Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A jóság útján: Szegeden járt A Hajléktalanok Színháza

Szeged - Szegedi egyetemisták meghívására lépett fel tegnap a dorozsmai Jerney János Általános Iskolában a fővárosi AHA, vagyis A Hajléktalanok Színháza. A program célja az volt, hogy szociális érzékenységre neveljék az általános iskolásokat.
– Ha most megkérdezzük ezeket a gyerekeket arról, hogy mit gondolnak a hajléktalanokról, olyanokat mondanak, hogy szegények, kevés az ételük, újságpapírral takaróznak. Ha hat év múlva kérdeznénk meg őket, már azt mondanák: részegek, piásak, kötekednek. Sajnos idővel kialakul bennük egyfajta taszítás, sztereotípia. Még most, ilyen kicsi korban kell elindítani őket a helyes úton: a jóság útján, hogy később segítőkész, empatikus fiatal felnőttek legyenek – magyarázta Füsti Molnár Sándor, a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének fenntartásában működő AHA – A Hajléktalanok Színháza – művészeti vezetője. A társulat tegnap az SZTE ETSZK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék harmadéves szociál munkás hallgatóinak meghívására érkezett a dorozsmai Jerney János Általános Iskolába. Az egyetemisták – Antal Gabriella, Berta Nóra, Biacsi Barbara, Blidár Renáta, Bakar Bálint és Kiss Bálint– az Ágoston Magdolna mestertanár által vezetett szociális csoportmunka módszertan kurzuson választhatták gyakorlati feladatként, hogy megszervezik a programot.

Vastapsot kapott az előadás. Fotó: Frank Yvette Yvette
Vastapsot kapott az előadás.
Fotó: Frank Yvette Yvette

A társulat Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című történetét adta elő, amelynek eszmei mondanivalója, hogy a pénznél is vannak fontosabb értékek.

A Hajléktalanok Színháza most először játszott együtt a Kossuth Gyermekotthon hátrányos helyzetű kis lakóival. A lurkók közül néhányan árvák, a többiek szüleik rossz szociális helyzete miatt kénytelenek a bentlakásos intézményben maradni. – Ezeknek a gyermekeknek és a felnőtteknek is nagyon sokat jelent, hogy játszhatnak. Nő az önbecsülésük, javul a problémamegoldó képességük, a külvilággal való kapcsolatuk. A tíz év alatt, amióta fennáll a társulat, az itt játszók 40 százaléka tudta rendezni az életét – tudtuk meg Füsti Molnár Sándortól.

Olvasóink írták

  • 1. Renis403 2011. november 12. 10:00
    „Szociális munka szakos hallgatók szervezték, nem szociálpedagógusok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó médiaóra a Délmagyarországgal

A Délmagyarország munkatársai tartottak tegnap rendhagyó médiaórát a szegedi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában. Tovább olvasom