Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A Homokhátságon minden harmadik-negyedik lakos őstermelő

Zákányszlék - A 2800 fős Zákányszéken 800-an rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal - a község lakosságának közel egyharmada. A többi homokhátsági kistelepüléshez hasonlóan az aktív keresők közel felét foglalkoztatja a mezőgazdaság.
- Zákányszéken a település lakosságának 70-80 százaléka a mezőgazdaságból él. Mintegy 800 őstermelői igazolványt váltottak már ki, ebből idén 650-et érvényesítettek. Olyan családokat is ismerünk, ahol kettő vagy több őstermelő tevékenykedik. Az elmúlt években leginkább az értékesítésben kellett alkalmazkodniuk a piaci igényekhez: amíg korábban inkább piacokon adták el az árut, addig manapság a tészek a felvásárlók. Az őstermelők jellemzően kisebb parcellákon gazdálkodnak, míg a nagyobb földbirtokon termelők újabb birtokokat vásároltak és vállalkozóként folytatják a tevékenységüket. Helyi adót ugyanakkor - jövedelemhatártól függően - mind az őstermelők, mind pedig a vállalkozók fizetnek - tudtuk meg a település polgármesterétől, Matuszka Antaltól.

A helyi önkormányzat oly módon segíti az őstermelőket, hogy a falugazdász rendszeresen fogadóórát tart számukra a Teleházban. Segítenek az adózás megválasztásában, a rendeletekben való eligazodásban és a papírmunkában is. Az önálló mezőgazdasági termelésből élőknek szükségük is van a tanácsokra, hiszen nem mindegy, hogy őstermelőként vagy vállalkozóként vezetik a gazdaságukat. - A kedvezményes járulékfizetés, az alanyi adómentesség és az egyszerűbb adminisztráció választhatósága miatt a mezőgazdaságból élők inkább őstermelők maradnak - magyarázta Tóth András falugazdász. Helyi adót az őstermelőknek is fizetniük kell, ha az árbevételük meghaladta a 600 ezer forintot.

Dóczi Ferenc 11 éve őstermelő, előtte vállalkozóként almával és az őszibarackkal foglalkozott. - Őstermelőként több adókedvezményt vehetünk igénybe és az adóbevallásunk is egyszerűbb - fogalmazott a 40 éves zákányszéki férfi. Hozzátette, hogy az adókedvezményeket 7 millió forintos árbevételig vehetik igénybe, de ezt kevés őstermelő éri el. A helyi iparűzési adót pedig a bevételtől függően fizetik. - Ez az összeg általában nem több néhány tízezer forintnál. Azok, akik 100 ezres nagyságrendben fizetnek adót, azok már vállalkozó nagygazdák - tette hozzá az őstermelő.

Adózási szabályok

A mezőgazdasági őstermelő költségei elszámolására tételes elszámolást vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazását választhatja. A mezőgazdasági kistermelő átalányadózást választhat. Ha bevétele nem haladja meg az évi 600 ezer forintot, akkor bevétele adómentesnek minősül. A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő (őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben nem haladja meg a 7 millió forintot) igazolt költségein felül bevételének 40 százalékát kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül elszámolhatja.

Olvasóink írták

 • 13. gazdapiac 2009. július 09. 15:31
  „Ajánlom a figyelmetekbe a gazdapiac.com oldalt, lényege, hogy közvetlenül vásárolhassatok a termelőktől. Cím: www.gazdapiac.com A gazdák ingyen hirdethetnek rajta.”
 • 12. Lencsi80 2009. május 04. 16:07
  „Logar! Miért volna a magyar rosszabb, mint az import?! Nem vagyok elfogult, de a hazai zöldség és gyümölcsféléknek nincs párjuk. Amúgy meg nem kell az adózásukat irigyelni. Vagy ha mégis, el kell menni utánozni őket.Hogy mindenki részesüljön a közjóból. Utálom, hogy mindenki tapasztalat ill. körültekintés nélkül fikáz.”
 • 11. starsky 2009. május 04. 15:34
  „Amíg csak felületesen látja az ember a dolgokat könnyen mond elhamarkodott ítéletet! Ki kell menni meg kell próbálni milyen " nem adót fizetni ". Tény, van aki - ugyan úgy mint más ágazatban - keresi a kiskaput, kellene de nem fizet. De ha laposan szétnézünk nem ez a jellemző, hanem az hogy nincs is mit befizetni. Sajnos!”
 • 10. Cyrin 2009. május 04. 13:01
  „Nem kell sajnálni a parasztokat, minden évben sír a szájuk, hogy ilyen meg olyan az időjárás, elvitte a fagy a gyümölcsöket stb., ezért jár neki plusz pénz az államtól (azaz az adófizetőktől, azon kevesketől akik fizetik is).

