Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A képviselők is tőzsdéznek

Szeged - Tőzsde, értékpapírok, részvénybefektetés – valamennyiünk fejében ott találhatók ezek a szavak, sokan mégsem tudjuk, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések. A szegedi önkormányzati képviselők közül többen is jeleztek értékpapírt a vagyonnyilatkozatukban.
Tőzsde, értékpapírok, részvénybefektetés – valamennyiünk fejében ott találhatók ezek a szavak, sokan mégsem tudjuk, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések. A szegedi önkormányzati képviselők közül többen is jeleztek értékpapírt a vagyonnyilatkozatukban. Akad közülük olyan, aki már megjárta a részvényekkel.

A tőzsdézés egyik fontos alapszabálya, hogy kizárólag közvetítőn keresztül lehet gyakorolni. Az internetes tőzsdézőknek is számlát kell nyitniuk egy banknál vagy egy brókercégnél. – A számla nyitása után az ügylet megbízására személyesen, telefonos vagy a világháló segítségével is van mód, de a döntést minden esetben az ügyfélnek kell meghoznia – mondta el Farkas Egon, az egyik szegedi brókercég értékpapír kereskedője.

Szőke Péter, az aranyember

Szőke Péterre, egy idősebb szegedi asszony az aranyember jelzőt ragasztotta, miután az egykori rendőrkapitány javaslatára 400 ezer forintért Richter-részvényeket vásárolt a kárpótlási jegyéből. A néni egy év után a többszörösét vette ki a papírokból.

A magyar tőzsde naponta átlagosan 40 milliárd forint forgalmat bonyolít le, szemben az öt évvel korábbi ötmilliárdos forgalommal. – Szeged „lemodellezi" az országos tendenciát. 1999-ig felfutóban volt a piac, majd az Orbán-kormány idején országosan és a városban is pangást tapasztaltunk. 2003-tól figyelhető meg egy újabb élénkülés, a kormány tőzsdebarát politikája és az uniós csatlakozás miatt – beszélt tapasztalatairól a Buda-Cash Brókerház szegedi fiókjának brókere. A fiókban jelenleg közel 500 ügyfélszámlát kezelnek.

Kevés a szegedi kibocsátó

A tőzsdén szereplő kibocsátó cégek közül a Pick kivezetése óta alig találni szegedit. Az egyik kivétel a TvNetWork. A telekommunikációs szolgáltató tavaly májusban 13 millió 536 ezer darab 100 forint névértékű, A sorozatú névre szóló törzsrészvényét vezette be a Budapesti Értéktőzsdére.

Manapság az OTP és a Mol papírjai a legkeresettebbek, időszakosan a Fotex, a Genesis és a Synergon is sláger. A kilencvenes évek nagyágyúja, a Telekom ugyanakkor mára kegyvesztetté vált.
A szegedi önkormányzati képviselők közül többen is jeleztek értékpapírt a vagyonnyilatkozatukban. Az egykori szegedi rendőrkapitány, Szőke Péter OTP és Mol részvényekkel bír, valamivel több mint kétmillió forint értékben. – Még évekkel ezelőtt hosszú távú befektetésként vásároltam kis címletű részvényeket. Nagyobb rizikót nem szívesen vállalnék, mert ahhoz tökéletesen ismerni kell a gazdasági folyamatokat. Rendszeresen nyomon követem a tőzsdei árfolyamokat. Manapság leginkább induló részvényekbe érdemes befektetni, mert ezeknek nagy a felfutó ára, néhány éven belül akár busás hasznot is hozhatnak – vállalkozott elemzésre a szocialista önkormányzati képviselő. Az egykori rendőrkapitány szerint azért is biztonságos a tőzsdézés, mert a részvények mögött állami pénzügyi felügyelet áll.

A kilencvenes évek végén azonban még nem így volt, sokan estek áldozatul például a nagy szegedi brókerbukásnak, a CB bróker csődjének. Köztük volt Balogh László, a KDNP önkormányzati képviselője is. – Nagy illúzióval vetettem bele magam a tőzsde világába, de aztán nagyot koppantam. A mai napig nyilván vannak tartva TVK és Rába részvényeim, csakhogy a CB bróker bukása óta nem jutok hozzájuk. Korábban vettem befektetésként 300 Matáv-részvényt, csakhogy most kevesebbet kapnék, mint amennyit fizettem értük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség. A büntetéseknek nincs felső határa. Több… Tovább olvasom