Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Kárpát-medencét járja a népszínház

Sikeres hét évet tudhat maga mögött az algyői Móra Ferenc Népszínház: járják a vidéket, és nem állnak meg az országhatárnál sem.
Hiánypótló céllal alakult meg az algyői Móra Ferenc Népszínház – mondja Kátó Sándor, a társulat művészeti vezetője. A Marosvásárhelyen végzett színész még emlékszik azokra az időkre, amikor a színházak autóbuszaikkal járták a vidéket, hogy a darabokat a falvakban élőknek is be tudják mutatni. Ez megszűnt, sokan maradtak színház nélkül. – Ez volt megalakulásunk fő indoka. Olyan színházat hoztunk létre, amely könnyen követhető, ám értékes darabokat ad elő – mondja Kátó Sándor.

A 18-20 fős, főként amatőrökből alakult társulat járja az országot, de nem állnak meg a határoknál. Céljuk az egész Kárpát-medencében élő magyarság színházzal való ellátása. Jártak már a Mura-vidéken, Kárpátalján, Tatárhágón és a Délvidéken. Idén is több külhoni fellépésen vannak már túl. Áprilisban a Bánsági magyar napokon, majd Erdélyben Jókai Mór: A földönfutó című darabjával vendégszerepeltek. Ezzel a művel október 14–16. között Horvátországban lépnek fel.

Csak prózai darabokat adnak elő, legfőképpen a kisember boldogságkeresését próbálják bemutatni. Gogol Egy őrült naplója, a Jókai-darab, Schiller Ármány és szerelem című műve van műsorukon. A repertoár hamarosan bővül: október 22-én Karl Wittlinger Ismeri a tejutat? című darabját mutatják be Algyőn. A távlati tervekben pedig Szigeti József 1882-es komédiája, a Rang és mód szerepel. – Ez egy kicsit molieres darab, jellegében hasonlít az Úrhatnám polgárhoz. Nagy sikert várok – árulja el Kátó Sándor.

Olykor igazi nagyágyuk is segítik munkájukat: Bács Ferenc is fellépett már náluk, akinek közreműködésére a jövőben is számítanak. Munkájukat megbecsülik: augusztus 20-án a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját vehették át. A működésükhöz szükségest pénzt, Algyő önkormányzatának támogatásán kívül, különböző pályázatokból teremtik elő. – Évente két-három darabot mutatunk be. Ezeket több hónapig próbáljuk és a bemutató előtt tíz nappal teljes szövegtudást kérünk színészeinktől. Shakespeare-hez hasonlóan csak ekkor illesztjük a cselekményt a szóhoz – meséli a művészeti vezető.

Aki kíváncsi a társulat játékára, annak nem kell sokáig várnia: ma este, fél hétkor, a felsővárosi plébánián Gogol Egy őrült naplóját nézhetik meg Ádok Róbert főszereplésével.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja nem tudja eltemetni édesanyját

Muskó Ferenc január közepe óta nem tudja eltemetni az édesanyját a Belvárosi temetőben – a… Tovább olvasom