Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

A huszadik századi Szeged villanófényben

Szeged - Szeged száz évét bemutató fotókiállítás nyílik csütörtökön a Fekete Házban.

„A XX. századi Szeged villanófényben" című kiállításon megtekinthető lesz többek között a Szegedi Munkás Testedző Egyesület lánytagjainak egy csoportja zöldövezeti beállításban, a Gizella, ma Aradi vértanúk terének építése 1929 novemberében, egy új, városi szemeteskocsi 1912-ből, amelyet a mai Anna fürdő előtt kapott lencsevégre a fotográfus.

A Széchenyi tér régen....Fotó: DM/DV
A Széchenyi tér régen....Fotó: DM/DV

A Móra Ferenc Múzeum 100 ezer darabos gyűjteményéből minden évtized legjobb 10 felvételét válogatták ki a szervezők. – Törekedtünk arra, hogy a politikai, történelmi témájú fotók mellett a mindennapok pillanatai is helyet kapjanak. Hogy a hatás még erősebb legyen, minden évtizedblokk mellé elhelyezünk egy múzeumi, korabeli tárgyat is – mondta Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtósa kedden, miközben kollégáival a kiállítás fotóit rendezték.

A Széchenyi tér ma. Fotó: Karnok Csaba
A Széchenyi tér ma. Fotó: Karnok Csaba

A Szeged XX. századáról szóló fotósorozatot a 90-es évekkel zárják. – A Kisperegi ikrekről 1998 őszén készült a felvétel. Ekkor került Szeged a nemzetközi sajtó érdeklődésének középpontjába – fogalmazott Medgyesi.
A romániai Kisperegről származó sziámi ikreket 1998. szeptember 16-án a szegedi klinikán választották szét.

A kiállított fotók jelentős része megtekinthető a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a delmagyar.hu Annó oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárparádéval jön az Operettszínház

Különleges fesztivál-szereposztással állítják színpadra ezen a nyáron A csárdáskirálynőt és az Elfújta a szél című musicalt a Dóm téren. Tovább olvasom