Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A jó hifit kilóra mérik a hetvenes-nyolcvanas évekből

Oroszóráról ismert Akai magnó, cseh NAD, néha egy-egy Orion. A 20-30 esztendős hifiberendezések, lemezjátszók ma is keresettek. Van, hogy gyűjtők, van, hogy magánnyomozók vásárolják, és olyan is akad, akinek csak egyetlen bulira kell.
Fotó: Frank Yvette
Naponta modernebb, kisebb és divatosabb hifik, CD-lejátszók, rádiók ejtik gondolkodóba a vásárlót: melyiket válasszam. Különös ötletnek tűnik ezért nagyobb, nehezebb, régi készülékeket árulni. A retró ugyan divat, de úgy, hogy az új dolgokat álcázzák réginek. Egy szegedi üzletben azonban valóban a 70-es 80-as évek terméke, ami 20-30 évesnek tűnik.

– Van, aki bélyeget gyűjt, más pedig régi hifi berendezéseket – jellemzi egyszerűen az üzletvezető a vevőkörét. A tulajdonos saját magát nem szívesen, de a polcon sorakozó matuzsálemeket lelkesen mutatja be: Akai, Maratz, Fisher, Thorens, NAD, Pioneer. Időnként egy-egy
Orion-, Videoton-termék. Hatalmas gombok, matt vagy fényes fém, sötét fa borítás. S hogy működnek-e? Természetesen, de ha meghibásodnának, egy külön kis csapat áll készen a javításra.

Van itt 1978-as Grundig világvevő rádió, mellyel rádióamatőrök akár morzejeleket vagy a rendőrségi frekvenciát is foghatták, sőt a régi mobiltelefonokon folytatott beszélgetéseket is hallhatták. Általános iskolai orosz órák kelléke, az egykazettás Akai magnó is beszerezhető – bár a gyár már nem létezik. A Strato tuner az NSZK-ban készült, a NAD-ról pedig megtudjuk: megbízható cseh márka.

Az üzlet vásárlói között szenvedélyes gyűjtő és alkalmi vevő is akad. Előbbire példa egy fővárosi férfi, aki hat darab Thorens lemezjátszóját egy hetedikkel szerette volna kiegészíteni, vagy az a vevő, akinek nem mindegy: a Maratz amerikai vagy japán változatát szerezheti be. Volt már, hogy magánnyomozók kerestek orsós magnót, mellyel 3-6 óra beszélgetést is rögzíteni lehet.

Egy szabadtéri vad buli kellékét is keresték már az üzletben. A lemezlovas féltette a saját erősítőjét, ezért kölcsön akart kérni egyet. Ő üres kézzel távozott. Az üzletvezető elmondta: vevői szerint a jó hifit kilóra kell mérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom