Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A jó napszemüveg véd és öltöztet

A kánikula idején napokig 8-as volt, de még most is rendkívül magas, 7,5-ös az UV-sugárzás Csongrád megyében. A káros fény ellen nemcsak bőrünket, szemünket is védeni kell, de nem mindegy, hogy mivel. A látszerész szerint a gagyi napszemüvegek többet ártanak, mint használnak.
A napfény jelentős mennyiségű UV-sugárzást is tartalmaz, ami a szem szöveteit károsíthatja, ezért Csongrád megyében, ahol a napsütéses órák száma meghaladja a kétezret, fokozottan kell ügyelnünk látószervünk épségére. Nem elég az árnyékot adó baseball sapka, sem a szalmakalap, sőt az utcán árusított gagyi napszemüvegek sem jelentenek megfelelő védelmet.

Megég a szem

Nemcsak a napfény lehet veszélyes, hanem a mesterséges fényforrások, mint például a hegesztőfény és a szolárium túlzott használata is károsíthatja a szem felszínét. Hasonlóképpen, mint ahogy a nap megégetheti a bőrt. A veszély még nagyobb olyan környezetben, ahol az UV-sugárzás visszavert: vízparton, havas környezetben. Az ultraviola-sugárzás mértékét az UV-index 10-es skálán jelöli. Hazánkban az index értéke a nyári hónapokban általában 5 és 7 között mozog. Az UV-B sugárzás tegnap az ország egész területén 7,5-ös volt, ami nagyon erősnek számít. Az előrejelzés szerint ma ugyanekkora érték várható.

– A híresztelésekkel, reklámokkal ellentétben határozottan állíthatom, hogy a nagy hipermarketekben vagy az utcai árusoknál vásárolt napszemüvegek károsak. Szemünk a lencse mögött sötétet érzékel, ezért a pupilla kitágul, így bekerül a káros fény – magyarázza Prágai András szegedi látszerész, akitől megtudjuk, pusztán az ablaküveg és az üvegből készült szemüvegek is képesek az UV-sugárzás nagy részét kiszűrni, a napszemüvegek azonban csak akkor, ha speciális UV-sugárzás elleni réteggel látták el őket. Ezért nem mindegy, hol vásároljuk: hipermarketekben az összeömlesztett darabok közül vagy szaküzletben. Nem szabad bedőlni a szemüvegre ragasztott címkéknek, jobb, ha látszerészetben vesszük, ahol akár többéves garanciát is adnak rá – figyelmeztet a szakember.

A szaküzletekben segítenek kiválasztani a pénztárcánkhoz és egyéniségünkhöz legjobban passzolót. Néhány ezer forintostól akár a több százezresig is találhatunk napszemüveget, az árakat a lencse minősége, a márka és a díszítés határozza meg. A luxust kedvelők vehetnek drágakövekkel kirakottat százötvenezerért, az örökmozgó sportolók pedig torzításmentes, halántékhoz simuló, ütésálló szemüveget húszezer forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom