Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A hídépítők fáznak a legjobban

Szeged - Nem jön jól a rendkívül hideg időjárás a megyében építkező, felújításokat végző cégeknek. Tegnap az M43-ason, a Kossuth Lajos sugárúton és a Reök-palota környékén már csökkentett kapacitással folyt a munka. A Hídépítő Zrt. projektvezetője szerint mínusz 5 foknál hidegebb időben nem érdemes foglalkoztatni a munkásokat.

- Csak mínusz 2 fok van? Hűvösebbnek tűnik. Ha ennél is hidegebb lesz, már nem tudok mit felvenni. Most 3 nadrág és 5 pulóver van rajtam. Kapunk meleg teát, és ha nagyon fázunk, egy bódéban húzhatjuk meg magunkat – mondta tegnap délelőtt az M43-as első szakaszán, a kettős körforgalomnál a felüljárót építő egyik nyakig beöltözött munkás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásának jelentése szerint kutya hideg lesz a következő napokban: a leghidegebb éjszakai órákra –15, –20 fokot jósolnak a meteorológusok.

Szegeden és környékén jelenleg több felújítás és beruházás folyik a szabad ég alatt: építik az M43-as autópálya első szakaszát, zajlik az elektromos tömegközlekedési nagyprojekt a Kossuth Lajos sugárúton, és átalakítják a Reök- palota előtti teret. Tegnap még mindegyik helyszínen dolgoztak, de már csökkentett kapacitással folyt a munka.

Nagy hidegben csak 3 nadrágban és 5 pulóverben megy a munka. Fotó: Karnok Csaba
Nagy hidegben csak 3 nadrágban és 5 pulóverben megy a munka.
Fotó: Karnok Csaba

– Épphogy visszament a Tisza a medrébe, most itt a hideg. Az áradó folyó miatt azért nem tudtunk nagyon dolgozni, mert nem volt áramunk a fűtéshez. Most attól tartunk, hogy a nagy hideg miatt befagy a folyó, és nem tudjuk használni az uszályhidat, amelyen az építéshez szükséges anyagok érkeznek. Egyébként sincs értelme a munkának, ha nappal mínusz 5 foknál hidegebb van. Szétfagynak a munkások – mondta Gyöngyösi István, a Hídépítő Zrt. projektvezetője.

Kevesen dolgoztak tegnap az M43-as autópályán, ahol egy kisebb csoport éppen a vadvédő kerítést építgette. A munkások játékból egymást is megöklözték, így melegítve fel magukat. Azt mondták, hogy meleg teát ők is kapnak, kétóránként pedig 15 perc szünetet tarthatnak egy melegedőhelyiségben. Az autópálya építésével kapcsolatban egyébként csak annyit sikerült megtudnunk, hogy itt is problémát okoz a hideg időjárás.

A levegőben lehet dolgozni, de az uszály belefagy a Tiszába. Fotó: Karnok Csaba
A levegőben lehet dolgozni, de az uszály belefagy a Tiszába.
Fotó: Karnok Csaba

– Ez nem hideg! – mondta mosolyogva egy villamossínt hegesztő munkás a Kossuth Lajos sugárúton. A férfi Erdélyben született, ahol a hideg elmondása szerint mínusz 34 foknál kezdődik. – Mínusz 20 lehet a jövő héten? Az a jó! Megöli a baktériumokat – nevetett. A Kölcsey utcában és a Reök-palota előtt csak néhány munkást láttunk, a többség éppen ebéd- vagy pihenőidejét töltötte. Az egyik alvállalkozó egy autóban melegedett, míg néhányan a Propeller sörözőbe húzódtak be.

Tapasztó Sándor, az elektromos tömegközlekedés projektigazgatója, valamint Máté Tamás, a belváros rehabilitációs projektjének vezetője a hideg időjárásban történő munkavégzéssel kapcsolatos kérdésünkre egyaránt úgy fogalmazott: ilyen időszakban csökkentett kapacitással folyik a munka.

Tűz és jég: a hegesztő szerint a hideg –34 foknál kezdődik. Fotó: Karnok Csaba
Tűz és jég: a hegesztő szerint a hideg –34 foknál kezdődik.
Fotó: Karnok Csaba

