Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A kémműholdtól a jármű-navigációig

A műholdas távérzékelés mi mindenre alkalmazható? Például mi a haszna a földi erőforrás-kutató programnak? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán Mucsi László, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense.
A műholdas távérzékelés történetét, technikai fejlődését mutatja be látványos űrfelvételek segítségével Mucsi László a Mindentudás Egyeteme – Szeged című sorozat szerdai előadásán. A fizikai alapok bemutatása után megismerkedhetünk titkos kémműhold-felvételekkel, majd meteorológiai, földi erőforrás-kutató programokkal és alkalmazásaikkal.

Az egyetemi docens eddig nem látott űrfelvételek alapján mutatja be a műholdas távérzékelés új irányzatait: a hiperspektrális, vagyis nagyon sok hullámsávban érzékelő műszert és az egy méternél jobb felbontást nyújtó rendszereket. Az előadó az űrfelvételek számos gyakorlati alkalmazása (például városökológiai; geomorfológiai, azaz a kisebb domborzati elemeket is megmutató; ár- és belvíz térképezési; a termés megbecslése) mellett méréseket mutat be multispektrális és hőkamerákkal.

A képalkotó rendszerek után a globális helymeghatározó és navigációs rendszerről (GPS) esik szó, de az is kiderül, miként alkalmazható a jármű-navigációban.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). (Az e heti előadás felvételről pénteken este hat órától és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán.) A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két helyen lesz második forduló a megyében

Csongrád megye hét választókerületéből négy már képviselőt küldött a parlamentbe: a szegedi Ujhelyi… Tovább olvasom