Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A holokauszt történetébe botlottak

Két éve 6, szerdán 14 újabb botlatókövet helyezett el Gunter Demnig kölni képzőművész Szegeden a holokauszt áldozatainak hajdani lakóháza elé.
A háttérben a kezdeményezés magyarországi megvalósulását a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület egyengette. A szervezet elnöke, Kirschner Péter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a céljuk az, hogy ne csak 6 millió zsidó áldozatról, köztük 600 ezer magyarról essék szó, hanem arról is, hogy ők gyerekek, szülők, nagyszülők, szomszédok voltak. A bortlatókövek elhelyezését magánszemélyek, hozzátartozók, ismerősök támogatták. A réztáblák szegedi elhelyezésekor előzékeny helybeliekkel találkoztak, megtapasztalták, hogy megindult az emlékezet. A kezdeményezést folytatják, a kérelmeket továbbítják a művésznek.

Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke házigazdaként megjegyezte, nagyjából 2900 szegedi áldozatról van tudomások, ebből 670 munkaszolgálatosról, de a legtöbbjük halálozási dátuma, körülményei nem tisztázottak. A művészről elmondta, tíz éve a legmagasabb német kitüntetést kapta, a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjét, és Köln díszpolgárává választották.

Gunter Demnig büszke a projektjére, melynek első kövét még illegálisan Kelet-Berlinben helyezte el, és mára már 19 országban emlékeztetnek a réztáblák a norvég fővárostól Spanyolországon át Moszkváig. A munkát szeptemberben Görögországban folytatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó meleg Afrika Szegeden

Minden kisgyermek rajong az állatokért. Ezért lesz bizonyára fergeteges sikere az interaktív Afrika-kiállításnak, amelyre július 31-étől várják a családokat a szegedi Móra-múzeumba. Tovább olvasom