Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A hiperek újabb rohama Szegeden

Szegedet a kilencvenes évek második felében kezdték el rohamozni a multik, a kiskereskedelmi áruházláncok egymás után nyitották meg hipermarketjeiket. A roham 2000-ben leállt. Az elkövetkező egy-két évben azonban monstre beruházások kezdődnek.
Szegedet a kilencvenes évek második felében kezdték el rohamozni a multik, a kiskereskedelmi áruházláncok egymás után nyitották meg hipermarketjeiket. A roham 2000-ben leállt. Az elkövetkező egy-két évben azonban monstre beruházások kezdődnek, Újszegeden például 44 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot építenek.

Egyes lexikonok szerint hipermarketnek azt az áruházat, bevásárlóközpontot nevezzük, amelynek az eladótere 2500-3000 négyzetméter. A szócikket szerintünk hamarosan újra kell fogalmazni, hiszen lassan a kisebb szupermarketek is rendelkeznek ekkora, bevásárlókat fogadó alapterülettel.

Szegeden már a multik első rohama idején, 1996 és 2000 között is 10 ezer négyzetméter körüli eladótérrel épültek a hipermarketek. A sort a Metro nyitotta 1996-ban: a városból akkoriban mindenki a Budapesti út melletti áruházba zarándokolt, és türelmesen kivárta, amíg a soron következő csoporttal beengedik. A második a sorban a Rókusi körúti Tesco volt 1998-ban, szinte egy időben nyitott a Metro és Cora közeli Praktikerrel. Az akkori sajtóanyagban az szerepelt, hogy a szegedi hipermarket Európa második legnagyobb alapterületű Tescója a maga 10 ezer négyzetméteres eladóterével. A Cora 1999-ben – alapterületben – túlszárnyalta versenytársát: 11 ezer négyzetméter eladóterű áruházat adott át. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a 90-es évek közepén már az OBI és a Baumax is megépítette hatalmas áruházát Szegeden, de ezeket nem soroljuk a hipermarketek közé.)

Kérdőjelek

Lapunk információi szerint bevásárlóközpont épült volna az SZVSE-pálya helyén is, de ezt Pistrui László, a Szeviép Zrt. igazgatóságának tagja cáfolta. A történetben sok a „ha" – mondta: először is a pálya még a vasutasoké. Ha a Szeviépnek sikerül megállapodni velük, ha a közgyűlés is megszavazza szeptemberben, és ha minden sikeresen le is zárul, valószínűleg nem bevásárlóközpont, hanem sporttelep és rendezvénycsarnok lesz a helyén.

Majd 2000-ben megépült a város első, kisebb és nagyobb üzleteket, mozit, szórakozóhelyeket befogadó bevásárlóközpontja is, a Szeged Plaza, immáron 20 ezer négyzetméteren. Ez az az esztendő, amelyben megállt a multik nyomulása a déli végek felé, aminek lehettek különböző okai a gazdasági helyzettől kezdve az akkor kedvezőtlennek nevezett határ menti fekvésig.

Utólag azonban már most ki lehet jelenteni, a múlt század kereskedelmi fejlesztései eltörpülnek a további, tervezés alatt álló beruházások mellett. Újszegeden, a volt Heavytex helyén 44 ezer négyzetméter bérbe adható alapterülettel – a Szeged Plaza több mint duplájával – számol Fábián Attila, a projektgazda Spar Magyarország bevásárlóközpont-projektfejlesztési igazgatója. Lapunknak elmondta, a Spar is csak az egyik bérlő lesz a tervezett száz közül. A bevásárlóközpont „tervezés alatt van", a terület szabályozási tervének módosítását a szegedi közgyűlés szeptemberben tárgyalja, amint jogerőssé válik, elkezdik az engedélyeztetési procedúrákat. A bevásárlóközpont 2009-ben megnyithatja kapuit. A Londoni körúti kendergyár helyén épül meg az Árkád – ennek szabályozási tervét a tegnapi közgyűlés meg is szavazta. A leendő bevásárlóközpont sem szorong majd kis alapterületen: 26-27 ezer négyzetméteresre tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rejtett szépségek kiállítás legkalandosabb sorsú képe

A Monarchia miniszterelnökének, Andrássy Gyulának a feleségéről a korszak legnevesebb német művésze… Tovább olvasom