Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A kárfölmérés nem megy gyorsan

Még az elején tartanak a kárfölmérési, fertőtlenítési munkák Szegeden. A vízitelep hajótárolójának fertőtlenítése már megtörtént, de az újszegedi Vakok Intézete alagsorában még mindig áll a víz, s csak ennek eltávolítása után lehet elkezdeni a munkát.
Még mindig túl magas a Tisza ahhoz, hogy föl lehessen mérni, hol mekkora a kár. Fotó: Schmidt Andrea
A kár-helyreállítási, fertőtlenítési munkák már elkezdődtek azokon a területeken, ahonnan visszahúzódott a víz. De még a legelején vagyunk – mondja Szöllősi Sándor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Minden épület fertőtlenítéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Még folyamatban van a károk felmérése, a víz még mindig olyan magas, hogy nem lehetnek végleges értékek.

Már megtörtént a szegedi vízitelep hajótároló épületének fertőtlenítése, ezt a katasztrófavédelem végezte. Újszegeden, a Vakok Intézetének pincéjében még ott a víz, még mindig nem lehet szivattyúzni, mert helyére új vízmennyiség érkezne a talajon keresztül. Itt is egészen biztosan végezni kell fertőtlenítést. Itt, és több más helyszínen csak a jövő héten kezdődhet meg a fertőtlenítés.

A szegedi iskolák közül a Kőrösy szakközépiskola helyezkedik el legközelebb a Tiszához, be is szivárgott a pincébe a víz. – Alagsori helyiségeink alig öt-hat méter távolságban vannak a folyótól, szinte csak a járda választja el őket a Tiszától – mondja Kiricsi Imréné igazgató. Az önkormányzat munkatársai már jártak náluk, fölmérve a károkat, melyek nagyságrendjét az intézményvezető több százezer forintra becsüli. Az edzőteremként használt helyiség hajópadlója felpúposodott, ki kell cserélni, károsodott a klubszoba járófelületének műanyagborítása is, a falakba pedig fölszivárgott a víz. Az igazgatónő eddig még nem kapott tájékoztatást arról, hogy a helyreállítás, fertőtlenítés mikor lesz.

Felső Tisza-part: szabad az út

Tegnap reggel 8-tól már nemcsak a tömegközlekedés előtt nyitott a szegedi Felső Tisza-part: minden jármű közlekedhet itt. A hosszú ideig tartó, magas vízszint nem okozott károsodást az útburkolat alatti anyagban, az út „elbírja" a forgalmat.

Mivel kell fertőtleníteni az időlegesen víz alá került épületeket? Klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel, az iszapréteg eltávolítása után – mondja dr. Hunyady Ildikó, szegedi tiszti főorvos. Ezek elpusztítják az egészségre veszélyt jelentő baktériumokat, gombákat. Elszaporodásuk azért történhet meg, mert a hullámterekből a víz kimosta az illegális hulladéklerakók, emésztőgödrök és egyebek tartalmát, és az elpusztult állatok is fertőző gócot jelenthetnek. Az ÁNTSZ-hez olyan lakossági kérdés is érkezett már, hogy a talajt kell-e fertőtlenítni. Semmi esetre! – hangsúlyozza a szakember. – Hiszen így a talajban élő hasznos mikrobákat is elpusztulnának. A talaj fertőtlenítését a napsütés megbízhatóan elvégzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom