Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A játszóházban tört el a hatéves Sugi keze

Egy hatéves kislány leesett a csúszdáról a napokban a szegedi pláza játszóházában. Eltört a keze. A létesítményt működtető alapítvány képviselője nagyon sajnálja a történteket, hajlandók vigaszdíjat nyújtani a családnak és a balesetet szenvedett kislánynak.
Sugi édesanyjával otthon tölti a napjait. A gipsz levétele után gyógytornára kell járnia. Fotó: Schmidt Andrea
– A plázába mentünk bevásárolni, és Sugit beadtuk a játszóházba – emlékezett vissza a január végén történt esetre a hatéves Napsugár nevelőapja, Gulácsy Zoltán. – Hét óra előtt pár perccel telefonáltak nekünk, menjünk Sugiért, történt egy kis baleset, a gyerek fájlalja a kezét. A lányunk leesett a csúszdáról, körülbelül másfél méteres magasságból. A karja nagyon csúnyán nézett ki. Rögtön bevittük a klinika ambulanciájára. Eltört a jobb keze, az összecsúszott csontokat két orvos tette helyre.

A szülők nem értik, hogy történhetett meg a baleset, amikor csupán négy gyerek volt a megőrzőben. A csúszda tetején nincs védőkorlát, ezért a felügyelőnek figyelnie kellett volna a csúszdázókra. Panaszolták: a létesítmény munkatársa nem akart baleseti jegyzőkönyvet felvenni, ráadásul panaszkönyvük sincs. Később az apa leírta a történteket, és aláíratta a szegedi üzemeltetővel, Kovács Mariann aláírt. Ő azt mondta lapunknak: a balesetkor nem volt ott, viszont munkatársa elmesélte neki, hogy a kislányra többször rászóltak, ne ugráljon. Az önkéntes, K. Bea nem látta az esetet, mert éppen akkor két kisebb gyerekkel foglalkozott.
– Nagyon felzaklatott ez a baleset, több mint egy éve dolgozom a gyermekmegőrzőben, de ilyen még nem történt – mondta Bea. – Sajnálom a kislányt.

Sugi az eset óta nem jár oviba. Vigyáznia kell, nehogy a csontjai elcsússzanak. A gipszet jól viseli, már fájdalmai sincsenek. Viszont úgy tűnik, a csontok rosszul forrtak össze, tízfokos eltérést mutatnak. A kislány édesanyja, Ambrusné Herczeg Klára felháborítónak tartja, hogy a játszóház üzemeltetője nem vállal felelősséget a baleset miatt. Szerény körülmények között élnek, így nagyon rosszul érinti őket az is, hogy az anya a baleset óta fizetés nélküli szabadságon van Sugival.

Erről a csúszdáról pottyant le a kislány

– Nagyon sajnáljuk a történteket, jó szándékunkat és segítőkészségünket szeretném hangsúlyozni – mondta a játszóházat üzemeltető budapesti központú Burattino Hátrányos Helyzetű Gyerekeket Segítő Iskola Alapítvány képviselője. Mezei Katalin szerint a balestet utólag nem lehet rekonstruálni. Elképzelhető, hogy a kislány leugrott, vagy hogy egy társa lelökte. S az is, hogy a játszóház önkéntese épp elfordult, amikor mindez történt. Ez utóbbi szerinte nem ütközik a szabályzatukba. A csúszda veszélyes lehet, a szülők ennek ismeretében döntik el: otthagyják a gyermeket vagy sem.

– A történtekért nem vagyunk felelősek, ezért nem vontuk felelősségre önkéntesünket sem. Viszont hajlandók vagyunk a kislánynak és szüleinek vigaszdíjat nyújtani. Az országban 13 helyen üzemeltetünk hasonló babajátszót, az elmúlt években a szegedi eseten kívül csak egyszer fordult elő, hogy eltört egy gyermek keze. Azok a szülők elfogadták tőlünk a költségtérítést.


Ki a felelős?

Sugi szülei azt szeretnék, mondassék ki a felelős neve – erről az érintettek véleménye megoszlik. Másik kívánságukkal azonban, hogy tegyék biztonságossá a csúszdát, nehogy hasonló eset történjen, nyitott kapukat döngetnek, az üzemeltető már tett lépéseket. Az alapítvány képviselője elmondta: a Burattino játszóházaiban szakképzett önkéntesek dolgoznak, óvónők, tanítónőnek készülő hallgatók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka ismeretek az iskolák névadóiról

Játékos történelemórát tartottunk a szegedi Ságvári Endre gimnáziumban, a Zrínyi Ilona Általános… Tovább olvasom