Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A kenyér árának rejtelmei

Kiváró termelők, taktikázó malmok, rémült pékek, fejüket kapkodó vásárlók. Ez utóbbiak drága gabonáról, dráguló lisztről, felfelé kúszó kenyérárakról hallanak, miközben a hipermarketekben fél áron veszik a lisztet és száz forint alatt kapják meg a kenyeret. Nem csoda, hogy nem értik a helyzetet.
Különösebb közgazdasági képzettség nélkül is fel lehet fogni: ha kevés gabona terem, akkor drágábban lehet eladni, ennek pedig egyenes következménye a magasabb liszt- és kenyérár. A vevők mégsem fogadják el a helyzetet, azokat okolják, akik sütik a mindennapit – jelenleg éppen a kemence melletti 60 fokos melegben.

A végterméket előállító sütőiparra zúdul a vásárlók haragja: ezt mondta az összes pékség vezetője, akikkel beszéltünk. Először csak annyit kértünk, hadd készítsünk néhány fotót az izzasztó munkáról, még csak kérdéseket sem tettünk fel. A bebocsáttatást öt helyen tagadták meg, míg végül a mórahalmi Varga pékségbe beengedtek bennünket.

Jóslat: százforintos liszt a boltokban

A boltokban ősszel száz forintért adnak majd egy kiló lisztet – jósolja Nyilasi Endre, a vásárhelyi malom vezetője, a Hajdúgabona Zrt. regionális igazgatója. A finomliszt ára 2006-ban 54-69 forint volt az üzletekben, de már mostanra 79-89-re emelkedett. Jelenleg Vásárhelyen is a drága hazai búzából vásárolnak, valamint abban reménykednek, hogy Lengyelországból olcsóbban szerezhetik be a kenyérgabonát, ha ott is befejeződik az aratás.

Az elutasítások során kaptunk hideget, meleget: a sajtó is tehet arról, hogy a vevők a sütőipart szidják – mondta egyikük. Már most a szeptemberi kenyéráremelésről írunk – vágta a fejünkhöz egyikük –, holott jó, ha pár hónap múlva sikerül megegyezni a kereskedőkkel. Az ugyanis nem úgy van, hogy az augusztusban megvett drága lisztből már szeptemberben ki lehet sütni a drágább kenyeret. Az egyik vevőjükkel például tavaly szeptemberben kezdtek el tárgyalni az új árakról, és csak idén áprilisban lett belőle áremelés.

A sütőiparban nem mindegy, ki tárol zsákokban, és ki tudja silókban felhalmozni alapanyagot – tudtuk meg. És az sem mindegy, kikkel áll szerződésben a pékség: a kisboltokkal-e, avagy a multikkal. Ez utóbbiak erőfölényben vannak, és a végsőkig le tudják szorítani az árakat. A vevőket pedig végképp megkavarják azzal, hogy elhitetik: ma még lehet lisztet 45 forintért, egy kiló kenyeret pedig 99 forintért vásárolni.
Információink szerint a sütőiparnak jelenleg 60-70 forintért adják el a malmok a liszt kilóját, augusztustól azonban 15-20 forinttal többet kérhetnek. Ezt az áremelést már „nem tudják benyelni" a pékek. Elvben szeptembertől drágulnia kellene a kenyérnek is, de a lépést nem képes rögtön megtenni a sütőipar – mondta Varga Ferenc, a Varga pékség tulajdonosa. Bizonyára több hét eltelik majd, mire emelni fogják az árakat, és nagy kérdés, hogy legvégül mennyivel – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom