Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A Kékszakállú új Juditjai: Érsek Dóra és Tóth Judit

Szeged - Juronics Tamás rendezésében két új Judittal, Érsek Dórával és Tóth Judittal újítja fel a szegedi operatársulat A kékszakállú herceg várát. A Bartók-estet – amelynek első felében A csodálatos mandarint táncolja a Szegedi Kortárs Balett – péntektől adják a nagyszínházban.
Különleges Bartók-estet kínál péntektől a Szegedi Nemzeti Színház: új a párosítás – két Juronics-sikerprodukciót, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát láthatja a közönség részben új szereplőkkel. Az operával a Szegedről indult librettista, Balázs Béla születésének 125. és halálának 60. évfordulójáról is megemlékezik a teátrum.

– Érdekes a saját nevemet hallani Judit szerepében, talán ez még egyértelműbbé teszi a játékomat. Az a legizgalmasabb számomra, hogy egy évekig tartó viszonyt játszhatok végig, mutathatok meg egy órában. Öt perc alatt jutunk el az operában oda, ahova a valóságban hónapok-évek alatt jut el egy kapcsolat. Ettől egyszerű, ugyanakkor roppant nehéz is egyszerre. Régóta vártam rá, nagyon szerettem volna elénekelni-eljátszani Juditot. Úgy érzem, ez a szerep hangilag is nekem való – mondja Tóth Judit, aki érdekes helyzetbe került, hiszen a Kékszakállút alakító Gábor Géza nemcsak a színpadon partnere, hanem az életben is. – Ez kicsit megnehezíti a dolgunkat, ugyanakkor meg is könnyíti: a férfi-nő kapcsolatot egyszerűbb úgy bemutatni, ha civilben is együtt él két ember. Egy idegenhez messzebbről kell közelíteni. Mi hét éve vagyunk társak, így inkább a lelki távolsággal való játékot nagyobb kihívás megoldani. A színházat és a magánéletet egyébként igyekszünk minél jobban szétválasztani. Otthon nem próbálunk, ragaszkodunk ahhoz, hogy csak a színházban dolgozunk.

Együtt a két Judit: Érsek Dóra és Tóth Judit. Fotó: Frank Yvette
Együtt a két Judit: Érsek Dóra és Tóth Judit.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi Carmenben aratott sikere óta Tóth Juditot egyre többfelé hívják. Carment sokszor elénekelte Miskolcon is, ahol idén már A sevillai borbély Rosinájaként mutatkozott be, Gábor Géza pedig Basiliót énekelte. Nemrégiben pedig Pécsett vendégszerepeltek: Toronykőy Attila Szegedről átvitt produkciójában, A windsori víg nőkben léptek fel, és nagy sikert arattak. Judit után hamarosan új feladat vár Juditra: Berlioz Faust elkárhozása című operájában Margitot énekli majd Juronics Tamás rendezésében Szegeden.

Először alakítja Kékszakállú asszonyát Érsek Dóra is, aki szeptembertől erősíti az operaegyüttest.

– Boldog vagyok, hogy bizalmat kaptam a színházamtól, és elénekelhetem Juditot. Csodálatos színészi és énekesi feladat. Amíg a zenét tanultam, elsősorban arra koncentráltam, hogyan születik meg bennem a szerep. Színpadra állva már inkább arra figyelek, hogy színészileg is megszülessen a figura, és a két dolog együtt, egyszerre hasson – mondja Érsek Dóra, aki úgy véli, Judit archetipikus nőalak, sokszínű, izgalmas figura; mindenki a saját személyiségéből tudja felépíteni.

– Juditot nem pusztán a női kíváncsiság jellemzi, nem csupán egy brutális, akaratos ajtónyitogató, hanem összetett személyiség, aki végigjár egy lelki utat a darabban. Bartók muzsikája közel áll hozzám, nagyon szeretem. Sokat foglalkoztam népdalénekléssel, tinédzserkoromban országos versenyt is nyertem. A magyar népzene nemcsak nemzeti, hanem zenei identitásomat is meghatározta. Mozart és az olasz operák után Bartókot énekelni olyan, mintha messziről hazaérkeznék. Meghallgattam több Kékszakállú-felvételt is, azokat az énekeseket szeretem a legjobban, akiknek a hangjában a figura megformálódását is hallom, nem csak sterilen, szépen, pontosan, hangról hangra eléneklik, ami a partitúrában szerepel – véli a fiatal mezzoszoprán. – Most találkoztam először Székely László izgalmas Kékszakállú-díszletével, ami a fényekkel, jelmezekkel szép színtere lesz a történéseknek.

Szeged az arany középút

Érsek Dóra az elmúlt hónapokban az Adriana Lecouvreurben az alkoholista Bouillon hercegnő szerepében, valamint a Figaro házasságában Cherubinóként remekelt. Felkészültségét, elhivatottságát, tehetségét, művészi alázatát idősebb kollégái is dicsérik, és a publikum is megszerette. – Sokféle feladatot kapok, hangi és színészi képességeimet is maximálisan kipróbálhatom. Lubickolok a szebbnél szebb szerepekben, jól döntöttem, amikor Szegedre szerződtem. Az évad végén Margitot is elénekelhetem a Faust elkárhozásában. Szeged fantasztikus város: arany középút, ahol a nagyvárosi kulturális pezsgés is adott, ugyanakkor élhető. Akár biciklivel is lehet közlekedni, és ami nagyon tetszik: Újszegeden a szomszédunktól vettem a tojást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janics Natasa Szegeden van itthon

Szeged - A megye legszebb sportolónője címért versenyző tíz jelölt közül mindennap bemutatunk egy-egy lányt. Ma Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakosról tudhatnak meg többet. Tovább olvasom