Forró tea, pohár és pihenőidő

– Amikor a várható napi középhőmérséklet legalább a munkaidő 50 százalékában plusz 4 fok alá csökken, akkor – szabadban végzett munka esetén – már hideg munkahelynek kell tekinteni a helyszínt. Az itt foglalkoztatottak számára saját használatú poharat és forró teát kell biztosítani, amelynek előírt hőmérséklete 50 fok. A munkáltatónak ezen felül biztosítania kell az óránkénti minimum 5, maximum 10 perces pihenőidőt, amelyet ülőhellyel, fűtéssel ellátott pihenőhelyen kell a munkavállalóknak eltölteniük – tudatta lapunkkal Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. gróf 2010. február 01. 09:06
  „...és ahol a jegesmedvék is vacogtak volna, a pingvinek Afrika felé evickéltek keményre fagyott szárnyacskájukkal ott izzadt a Mester!”
 • 28. flexsnake 2010. január 31. 18:54
  „26.
  1. más sem tudja és mégsem fázik.
  2. és? mondtam én olyat hogy lassan haladnak? Jöttem én határidővel? Nem is erről szól a cikk. Röviden annyit fűztem hozzá ha fázik akkor öltözzön fel, ha meg nem tetszik csináljon mást.
  3. csak pótolható emberek vannak kint. Egy helyre 10 ember jut, ha ő nem csinálja, megcsinálja a következő.
  4. nincs főnököm és a munkámat végzem.
  5. a villamost gyárakban készítik, a síneket rakják a szabad levegőn. Dolgoztam én már minusz 22fokban is, igaz ott senki nem panaszkodott hanem végezte a dolgát. 10-14órákat lehúztam kint a munkásokkal, sokszor már váltották egymást mikor én még dolgoztam. Tudom mi a hideg, de nem hiszem hogy sírtam volna hogy jaj fázok :)
  6. 17fok van mivel utálom a meleget, valamint elég sokat vagyok ,,kint". Mondom: tanulni kell nem sírni, vagy csak kuli munka jár érte :D”
 • 27. dblaci 2010. január 31. 16:39
  „"Csak mínusz 2 fok van? Hűvösebbnek tűnik. Ha ennél is hidegebb lesz, már nem tudok mit felvenni. "

  Nem azért, hogy nem sajnálom, azokat akik fáznak, de erre senki nem gondolt, hogy januárban hideg szokott lenni? Szánalmas kifogás, de botkánál megint elérik (valahogy), hogy a kötbért megússzák ezek a névtelen beruházók, akik a pénzünkből széttúrják az egész várost, és úgy is hagyják. Ez nem a munkások, hanem a korrupt politikusok hibája. Az egész mszp bűzlik ettől, sok helyen már be is buktak.