  Már kíváncsi vagyok idén mit találnak ki, mivel most nem volt fagy virágzáskor. Figyeljétek csak meg, nemsoká jönnek a hírek...”
 • 9. N.P. 2009. május 04. 12:54
  „Ferrari 2009.05.04. 12:30

  Az a gazdaság, melyet a magyar őstermelők tartanak mozgásban az halálra van ítélve. Az egész mezőgazdaság hozzájárulása a GDP-hez rohamosan csökken az őstermelőké pedig elenyésző. Arról nem is beszélve, hogy az az őstermelő aki "segélyből élő családnak adnak munkát," -no az munkáltató.”
 • 8. Naca 2009. május 04. 12:35
  „Én meg azt mondom, meg kell becsülni a magyar termelőt és egyenlő esélyt kell neki a piacon biztosítani, sőt lehetőség szerint előnyt is. A legtöbb ország védi saját piacát, csak nálunk dívik a sok import, bizonytalan eredetű áru behozatala, aminek semmi köze a természetes alapanyaghoz. Lehet, hogy szemre tetszetős, de a belső értékei jóval alatta vannak a hazainak. Mindenkinek szíve joga, mit eszik, de a választás lehetőségét adjuk meg és támogassuk a magyar termelőket! Ez az ország simán el tudná magát élelmiszerrel tartani, csak ott van a gond, hogy bár a termelők még hazaiak, attól felfelé a láncolatban (lásd. feldolgozóipar, üzletláncok) már külföldi kézben vannak, akiknek egyáltalán nem érdeke a magyar áru forgalmazása magyar földön. Gyökeres változásra van szükség!”
 • 7. Ferrari 2009. május 04. 12:30
  „Nem szabad elfeledkezni arról sem, micsoda mozgásban tartják az őstermelők a magyar gazdaságot!
  Igen jelentős forgalmi adó befizetésük van, vetőmagok, vegyszerek, műtrágyák , gépbeszerzések után. Míg a bérből fizetésből élőknek ilyen, költség jellegű kiadásuk egyáltalán nincs. E mellett jelentős , segélyből élő családnak adnak munkát, megélhetést.
  Nem kell irigyelni az őstermelők adózását, támogatásait, mivel még így is jóval kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint uniós társaik!”
 • 6. N.P. 2009. május 04. 12:27
  „Rika09 2009.05.04. 10:50
  1, Honnan tudod, hogy én mennyit és hogyan dolgozom?
  2, Az őstermelő hogyan dolgozik?

  Egyébiránt csak arra a mérhetetlen igazságtalanságra szerettem volna utalni amiről Logaritmus is írt. Falusi gyerek lévén ismerek közülük jónéhányat. Ha az ország egésze olyan támogatás/előállított érték szaldóval dolgozna mint az egyébként kiváló adottságokkal rendelkező mezőgazdaság - nagy bajban lennénk!”
 • 5. Logaritmus 2009. május 04. 11:02
  „Ja, adókedvezmény, állami támogatás, stb. egy olyan ágazatnak ami gyakran még így is drágábban termel sza.abbat mint a világ másik feléből hozott import. Nem mondom, hogy felesleges a munkájuk mert NEM az, inkább termelők legyenek mint munkanélküliek de mégis igazságtalan ez azokkal, akik vállalkozók, eladható dolgot termelnek de semmilyen segítséget nem kapnak, pl. a sarki cipész, órás, stb.”
 • 4. Rika09 2009. május 04. 10:50
  „N.P. és dolgozni is így szeretnél?”
 • 3. ottoman 2009. május 04. 10:17
  „#2 "Szeretnék én is így adózni!"

  Légy őstermelő... ;-)”
 • 2. N.P. 2009. május 04. 09:33
  „Szeretnék én is így adózni!”
 • 1. lilucu 2009. május 04. 08:24
  „http://worldwebnewspapers.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarírásbelivel kezdődik ma az érettségi

Szeged - A Radnóti-gimnázium maturálói szívesen látnák 100 éve született névadójukat a mai… Tovább olvasom