Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A jobb agyféltekés rajzolás fejlesztő hatásai

Szeged - A jobb agyféltekés rajzolás olyan módszer, amely a résztvevőnek segít levetkőzni belső ellenállását, ezáltal kreativitásának szabad utat enged. A múlt héten Szegeden tartott négynapos tanfolyamon a próbálkozók a rajzolás technikáján kívül személyiségüket is fejleszthették.
A jobb agyféltekés rajzolás a kilencvenes évek óta van jelen Magyarországon. Egy amerikai kineziológus (az izmok és a testmozgás tudománya), Betty Edwards az átélt stresszes helyzetek oldására, személyiség- és készségfejlesztésre hozta létre a módszert. A múlt héten Szegeden tartott jobb agyféltekés rajztanfolyam négynapos volt.

A hat-nyolc órás foglalkozások során lépésről lépésre haladnak a résztvevők a feladatsorok között. Ez idő alatt az oktató segítségével folyamatosan oldják gátlásaikat, mialatt kellemes klasszikus zene szól. A rajzolandó feladatok fokozatosan nehezednek, az első nap a kontúrok, szélek behatárolása történik. A következő nap már a szögek, arányok elhelyezését gyakorolják, valamint a mögénézés technikáját, ami egy speciális feladat a jobb agyfélteke fejlesztésére. A harmadik napra eljutnak a fények-árnyékok ábrázolásához, míg a negyedik napon a saját portré elkészítése a feladat.

Sineger Judit első és utolsó nap készült munkája között jól látható az éles különbség. Fotó: Miskolczi Róbert
Sineger Judit első és utolsó nap készült munkája között jól látható az éles különbség.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az emberi racionalitásért a bal, a kreativitásért a jobb agyfélteke felelős. A képzésen arra törekednek, hogy az életet pozitív szemléletből lássák a résztvevők, és bátran merjék feszegetni határaikat az élet bármely területén. A tanfolyam célja, hogy a próbálkozók a rajztehetségüket visszavető, előnytelen berögződéseiktől megszabaduljanak. Ezek többnyire elvárások, megfelelési kényszerek.

Sineger Judit, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakos hallgatója ottjárunkkor éppen rajzol. A műveit nézve jól látható az éles különbség a négynapos kurzus első és utolsó napján készült munkája között.

– A világhoz való hozzáállásom az, ami megváltozott ez alatt a pár nap alatt. Megtanultam a dolgok mögé látni, kezelni az érzelmeimet. Voltak nehéz pillanataim, de koncentrációval és tudatossággal legyőztem a kétségeket – lelkesedett Judit. – A rajzolni tudás titka a látásmódban rejlik. Ahhoz, hogy a résztvevők látásmódja meg tudjon változni, szükség van egy bizonyos önismeretre. Az én feladatom, hogy segítsek a jelentkezőknek megismerni önmagukat – magyarázta munkája lényegét Palacskó András jobb agyféltekés rajzoktató, aki a módszer oktatása előtt kineziológusként működött, foglalkozott agykontrollal és a
reiki tudományával is.

Olvasóink írták

 • 2. filona 2009. július 28. 22:15
  „Nagyon szeretném kipróbálni, de csak addig jutottam el, hogy rájöttem: Erről is le kell mondanom, mert nem tudom megfizetni! Elkeserít, hogy minden tudás csak pénzzel elérhető! Ezzel eleve ki van zárva, hogy bármennyire is szeretném el nem érhetem!
  Kérlek Benneteket, hogy ha valaki tud megoldást írja meg!
  Köszönöm: filona”
 • 1. balos 2008. április 13. 14:08
  „magyarul ez azt jelenti, hogy a jobbkezeseket balkézzel való rajzolásra okítanak???? mert a balkezesek használják a jopbb agyféltekéjüket leginkább...... mindenesetre érdekes elmélet.

  balkezes”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámos Miklós: Erotikus hosszan nézni valakinek a szemébe

Szeged - Vámos Miklós könyveivel és beszélgetős műsoraival, fanyar humorral a lényegre tapintva… Tovább olvasom