Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A hónap könyve – Mozartról

Mozart-évet ünnepel a világ: művei szerepelnek a hangversenyek, operaházak műsorán, CD-n, és könyvek jelennek meg. Ezek egyikét, a Wolfgang Amadeus Mozart elképzelt leveleit tartalmazó kötetet ajánlja az olvasók figyelmébe a Somogyi-könyvtár.
Gazdagon illusztrált könyvet tarthat kezében az olvasó, amikor Wolfgang Amadeus Mozart elképzelt leveleit böngészi. Nem az új-zélandi Donovan Bixley az egyetlen, akit Mozart élete és alkotásai arra késztettek, hogy továbbgondolja a hallatlanul gazdag életművet és az életmű mögött rejlő embert. Arról a zeneszerzőről olvashatunk, akit ebben az évben, születésének 250. évfordulóján az egész világ ünnepel, akit saját kora ifjú zsenivé avatott, Milos Forman pedig az Amadeus című filmmel: szupersztárrá.

A könyv nem valódi leveleket tartalmaz, de valódi dokumentumokon alapul. Mozart eredeti leveleit olvasva könnyedén beláthatjuk, hogy még a XXI. századi képzelet sem képes visszaadni, visszatükrözni azt a szellemi virtuozitást, ami magát a Mestert és korát jellemezte.

Az Őszinte híve, Mozart a képekre kiéhezett ezredfordulós képzelet igényeit, vágyait hívatott kielégíteni, a könyv CD-melléklete azonban a zene nagyságát hirdeti. Aki kezébe veszi a látványos kötetet, lapozzon bele az eredeti levelezésbe, hallgassa a Somogyi-könyvtár zenei gyűjteményében is megtalálható Mozart-összkiadást vagy bármely operát ahhoz, hogy még jobban megérthesse a művészetnek azt a sajátosan mozarti szépségét, amit 2006-ban Európa és az egész világ ünnepel.

Kecskeméti Zsuzsanna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom