Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A káoszból mese születik

Szeged - Ef Zámbó István korunk extravagáns képzőművésze, képeit január 31-étől a REÖK-ben láthatják az érdeklődők. Az összművészeti alkotó különös álomvilágot teremt színes, vidáman ironikus műveivel. Egyik képe pár hónapig a világhírű dzsessztrombitás, Miles Davis tulajdonában volt.
– Olyan gondolatokat szeretnék ébreszteni a nézőben, ami nekem se jut eszembe – szól ef Zámbó István, a kortárs hazai képzőművészet és az underground zenei élet jeles képviselőjének jelmondata. Január 31-étől a REÖK látogatói is kísérletet tehetnek a brainstormingra, hiszen képei – a hetvenes évektől napjainkig – a kiállítóházban lesznek láthatók. – Az igazi alkotás a befogadó fejében van – fejti ki ef Zámbó. – A műélvezet persze privát dolog, úgyhogy nem feltétlenül tartozik rám, hogy mit gondolnak a látogatók, de volt már olyan, hogy megmosolyogtatott egy-egy magyarázat. Az a jó kép, amelyik többet jelent, mint amennyit mutat. Saját bevallása szerint dadaista, gyűjtő típusú alkotó, aki különböző talált tárgyakat, egymás mellett nem megszokott dolgokat hoz össze művein. „Ebből a káoszból aztán új mese születik."

Ef Zámbó nevéhez fűződnek a hetvenes évek legendás szentendrei szabadtéri kiállításai, melyeket az első pár alkalommal még „illegalitásban" rendeztek, a Vajda Lajos Művészeti Szabadiskola és Stúdió megalapítása, valamint a kultikus Bizottság együttes, melynek alapítótagja volt. Manapság „Happy Dead Band" zenekarával lép fel, amely várhatóan a REÖK-ben is ad majd koncertet. „Amikor festek, zenélek is, és fordítva, a kettő nálam nem elválasztható."

Ef Zámbó István festménye, a Tiszta szerelem is szerepel majd a szegedi kiállításon
Ef Zámbó István festménye, a Tiszta szerelem is szerepel majd a szegedi kiállításon.

A Happy Dead Band repertoárjában megtalálható egy Miles Davis-szám is, ami azért érdekes, mert az afroamerikai dzsesszlegenda 1991-ben, magyarországi látogatása idején vásárolt tőle egy képet, a „Sugárzó koporsóvégű önfényszopó halott" címűt. – Miles Davis áprilisban ellátogatott a műtermembe – nyilatkozta a művész –, megvásárolta a képet, de szeptemberben meghalt. Nem küldték el neki, úgyhogy visszakerült hozzám, de csak tíz évvel később. Egy szentendrei galériában vásároltam vissza, akkor tudtam meg, hogy még itthon van. Ef Zámbó István kiállítása január 31-étől március 15-éig látogatható.

Antigoné és Monty Python

Két színházi program is várja januárban a látogatókat a REÖK-ben: január 27-én 19 órakor a nagy sikerű Antigonét nézhetik meg, január 29-én 19 órakor pedig egy Monty Python-estet. A belépők 500 Ft-ba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élvezi, hogy gonosz lehet

Szeged - A rendőr szerepkör talál meg, biztos olyan a fejem – vélekedik Megyeri Zoltán, a… Tovább olvasom