  A Jobbik pedig nem fogja elumlasztani a felelősségrevonást! A hűtlen kezelésből származó károkat keményen be fogják hajtani!”
 • 26. Katyvaszka 2010. január 31. 14:34
  „Tisztelt flexsnake! Unalmasak és felháborítóak a hozzászólásaid nem tűnik fel?
  1. A kivitelezők sajnos nem tudják az időjárást befolyásolni.
  2. A munka ütemezése sem a kinn dolgozó munkásokon múlik.
  3. Ha a nagy eszedre hallgatva elmennek máshova dolgozni, akkor ki fogja azokat a kivitelezési feladatokat elvégezni amikről Te jóízűen kommentelgetsz MUNKAIDŐBEN a meleg irodából?
  4. A főnököd (ha van) nem kérdezte még meg, hogy munkaidőben miért nem a munkádat végzed?
  5. Ja, és az általad sokra tartott 10+10 éveddel szívesen kiküldenélek csak egy hétre mondjuk villamost építeni a -5 fokba. Kíváncsi lennék utána a véleményedre.
  6. Az meg különben se mondjon okosságokat, aki a +23 fokos irodából az ablakon kinézve tudja eldönteni, hogy kinn mi a frankó.”
 • 25. flexsnake 2010. január 31. 13:54
  „21. <moderálva>
  Nem kötelező csinálni, ahogyan panaszkodni sem. Szoktam panaszkodni? Nem. Kövessék a példám. Ja és öltözzenek fel ha fáznak. Az duma hogy máshova nem veszik fel őket. Rosszul keresnek munkahelyet. Azt hiszik ha belép akkor onnan megy nyugdíjba...”
 • 24. Omo 2010. január 31. 11:46
  „A rendkívül hideg -20 foknál kezdődik, egyébként kell a vírusok, bacik ellen.
  A Dm cikkeire azért reagál az ember negatív kritikával, mert többnyire találni lehet bennük kivetnivalót.
  Nem az esetleges politikai hovatartozás kinyilvánítását kritizálja az olvasó (legalábbis az esetek többségében nem), hanem a stilisztikai és helyesírási hibákat, a bulvárosodó témákat, a nem reális tényközlést, a nem megfelelő kvalitású cikkírót (szándékosan újságírót írok, hiszen ki tudja az újságírás feltétele-e még e végzettség).
  SZERINTEM.
  Hiszen a hozzászólások vélemény nyilvánítások.
  Van aki a kocsmában szűkebb körben beszélik meg a világ dolgait, mások az íróasztal mellett ülve.”
 • 23. maradando 2010. január 31. 02:36
  „´MInusz 5 foknál hidegebb időben nem érdemes foglalkoztatni a munkásokat."
  ´Plusz 5 foknál melegebb időben nem érdemes foglalkoztatni az MSZP városházi vezetőit !”
 • 22. andreasz 2010. január 31. 01:21
  „20. hozzászólás kispacni
  Elvben Neked is igazad van.Én csak azt tettem szóvá,hogy a cikkről beszéljünk és ne keverjük a dolgokat. Nem tudjuk igazán ki a hunyó?! Pl. Lehet,hogy a vállalkozók a kötbért pótmunkákra történő kifizetéssel megkapják és nincs is veszteségük? Ettől függetlenül: ha végeztek volna a vállalt munkákkal - autópálya, villamosprojekt,stb., akkor most valahol másutt fagyoskodnának a munkások. És ebben a cikkben ez volt a lényeg, hogy ebben az időjárásban milyen nehéz a munka. És erről nem feltétlenül a politika tehet - a szabadban végzett munka télen ilyen. Ennyi.
  És a hozzászólásokkal az a bajom, hogy nem a téma a lényeg - hanem hogyan lehet szidni valakit.
  Erről kérdezem,hogy divat vagy csak feszültség levezetés?”
 • 21. sörpocak 2010. január 30. 19:15
  „19, flexi!
  Te nem vagy normális! Mi az, hogy nem kötelező csinálni? Te mint akármi az irodából, lehet nemsokáig, majd aztán te is kintről! Nem mindenki irodában dolgozik. De mi volna, ha mindenki onnnan?Mi lenne akkor itt? Mégnagyobb káosz. Valakiknek azért kell ám dolgozni, mégha te nem is akarsz. Tiszteljük már azért azokat, akiknek köszönheted a közlekedésedet, a meleg házadat, a tiszta járdádat(mégha nem is aznap), vagy azt, hogy egyáltalán betudsz menni a munkahelyedre! Ők fáznak, áznak,melegben, hidegben. Ha nem próbáltad, javaslom tedd meg és máris jobb lesz a megítélésed! Ha ők nem csinálják, mert szerinted nem kötelező-ami igaz is, de nekik nincs más választásuk, mert máshol nem kapnak munkát-de akkor te hogyan csoszognál a szegedi dzsumbujban?”
 • 20. kispacni 2010. január 30. 15:58
  „4. andreasznak. Elvben igazad van. De annak is aki megjegyzi, hogy a megkötött szerződés alapján december végéig kész kellett volna lenni a villamossínnel. Most otthon ülhetnének, és meleg tea mellett olvasnának az M43-as zárómunkálatairól festés, (tudod, amit márciusban kéne átadni)”
 • 19. flexsnake 2010. január 30. 15:19
  „14. hely elipszilonos J.
  Nem kötelező csinálni. Lehet tanulni 10+10évet és meleg irodából kommentelgetni :)”
 • 18. Agyalapi 2010. január 30. 14:15
  „A "hideg munkahely" is munkahely. Le a kalappal azok előtt, akik vállalják. Mellesleg a nyári 35 fokban az aszfaltozók, meg pékek, szakácsok "meleg munkahelyen" dolgoznak, nekik is kijár az elismerés. Ilyen éghajlat alatt élünk, el kell fogadni.”
 • 17. TrombiFrédi 2010. január 30. 14:02
  „A munkásokkal együttérzek, de akik kitalálták, hogy ebben az időszakban kell ilyen beruházásokat-"rohamtempóval" a késedelmesség miatt- megvalósítani, nem számolva az évszakos sajátosságokkal, azokat is kiküldeném "egy kis" terepmunkára!”
 • 16. Mil 2010. január 30. 13:48
  „Ezek az emberek(meg a mérnökök) teremtik az értéket, nem a bankárok, managerek, politikusok..
  De ma már sajna nem divat, lenézendő a kétkezi munka. Ez okozza majd országunk bukását.”
 • 15. varadipal 2010. január 30. 13:08
  „A körforgalom átépítésnek kezdete aug.27 volt. Azóta folyamatosan csökkentett munka folyik. Az a baj, hogy nyáron nagyon meleg van, télen nagyon hideg van, összel és tavasszal meg az a fránya eső esik.Meg az is baj, hogy a projekt nem magát építi.”
 • 14. sörpocak 2010. január 30. 12:27
  „És hány hejen nem biztosítják a munkásoknak ezeket? Még köintézményeknél sem, ahol egész nap a szabadban dolgoznak! Láttam, beszéltem velük. Majd megfagynak a 8 óra alatt a szabadban.”
 • 13. FIexsnake 2010. január 30. 12:20
  „moderálva”
 • 12. FIexsnake 2010. január 30. 12:19
  „az más!”
 • 11. rozator 2010. január 30. 10:48
  „Kisbetűvel még a csutitörp nevét sem írom! Nem akarom megsérteni NEMECSEK emlékét!”
 • 10. ataqam 2010. január 30. 10:39
  „Kis betüvel ird a nevét!Ugy helyes!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Liga nem vonja vissza a sokkoló kampányt

Nem sejtette, hogy ennyire irritáló lesz, de nem vonják vissza a kampányt – mondta Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sokkoló hirdetésről. Videóval! Tovább olvasom