Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A hónap könyve - A Szépség története

Mi a Szépség? A válasz sokrétű. Az ismert olasz szépíró és egyetemi tanár, Umberto Eco vezette kutatócsoport által összegyűjtött, válogatott, hatalmas anyagot tartalmazó, szépséges kötetet ajánlja az olvasók figyelmébe a Somogyi-könyvtár.
Mi a Szépség? Ókori filozófusok, középkori teológusok, tudósok, ifjú költők, festők és mindenféle szerzetek sokasága tette fel az idők során ezt a kérdést önmagának és a világnak. A válasz szerteágazó és sokrétű. Vizsgálták már tárgyát, felvázolták korszakait, műfajait, ideáljait, de kutatták a szépségnek a szabadsághoz, valláshoz, filozófiához, esztétikához való viszonyulását is. Az újabb korszakokban újabb szempontok is felmerültek, így a szépségnek a gépekhez, a fogyasztáshoz való kapcsolódása.

A most bemutatott kötet bőkezűen válogatott kép- és szöveggyűjtemény a szépségről, az elmúlt évszázadokban vallott elképzelésekről. Nem a megszokott értelemben vett képeskönyv, amelyben a válogatott képek mellé kiegészítésképpen magyarázó szövegeket, gyakran csak képaláírásokat szerkesztenek. A pazarul gazdag válogatásban egyenrangú a kép és a szöveg. Ezt a könyvet nem elég csak lapozgatni, teljes megismeréséhez feltétlenül érdemes elolvasni a szemelvényeket is, amelyek gyakran esztétikai, filozófiai művek, középkori iskolai tankönyvek, szépirodalmi szövegek részletei. A szövegek mellett elsősorban festmények reprodukcióit látjuk. Miért? Hiszen a világ szépsége nemcsak a művészetben, hanem a természetben is megragadható. Érvényes ez a nem fizikai szépségre is: az eszmék, cselekedetek szépségére.

A szépség és művészet közötti szoros összefüggés feltételezése a modern kor terméke. A középkorban mindez még nem volt magától értetődő. A festő és a szobrász munkája ugyanúgy a mesterségek sorába tartozott, akár az asztalosé vagy a hajóácsé. Jóval később vált ketté a kézművesség és a szépművesség, ami a mai művészetek fogalma lett.

A modern kor felé közeledve már másfajta dokumentumok (nem csak műalkotások) is terítékre kerülnek: a szórakozás, a kereskedelmi hírverés rekvizitumai. Sűrűsödnek a tévé, a mozi, a reklámok képei, változik a szépségideál, változnak médiumai is. A tömegkultúra korszakában a szépségideál helyét átveszi a fogyasztás időszaka. Jól látható mindez azokon a könyv elején bemutatott táblázatokon is, amelyek a szépség változását mutatják be: hogyan fejlődnek, változnak, térnek vissza a szépség különféle eszményei az egyes korokban. A meghökkentő képsorozatok bemutatják például a meztelen Vénuszokat, a több ezer éves Willendorfi Venustól Botticelli, Tiziano, Manet és Klimt változatain át Marilyn Monroe és Brigitte Bardot képmásáig.

Tüű Mária

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom