Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A kecskeméti maffiapert tárgyalják mától Szegeden

Elképesztő biztonsági intézkedések mellett kezdődik meg ma a szegedi táblabíróságon a kecskeméti maffiaperként ismert büntetőügy másodfokú tárgyalása. Az első fokú tárgyalássorozat alatt egy esetleges ellenük tervezett merénylettől tartva folyamatosan védték a bírókat, az ügyészeket, a nyomozókat és a „bűnbánó" védett tanúkat. A vádlottakat összesen 68 év fegyházra ítélték.
Szegeden eddig soha nem látott biztonsági intézkedések mellett kezdődik meg ma az úgynevezett „kecskeméti maffiaper". A rendőrség hétfő reggeltől előreláthatólag péntek estig lezárja a járművek elől a Szegedi Ítélőtábla környékét. A bíróságot, az épület előtti területet és a szomszédos utcákat állig felfegyverzett kommandósok és mesterlövészek biztosítják. Reggel hat és este nyolc óra között semmilyen gépjármű, még szemétszállító sem hajthat be a Sóhordó utca Teleki és Dugonics utca közötti szakaszára. Az ott lakók gépkocsijait is ellenőrzik, az ismeretlen (idegen) járműveket pedig elszállítják.

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon tárgyalja a kecskeméti maffiaper néven ismertté vált büntetőügyet, amelyben bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság összesen 68 év fegyházbüntetésre ítélte a vádlottakat.

A vádirat szerint R. László elsőrendű vádlott a kilencvenes évek közepétől egy bűnszervezetet irányított elsőszámú vezetőként. Legális és illegális tevékenységet is folytattak, védelmi pénzek beszedése mellett régiségboltot, éttermeket és teniszpályát üzemeltettek. Ellenőrzés alatt tartottak több budapesti és Balaton-parti szórakozóhelyet.

Bűnszervezet

A vádirat szerint az R. László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet a kilencvenes években jött létre. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból (katonákból) állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel megvádolt társaság tagjai egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akartak leszámolni. Céljuk az volt, hogy a területszerzéskor akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást. A nyomozók fél év alatt számolták fel a hálózatot. 

Az elsőfokú bíróság bizonyítottnak vélte, hogy R. László likvidálni akarta a Balaton-parti szórakozóhelyek egy részének védelmét irányító T. Tibort. Az ítélet megállapította, hogy 2004 tavaszán a bűnszervezet irányítói megegyeztek abban, hogy T. Tibort külföldi bérgyilkosokkal megöletik. Az ismeretlenül maradt bérgyilkosok a megbízóktól motorkerékpárt és lőfegyvereket kértek. A motorkerékpárt egy máig ismeretlen személy álnéven megvásárolta. R. László a hatodrendű vádlottnak és a bűnszervezet egyik szerb tagjának megbízást adott Szerbiából fegyverek, lőszer és robbanóanyag beszerzésre. Néhány hónappal később, július 27-én a fegyvercsempészek magyar területen átadtak különböző fegyvereket és lőszereket a megrendelőnek. R. László ezután újabb fegyverek beszerzésére adott megbízást, de ez a szállítmány a rendőrség közbelépése miatt már nem jutott el hozzá. A fegyvercsempészek, a biztosítók és a futárok rács mögé kerültek.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság R. Lászlót bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészületének bűntette és fegyvercsempészetre felbujtás miatt 12 év fegyházra ítélte. Az ügy további nyolc bűnösnek talált vádlottjára pedig háromtól tíz évig terjedő, összesen 68 év fegyházbüntetést szabott ki.

Az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom