Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A ''kávéháziság'' elismerése

A Bécsi Kávéházat beválogatták az ország húsz legjobb kávéháza közé. A szegediek kedvelt találkozóhelye a hatodik helyet foglalja el az országos listán, a közönségszavazatok alapján pedig ezüstérmes lett. A Bécsi alkalmazottai a versenyről csak annyit tudtak, hogy abben az időszakban bárki lehet a szakmai verseny próbavásárlója.
Klasszikus kávéházi hangulat a Bécsiben Fotó: Frank Yvette
Rangos elismerésben részesült a Bécsi Kávéház. A Kávéházak.hu internetes portál 2005-ben először hirdette meg a kávéivás intézményeinek országos versenyét. A megmérettetésen Szeged népszerű találkozási pontja a hatodik helyen végzett. A szakértőkből álló zsűrin kívül a közönség is értékelhette a kávézás magyar szentélyeit. A vendégek szavazatai alapján a Bécsi a második lett, amit bekeretezett oklevél hirdet az intézmény falán.

A Kávéházak.hu munkatársai az első körben kiválasztottak húszat a benevezett intézmények közül, majd három hónap alatt inkognitóban bejárták az országot. A Bécsi alkalmazottai csak annyit tudtak, hogy ebben az időszakban bárki lehet a szakmai verseny próbavásárlója. A húsz kávéház rangsorát végül sokrétű szempontrendszer alapján alakították ki.

A rangsor

A kávéházi rangsort a budapesti Café Alibi vezeti. Második helyen a győri Nem Szingli C@fé szerepel. Harmadik lett a Balettcipő Eszpresszó, negyedik a Café Picard, ötödik pedig a Károlyi Café & Restaurant – mindhárom kávézó a fővárosban található. A közönségszavazatok alapján a siófoki Marcipán Kávézó arany-, a szegedi Bécsi Kávéház ezüst-, a pécsi Café Lemon pedig bronzérmet kapott.  
Papp Róbert üzletvezető, társtulajdonos szerint szakmailag reális képet kaptak a kávéházról a zsűri tagjai. A Bécsi vezetője úgy érzi, az eredmény nem a tulajdonosokat dicséri elsősorban, hanem azokat, akik nap mint nap a vendégekkel dolgoznak. Mindenesetre a hely hangulatának, „kávéháziságának" kialakítása az alapítók érdeme, és ez is fontos szempontja volt az értékelésnek. – Mielőtt megnyitottunk, 29 bécsi kávéházat jártunk be, hogy minél hitelesebb helyet tudjunk létrehozni – mondta Papp Róbert. A kávéházi jelleg alapkövetelménye az volt a századfordulón, hogy egy nagy a belmagasságú sarki épületben kapjon helyet az intézmény. Ezek a feltételek a Bécsinél adottak, a tulajdonosok pedig a korszak hangulatát a bútorokkal, a színvilággal, sőt a névválasztással is megpróbálták visszaadni.

Akár a szakmai versenyben is dobogós lehetett volna a Bécsi Kávéház, de az ízek pontozásakor csak 62 százalékos eredményt ért el, míg az összes többi részpontszáma 80–90 százalékos volt. Ez nem azt jelenti, hogy a Bécsiben nem finom a kávé.

– Utólagosan a bírálóbizottsággal átbeszéltük a pontozást. Nem a felszolgált italok, ételek minőségével, hanem a választékkal volt a gond. Nincsenek meleg- és hidegkonyhai készítményeink, csak süteményeket és szendvicseket árulunk. A mai modern kávéházakkal szemben támasztott elvárások szerint ez a paletta szűk – mondta az üzletvezető, aki az ételválaszték bővítésén gondolkodik.

– A díjkiosztót a fővárosi Centrál Kávéházban rendezték február közepén – mesélte Papp Róbert. Izgalmas volt, mert senki nem tudta előre az eredményt, a helyezések a helyszínen derültek ki. Kaptunk egy oklevelet, de hamarosan a bejárat mellé, egy réztáblára is kiírjuk, hogy mi kaptuk a közönségszavazás ezüstérmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica hazajuthat az első születésnapjára

Katica még meg sem született, máris eldőlt a sorsa. A kórházból intézetbe került, mivel édesanyja… Tovább olvasom