Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A karácsony slágere lehet a GPS

Szeged - Szinte extrém módon megnőtt a kereslet a műholdas helymeghatározó rendszer, a GPS iránt, amely szakértők szerint az egyik karácsonyi sláger lehet. Városi tesztünkből kiderül: ha jól állítjuk be a készüléket, rendkívül hasznos, ám nem szabad mindig hallgatni rá.
– Egy év alatt megnőtt a kereslet és a kínálat is a műholdas helymeghatározó rendszerek, a GPS-ek piacán. A nyaralási és síelési szezonban különösen nagy az érdeklődés – magyarázza Sánta Károly, a Media Markt ügyvezető igazgatója.

A slágertermék ára 50 és 150 ezer forint között változik, a gyártmánytól, a kijelző méretétől és a térképszoftver fejlettségétől függően. A szakember tapasztalatai szerint elsősorban a nagyobb utakra keresik a GPS-t, városi közlekedésre kevésbé.

Fotóriporter kollégámmal mégis arra vállalkoztunk, hogy Szegeden teszteljük a berendezést. Szerkesztőségünkből először a tarjáni Hüvelyk utcába indulunk. Az első meglepetés: az Anna-kút után a Juhász Gyula utcára navigál minket, holott magunktól biztosan a József Attila sugárútig mentünk volna a Tisza Lajos körúton.

Mercedes a folyóban

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában minden nyolcadik autós kizárólag a GPS-re hagyatkozik, pedig számtalan példa mutatja: nem lenne szabad. Egy fiatal nő méregdrága Mercedese bánta például, hogy – mit sem törődve az út menti figyelmeztetésekkel – a GPS-re hallgatva egy folyó gázlójába hajtott, és alig tudott kimenekülni, amikor a kocsit elsodorta a víz. Egy dél-walesi faluban, St. Hilaryban hasonló okokból táblákat helyeztek ki, hogy figyelmeztessék az autósokat: a műholdas navigációs berendezések félrevezethetik őket.

Mindkét útvonal bedugulhat – ám nekünk bonyolultabbnak tűnt a Juhász Gyula utca–Brüsszeli körút kerülő. Újabb váratlan fordulat: a sugárútról jobbra a Kecskeméti, majd a Hóbiárt Basa utcára vezetne a készülék. A panelek közti utakra cseréltük a József Attilát. Tanulság: minden a beállításon múlik. Akkor vezet félre a gép, ha rosszul programozzuk, esetleg nem frissítjük a térképet. Kiderül az is: a „legrövidebb út" beállítás a városon belül bonyolítja az életet. Érdemesebb a „gazdaságos" útvonalat választani.

Következő úti célunk a tápéi Halas utca. Még a házszámot is betápláljuk. A szoftver több nyelven is tájékoztat, magyarul két hangon is: Moha bá' hűvösebben, Andrea temperamentummal. Moha bá' újabb meglepő húzása: nem a József Attila sugárúton, hanem az Építő és a Szamos utcán navigál a Budapesti körútra. Csúcsforgalomban, ha tele vannak a nagyobb utak, akár jóval rövidebb is lehet így a menetidő.

Ugyanezen megfontolásból lehet szerencsés elkerülnünk a Felső-Tisza-partot, helyette kisebb utcákon kanyargunk, legalább tíz percet spórolva. Pontosan a beprogramozott házszám előtt állunk meg. Visszafelé a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületét ejtenénk útba: az intézmény azonban nem szerepel a szoftverben, pedig a „rendőrség" menüpontban a hódmezővásárhelyi, csongrádi, kiskunmajsai kapitányságot is jelzi. Cím alapján boldogulunk csak – ha ezt nem tudnánk, főhetne a fejünk.

Ügyes masina, sokat segíthet, de olykor megtréfálhatja a vezetőt. Fotó: Karnok Csaba

– Másfél éve használom, olcsóbb, mintha mindenféle ország és város térképeit kellene beszereznem – érvel az Európa-térképet tartalmazó szoftver mellett Bobkó Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának elnöke, a szegedi Taxi3 ügyvezetője. Úgy tudja, kollégái nem használják, ő viszont a városban is bekapcsolja. – Kíváncsi vagyok, hogy ugyanazt az útvonalat javasolja-e, amit én választanék – mondja, hozzátéve: előfordul „véleménykülönbség". – „Gátlástalanul" használja a 30-as övezeteket, valamint olyan utakat is figyelembe vesz, amelyeket nem kellene. Egyik, Ságváritelepről Hattyasra tartó ismerősömet egy kis útra navigálta. Akkor hívott fel, amikor az erdőben egyszer csak véget ért az út – meséli Bobkó Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebtolvajok garázdálkodnak Szegeden

Több személyt is „megszabadítottak" értékeiktől a zsebtolvajok az elmúlt napokban Szegeden. Tovább olvasom