Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A Kasztner-vonat ellentmondásos históriája

Háromrészes dokumentumfilmet forgatott a szegedi Bubryák Stúdió a legvitatottabb zsidómentő akcióról. A film szakmai bemutatóját tegnap este tartották a körzeti tévéstúdióban.
Több mint 1600 utassal indult a vonat Magyarországról Svájcba – éppen 62 évvel ezelőtt, 1944 júniusának végén. Magyar és lengyel zsidók voltak rajta, Eichmann, valamint a Budapesti Mentőbizottság alelnöke, Kasztner Rezső alkuja értelmében. Ez lett az egyik leginkább vitatott mentőakció: Kasztnert az ötvenes évek elején megvádolták Izraelben azzal, hogy eladta a lelkét Eichmannak, majd '57-ben agyonlőtték a lakása előtt. Nem érhette meg az izraeli bíróság számára kedvező ítéletét.

A mentési akció történeti és emberi hátterét mutatja be a szegedi Bubryák Stúdió produkciója, a frissen elkészült, háromszor hatvanperces, A Kasztner-vonat című dokumentumfilm, amelynek szakmai bemutatóját tegnap este tartották az MTV szegedi, Kálvária téri stúdiójában. Bubryák István producer elmondta, stúdiójának eddigi legnagyobb vállalkozása ez a film, amelyet Radó Gyula rendezett és Sibalin György volt az operatőre.
Izraelben forgatták azokat a riportokat, amelyeknek szereplői kapcsolódnak a 62 évvel ezelőtt történtekhez, például beszélgetés készült Kasztner lányával, a volt izraeli igazságügy-miniszterrel, Tomy Lapiddal, aki az Új Kelet című lapnál együtt dolgozott Kasztnerrel. Megszólalnak történészek és Fischer István filmrendező, aki tagadja Kasztner cselekedeteinek hasznosságát, önérdeket lát benne. Magyarországon is vannak auschwitzi túlélők, akik gyűlölettel emlegetik a nevét, mert ők nem fértek fel a vonatra. És vannak, akik megmentőjükként tisztelik, hiszen ők felszállhattak a svájci vonatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom