Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A hódító hangoskönyv

Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan nálunk is egyre népszerűbb a hangoskönyv. Míg korábban elsősorban látássérültek és olvasási nehézségekkel küzdők vették hasznát, ma már sokat utazó üzletemberek és konyhában szorgoskodó háziasszonyok is szívesen hallgatják.
A szegedi Radnóti könyvesboltban is árulnak hangoskönyveket. Fotó: Karnok Csaba
A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete kezdeményezésére akció indult hazánkban a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban évek óta egyre sikeresebb hangoskönyv bemutatására és népszerűsítésére. Magyarországon két és fél évvel ezelőtt kezdték forgalmazni hagyományos audio vagy mp3 formátumban kiadott CD-n a népszerű színművészek által felolvasott regényeket. A 70-es, 80-as években, a bakelit korszakban is voltak kedvelt vers-, mese- vagy drámalemezek, de teljes regényeket, főként aktuális bestsellereket nem adtak ki hangzó változatban.

Mára a háztartásokban, az autókban egyre több olyan CD-lejátszó található, amely képes olvasni az mp3 formátumú, azaz 8-9 órányi hanganyagot tartalmazó lemezeket is. Az mp3-as CD-re már simán ráírható egy 150-200 oldalas hangos regény. A CD-n kiadott kötetekkel nem az olvasásról való leszoktatás a kiadók célja, éppen ellenkezőleg: abban bíznak, segítségükkel megkedveltethetik az irodalmat a fiatalokkal, a keveset olvasókkal is.

– Várakozáson felüli ütemben emelkedik nálunk a hangoskönyvek forgalma. Egyre több az olyan sokat utazó, elfoglalt, igényes vásárló, aki szívesen hallgat az autójában ülve nívós irodalmat – mondja Molnár Imréné, a szegedi Fókusz könyváruház üzletvezetője, aki szerint az egyes kiadványok népszerűsége nagyban függ az előadótól is. Nagy rajongótábora van például Mácsai Pálnak. Az egyik legkeresettebb hangoskönyv mostanában A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény, amit Lukács Sándor olvas fel.

– Az idei Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron a tavalyihoz képest háromszorosára bővített területen mutatták be a több ezer új hangoskönyvet. A nemzetközi könyvpiacok elemzői pedig „boom"-ról, és évi tíz százalékot meghaladó eladás növekedésről számoltak be – mondja Kozma Zoltán, az új termékben rejlő lehetőségeket leghamarabb felismerő Libri Könyvkereskedelmi Kft. munkatársa. A Libri-hálózat – amely több mint hétmilliárd forintos évi forgalmával az ország legnagyobb könyvértékesítője – 38 üzletében és két internetes áruházában 11 kiadó mintegy hatvanféle hangoskönyvét kínálja. A legolcsóbb CD-regény 2990, a legdrágább 5300 forintba kerül.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által az elmúlt 25 évben készített, kereskedelmi forgalomba nem került hangfelvételek adják a Szegedi Hangoskönyvtár mintegy nyolcszáz címet tartalmazó állományának törzsanyagát.

– Amióta CD-n is megjelennek hangoskönyvek, azt tapasztaljuk, hogy sokkal több látó ember jön hozzánk kölcsönözni, mint korábban. Kismamák, diszlexiások keresik az új kiadványokat, de sokan főzés, háztartási munka vagy autóvezetés közben hallgatnak szépirodalmat – mesél tapasztalatairól Móricz Nikoletta, a hangoskönyvtár könyvtárosa, aki szerint a látássérültek számára is pozitívum, hogy a hangoskönyvek széles körben egyre népszerűbbé válnak.


A hazai kínálat

Magyarországon 11 kiadó mintegy hatvan hangoskönyve került eddig forgalomba. Az iskolai kötelező irodalom (Egri csillagok, Pál utcai fiúk) és a klasszikusok (Mikszáth novellái, Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem, Krúdy Gyula: Szindbád utazásai) mellett egyre nagyobb számban jelennek meg hangoskönyvként az elmúlt évek sikerkötetei. Például Paulo Coelho Alkimistája Kulka János vagy Helen Fielding Bridget Jones-sorozata Udvaros Dorottya tolmácsolásában. Néhány a legfrissebb kiadványok közül: Roald Dahl Meghökkentő mesék című könyvét Molnár Piroska, Kormos István Vackorét Hernádi Judit olvasta lemezre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom