Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A jó idő a jégpálya ellensége

A jégpályán nem örülnek a hosszúra nyúló ősznek, a működtetési költségek megnőttek. A kiadásokat az is növeli, hogy elavultak a pályát ellátó gépek. Az idei szokatlanul meleg októberben, ugyanúgy mint az elmúlt években, közönségvonzó szolgáltatásokkal várják a vendégeket.
Fotó: Schmidt Andrea
A jó idő a jégpálya ellensége – mondja Hódi Tamás, az intézmény vezetője. A 20 fok fölötti hőmérsékletek nem tesznek jót a költségvetésnek. A kiadásokat az is növeli, hogy elavultak a pályát ellátó gépek. Az évszaknak megfelelő időjárási viszonyoknál a hűtéshez elegendő lenne két kondenzátor, de most három működik, maximális teljesítményen. Összesen hatszáz liter vizet párologtatnak óránként. A kondenzátorok villanymotorral működnek, amelyek most 20-25 százalékkal több energiát vesznek fel . Az épületben folyamatosan tartani kell a 60 százalékos páratartalmat, ezt gáz-hőlégbefúvókkal érik el. Ezek télen, hetente több mint 4000 köbméter gázt használnak el, most kevesebb kell.

A jég előállítása átlagosan tíz napot vesz igénybe, idén azonban két hétre volt szükség. Megnövekedett a víz és az elektromos energia felhasználása, ami pluszköltségeket jelent.

Számokban

Hódi Tamás 2002 óta vezet statisztikát a látogatottságról. Ez alapján: a 2002–2003-as szezonban 38 ezer 612-en, a következő évben 51 ezer 286-an, majd ezután 59 ezer 114-en, a tavalyi szezonban pedig 68 ezer 861-en váltottak jegyet a szegedi jégpályára.

A kiadásokat a forgalom növeléséből származó bevételekkel fedezik, ebben nagy segítség, hogy a jó idő nem csökkenti a látogatók számát. Három hete nyitott a pálya, Hódi Tamás azt mondja, az első tíz napban több mint ötezren mentek ki korcsolyázni, ami az elmúlt évekkel összehasonlítva: rekord. A legnépszerűbb rendezvény a jégdiszkó: már az első pénteken közel hétszázan korcsolyáztak. A legközelebbi hasonló pálya a budapesti és a pécsi, ezért nem meglepő az sem, hogy Békés és Bács megyéből is érkeznek csoportok.

Az idei szokatlanul meleg októberben, ugyanúgy mint az elmúlt években, közönségvonzó szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Szakképzett oktatók adnak órákat óvodás csoportoknak, folyamatos a kapcsolat az általános iskolákkal is, amelyek itt sportnapokat szerveznek, és egyetemi estek is lesznek a jégen. A belépők árát az időjárás miatt nem emelik meg.


A megoldás

A gondokon segítene egy átfogó felújítás, amiről már tavaly készítettek tanulmánytervet, ebben szerepelt a hulladékhő hasznosítása, a pálya hőszigetelése, a gépek korszerűsítése. A megvalósításra – pénz híján – várni kell. Pedig a felújítás körülbelül 60 százalékos energiamegtakarítást jelentene és két hónappal meghosszabbodhatna a szezon. 

B. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom