és lánya, Emese esetében sem, ám az ő életük ennél egy picit még összetettebb.
Fontos a minőségi idő

A szakemberek szerint a családi kapcsolatok egyik legfontosabb befolyásoló tényezője, hogy milyen arányban töltenek egymással minőségi időt a családtagok. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös séta, vagy bármi, amitől úgy érezhetjük, közelebb kerülünk egymáshoz. Minél kisebb a gyerek a családban, annál több minőségi időt kell egymással tölteni. Bármi is legyen a közösen végzett tevékenység, az kiválóan alkalmas lehet a hét közben felgyülemlett feszültség levezetésére is.

 
Egy igazi cserfes kislány nyit nekünk ajtót, amikor szombat délelőtt felcsöngetünk a szegedi színésznő, Csomor Ági lakására. – Ki az? – szól ki a vékonyka hang hétéves tulajdonosa, Ilisz Emese Tea. Már az invitáláson látszik, hogy talpraesett kis hölggyel van dolgunk. Az anyukája csak mosolyog a háttérben, hogy mennyire meglepett bennünket a lány talpraesettsége, majd gyorsan hozzáteszi: Emese már kicsi kora óta ilyen önálló. Beljebb érve már látjuk, igazi anya-lánya programba csöppentünk, az asztalon ugyanis nagyban folyik a munka, őszi–téli dekoráció van készülőben.

Ági minden alkalmat megragad, hogy lányával kettesben lehessen, erre pedig a legtöbbször a hétvégén van lehetősége. A szegedi színésznő hét közben Budapesten dolgozik, a nagyközönség számára a Barátok közt Nikoljaként lehet ismerős. A forgatás miatt szinte naponta kell a fővárosban dolgoznia, így a hétvégi közös programokat hatványozottan is fontosnak tartja.

Igazi összetartó család
– A mi családunkat leginkább egy nagy olasz famíliához lehetne hasonlítani: mindig ott vagyunk, ha a másiknak szüksége van ránk, egymást segítve éljük az életünket. Mivel Emese most kezdte meg az iskolát, így minden segítség jól jön. Amikor Budapesten kell lennem, édesanyám segít, így a lányomnak olyan, mintha két anyukája lenne egyszerre – meséli a kézművesprogram közepén Ági.

A modern technikának köszönhetően valójában csak a kilométerek választják el anyát és lányát egymástól, de mint mondja, ma már ez sem jelenthet akadályt, hiszen legfeljebb két óra, és átér egyik pontból a másikba.
– Mivel hét közben a tennivalók miatt mindketten nagyon elfáradunk, a hétvége az, amikor sor kerülhet az igazi anya-lánya programra. Ilyenkor Mesi is elmondja, mit szeretne csinálni, ez alapján pedig megtervezzük a közös programot – teszi hozzá a színésznő. A program bármi lehet. Legutóbb épp színházban voltak, majd együtt készítették el a szombati ebédet, végül Mártélyon sétáltak, ahol – ahogy Ági fogalmaz – az élet nagy dolgait beszélték meg egymással. Hiszen erre is szükség van.
 
Bármi lehet csajos program, a lényeg a minőségi idő. Fotó: Schmidt Andrea
Bármi lehet csajos program, a lényeg a minőségi idő. Fotó: Schmidt Andrea


Családi örökség
A családok többségénél így vagy úgy, de befolyásoló tényező lehet az, hogy a szülők milyen tapasztalatokat hoznak gyerekkorukból. A színésznő ebből a szempontból is szerencsésnek érzi magát, mert bár saját bevallása szerint vannak olyan dolgok, amiket másként szeretne csinálni, a legtöbb, gyermekkorából magával hozott dolgot a lánya is ugyanúgy szereti és elfogadja.

– Én egy abszolút demokratikus családban nőttem fel, ahol nem egyenrangú, de egyenjogú fél lehettem a szüleimmel. Ugyanerre törekszem Emesével kapcsolatban is, és úgy látom, ez a dolog teljes mértékben működőképes – mondja Ági, majd mosolyogva gyorsan hozzá is teszi: mivel Emese hétköznaponként gyakran van a nagyszüleinél, ez a nevelési módszer duplán érvényesül nála.

Mindent csak közösen
A hét közbeni távolság miatt a színésznő különösen fontosnak tartja, hogy még a leghétköznapibb dolgot is együtt csinálják meg. Igaz, ezt Emese is ugyanúgy igényli.

– A kislányom ugyan még csak hétéves, de már egészen kicsi korától kezdve egy igazán önálló személyiség volt. Miután megtanult járni, nem engedte, hogy más adja fel rá a cipőt, vagy azt, hogy más öltöztesse fel. Most, hogy már iskolába jár, a saját táskáját is egyedül szereti összepakolni – mondja büszkén Ági.

A színésznő néhány éve vette észre, hogy a kislány kíváncsian figyeli, mit és hogyan csinál, majd utána megpróbálta leutánozni édesanyja mozdulatait. Így alakult ki mára az, hogy még a legegyszerűbb dolgok is, mint a teregetés vagy a porszívózás, közös programmá váltak, és közben nagyon jókat szórakoznak. A játszva tanulni – tanulva játszani elv tökéletes példája ez, de mint mondja, semmi sem kötelező. Talán éppen ezért is olyan élvezetesek ezek a dolgok Emese számára.

– Természetesen ez nem azt jelenti, hogy „lakótársak" lennénk, csupán azt, hogy az anya-lánya kapcsolat nagyon jól működik közöttünk, és ez mindkettőnket boldoggá teszi – mondja Ági.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúnak tartják a fagyállós gazda büntetését

Szigorúnak tartják a fagyállós gazda büntetését
A férfi aki úgy próbálta megakadályozni meggyborának ellopását, hogy fagyállót öntött bele, amivel egy ember halálát okozta. Tovább olvasom