Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A jó titkárnő anyaoroszlánként védi főnöke ajtaját

Szeged - Kávét főz a főnöknek, körmöt reszel, unott arccal gépelget a titkárnő, vagy éppen anyaoroszlánként védi az igazgató ajtaját. Évtizedek sztereotípiáit vizsgáltuk meg, és kiderült, a jó titkárnő nélkülözhetetlen.
Kávét főz a főnöknek, körmöt reszel, unott arccal gépelget a titkárnő, vagy éppen anyaoroszlánként védi az igazgató ajtaját. Évtizedek sztereotípiáit vizsgáltuk meg, és kiderült, a jó titkárnő nélkülözhetetlen: a kávéfőzés mellett szervez, adminisztrál, reprezentál, és ma már irányít is. A nőkhöz jobban illik a munkakör, véli a főszerkesztő, a színidirektor és az autósiskola titkárnője.

Az írógépeket rég számítógépre cserélték, és ma már inkább személyi asszisztenseket keresnek az álláshirdetésekben, de a titkárnőket körülvevő sztereotípiák makacsul tartják magukat. A kávéfőzés éppenséggel igaz, de kevesen tudják valójában, mennyire sokrétű a titkárnői munkakör – és mennyit változott az évtizedek alatt.

Utóbbiról Horváthné Szép Éva, lapunk 56 éves titkárnője sokat mesélhetne: amikor 23 éve a Délmagyarország szerkesztőségébe került, még mechanikus írógépen dolgozott. A számítógép térhódítása nagy segítséget jelentett munkájában, és a rendszerváltással egyre inkább átalakult a feladatköre is.

Lapunk titkárnője, Horváthné Szép Éva számítógépe mögül irányítja az ügyeket. Fotó: Schmidt Andrea
Lapunk titkárnője, Horváthné Szép Éva számítógépe mögül irányítja az ügyeket.
Fotó: Schmidt Andrea

– Korábban hozzánk tartozott minden, ami a szerkesztőséggel kapcsolatos, nálunk csapódott le az összes probléma, panasz is. Ma már van külön marketing- és terjesztési csoport, én nem elintézem, inkább elirányítom az ügyeket, közvetítek – fejti ki. Mindemellett felkíséri a vendégeket, elbeszélget velük, és szinte kívülről tudja főnöke napirendjét. Elárulja a titkot, miért ragaszkodott-ragaszkodik hozzá mindhárom vezető: egy főnöknek úgy lehet igazán megfelelni, ha az ember olyan formában, arra a határidőre végzi el a munkát, ahogy ő kérte. És a munkaidő addig tart, ameddig a feladat.

Munkaruha a színházban

2000-ben tűnt el a színházi szabályzatból, hogy a színházi titkárnők munkaruhája a köpeny és a kismamacipő, osztotta meg velünk Kerek Mónika. Úgy vette rá az előírás eltörlésére az akkori igazgatót, Korognai Károlyt, hogy megígérte: egyszer felhúzza ezeket a ruhadarabokat, és úgy tölti ki a pezsgőt a rangos vendégeknek egy premier előtt.

Ugyanezt mondja Kerek Mónika, a Szegedi Nemzeti Színház titkárságvezetője, aki 11 éve dolgozik személyi titkárnőként a Szegedi Nemzeti Színház mindenkori főigazgatója mellett, és egy éve a titkárságot is vezeti. A frissen hivatalba lépett Gyüdi Sándor személyében már a negyedik direktort „fogyasztja". Olykor kora reggel, két próba között, késő este is zajlanak az egyeztetések, ami a család rovására is mehetne, de férje és édesanyja sokat segít. – 2002-ben, a szabadtéri játékok előkészületei közben született meg a kisebbik lányom. Pár nappal a szülés után már bent voltam az irodában a babával együtt – meséli a harminchat éves titkárságvezető. A kis Sárával anyja néhány hónapos pihenője után édesapja volt gyesen.

