Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A játszótér fáin pihennek

Ismét erdei fülesbaglyok költöztek a szegedi Kemes utca fáira. A tollasok márciusig onnan járnak éjszakai vadászatokra.
Visszatértek az erdei fülesek a szegedi Kemes utcába. Fotó: Frank Yvette
Ismét erdei fülesbaglyok költöztek télire a szegedi Kemes utcai játszótér akác-, platán- és nyárfáira.

– Különös, mert a hazánkban élő hét bagolyfaj közül az egyetlen az erdei füles, amely csapatosan telel át. Réti füles rokonaik például távol az emberektől és messze egymástól, magas fűben telelnek – tudtuk meg Molnár Gyulától, a madártani és természetvédelmi egyesület megyei elnökétől. Az ornitológusok megfigyelték, hogy az erdei fülesbaglyok hűségesen visszatérnek a helyükre, ha békés pihenőhelyet találnak. Az alkalmas facsoportot a vezérpéldány választja ki. Úgy látszik, a Kemes utcai játszótér fáit megkedvelték, mert idén másodszor bújtak meg ott.

Leginkább az örökzöldeket kedvelik, hiszen télvíz idején sűrű levelük biztos rejteket nyújt. Mivel a fülesek színt is érzékelnek, örökzöldek hiányában a tollazatukhoz hasonló árnyalatú lombos fákra ülnek. Sötétedés után egyesével indulnak vadászni a környékbeli mezőkre, zsákmányuk túlnyomórészt mezei pocok. A vadászat eredményességét kiváló hallásuk is segíti. Nem a jellegzetes tollbojt erősíti az érzékelésüket, hanem az, hogy egyik fülük előrébb áll a másiknál. A rágcsálókat helyben elfogyasztják, aludni csak hajnalban térnek vissza a fájukra.

A fülesbaglyok az utóbbi ötven évben szoktak be a lakott területre. A panelházak védelmében egy-két fokkal mindig melegebbet találnak. Márciusban válik szét a társaság. A párok egy-egy elhagyatott varjú- vagy szarkafészekben költik ki fiókáikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten, szinte minden változik

Szeged érdeke, hogy az élet sok területén változtassunk. Ezt akkor is meg fogom tenni, ha tudom,… Tovább olvasom