– Ide jön be minden: levelek, telefonok, szerződések, a számlák, a szőnyegtisztítóétól José Curáéig – magyarázza a kicsi, de otthonos irodában ülve. – Nekünk kell biztosítanunk a feltételeket a nyugodt munkához, hogy a színészek a művészi feladatokra koncentrálhassanak – teszi hozzá: ne kelljen szervezési, ügyintézési problémákkal vesződniük.

A jó titkárnő tehát nélkülözhetetlen: ő az, aki mindig tudja, kit kell keresni egy problémával, és mikor hová kell rohannia az igazgató úrnak. És előfordul, hogy anyaoroszlánként kell védelmeznie a főnök ajtaját – ám ma már akkora felelősségtudatot is elvárhatnak e munkakörben, hogy olykor még főnöki iroda sincs.

Gyüdi Sándor és Kerek Mónika a napi programot egyezteti. Fotó: Segesvári Csaba
Gyüdi Sándor és Kerek Mónika a napi programot egyezteti.
Fotó: Segesvári Csaba

A 21 éves Grlic Tímea, aki korábban lapunk Nap szépe rovatában is szerepelt, egy szegedi autósiskola ügyeit intézi: ha kell, angolul, németül vagy horvátul is szót ért az ügyfelekkel. – Én kötöm a szerződéseket a tanulókkal, intézem a reklámokat, tartom a kapcsolatot a diákokkal, oktatókkal – sorolja. És mindezt jórészt egyedül: a főnökét csak hetente egy-két alkalommal látja, mivel más városokban is vannak iskoláik. Az árajánlatokat, fontosabb ügyeket persze egyeztetik.

A jó problémamegoldó képesség mellett higgadtságra is szüksége van, ugyanis a konfliktusokat is neki kell megoldania. – Egy tanuló édesanyja nagy hangon reklamált egy félreértés miatt, de nyugodt maradtam, így sikerült tisztáznom a helyzetet – idézi fel a ritka esetek egyikét.

Néhány dologban mindnyájan egyetértenek: titkárnőnek lenni bizalmi állás, és körmöt reszelgetni aligha lenne idejük. A lojalitás alapkövetelmény, modorban, megjelenésben is megfelelően kell képviselni a céget. És bár egyre több a férfi titkár, úgy vélik, kevés férfi tudná igazán jól végezni ezt a munkát. Mónika szerint kisebb a munkabírásuk, mivel egy nő egyszerre anya, háziasszony és munkaerő, Tímea szerint pedig lealacsonyítónak érzik ezt a feladatkört: nem akarnak „ugrálni" valakinek. Éva ezt azzal is magyarázza: a kávé, az üdítők felszolgálása inkább háziasszonyi jellegű feladat.

Nélkülözhetetlen tulajdonságok

Bár ma már OKJ-s tanfolyamon is lehet titkárnői végzettséget szerezni, sok olyan tulajdonság kell ehhez a munkához, ami nem annyira tanulható. Ide tartozik a jó kommunikációs készség, a nagy teherbíró képesség, az emberismeret, a türelem, a rugalmasság, és az sem árt, ha a titkárnő tisztelettudó és jó a helyzetfelismerő képessége. A pontosság, a rendszeretet pedig elengedhetetlen: nem véletlen, hogy Éva, Mónika és Tímea a magánéletben is rendszerető.

Olvasóink írták

  • 2. kisvérbírószöcske 2008. július 03. 19:23
    „Esetleg ki is elégíti... Már ha megfizetik rendesen... Aki titkárnőt én ismertem, rendszeresen beleköpött a főnöke kávéjába, és meg tudtam érteni... :-)”
  • 1. maci52 2008. július 03. 17:33
    „Meg a seggivel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesanyja is Dundikának hívja

Szeged - Nyuszilány és dalos pacsirta egy személyben Dundika, aki szombaton a szegedi sörfesztiválon is fellépett – a 2005-ös playmate újabban ugyanis énektudásával hódít. VIDEÓ: DUNDIKA FOTÓZÁS Tovább olvasom