Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A keresztszülőség felelősség egy életen át

Szeged - Balogh Elemér alkotmánybírónak és feleségének kilenc saját gyermekén kívül összesen tizenhárom keresztgyermeke van. Valamelyikükkel e-mailben, másokkal telefonon, illetve családi összejöveteleken tarják a kapcsolatot. Lényeg, hogy a "lelki köldökzsinór" megmaradjon.
Kilenc saját és tizenhárom keresztgyermek – Balogh Elemér szegedi alkotmánybírónak és feleségének fontos a nagy család. Felkérés érkezett, de egy ideje már nem vállalnak keresztszülőséget. A lelki kapcsolat, a figyelem fontos ebben a szerepben, és egy ponton túl „osztódni" már nem lehet – vallják.

Balogh Elemérné Ágnes és férje már házasságkötésük előtt, külön-külön is keresztszülőséget fogadtak. Ágnes egyetemista korában lett unokahúgának keresztanyja. A huszonéves lány ma Hollandiában él, ott ment férjhez, de e-mailben és telefonon tartják a kapcsolatot, nagyokat beszélgetnek. Évente egyszer személyesen is találkoznak.

Balogh Elemér szintén egyetemista korában találkozott először a különleges „szülői" feladattal. Házas barátai örökbe fogadtak öt gyermeket, és közülük az egyik, Adrienn kiszemelte magának a férfit. Sokat játszottak, így lett a keresztapja. A lány azóta férjhez ment, ritkán találkoznak, de a „lelki köldökzsinór" megmaradt. Elemér második keresztlánya Annamária, aki egyik nővérének a lánya. Az azóta felcseperedett Annamária pedig Baloghék hetedik lányának, Boglárkának a keresztanyja. Igyekeztek gyermekeiknek a rokonságból keresztszülőket választani. A két kapcsolatrendszer ugyanis erősíti egymást, hiszen a családtagokkal többet találkozik az ember. Legkisebb gyermekük, Domonkos a kivétel, neki a „felvigyázó" lány, Krisztina a keresztanyja, aki Baloghék bérmakeresztgyermeke.

A házaspárnak tíz közös keresztgyermeke is van: a tizennyolc éves Edit, a tizenhét éves Benjámin, az egyetemista Bence, a huszonéves Attila és Zsolti barátok, és kedves ismerősök gyermekeiként kerültek Baloghék családjába, Ági, Zoli és Kati közeli rokonok. Rózsika és Misi felnőtt barátként váltak keresztgyerekké.

Balogh Elemér és felesége a népes család fényképével.
Fotó: Karnok Csaba

– A keresztszülőség alapvetően egy lelki imádságos kapcsolat. Felelősség egy életen át – magyarázta a feladat lényegét Balogh Elemér.

– Reggelente, amikor felkelek, és a saját gyermekeim elmentek az iskolába, imádkozom a keresztgyerekeimért. Az a fontos, hogy érezzék, bármikor bármilyen problémával hozzánk fordulhatnak – mondta el a különleges kapocs titkát Balogh Elemérné.

– A lényeg, hogy a keresztszülő segítségére legyen a vér szerinti szülőnek a gyermek hitbeli nevelésében – magyarázta Czagány Gábor. Az egyetemi lelkész elmondta, a református egyházban nincs szabályozva, hogy kiből lehet keresztszülő. Minden gyülekezet hitbeli szempontok szerint maga dönti el, ki alkalmas a feladatra, de ha a leendő keresztszülő nincs megkeresztelkedve, vagy nem áll mögötte határozott hitbeli döntés, komolytalanná válik a szerepvállalás. Egy, de akár több keresztszülője is lehet egy gyermeknek, és nem feltétlen kell reformátusnak lennie.

A feltételek

A katolikusoknál egyházjog szabályozza, ki vállalhatja a megtisztelő feladatot. – Lényegében egy keresztszülőre van szükség, de akár több személy is tarthatja a keresztvíz alá a gyermeket. Református vallású csak akkor lehet keresztelői tanú, ha mellette egy katolikus vállalja a keresztszülői feladatot. Megkeresztelt, tizenhatodik életévét betöltött, megbérmált és elsőáldozó személy jelentkezhet keresztszülőnek – osztotta meg velünk az alapvető elvárásokat Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa.

A katolikus és református felekezetnél is elvárás, hogy a vér szerinti szülők és a leendő keresztszülők legalább egyszer elbeszélgessenek a lelkésszel, illetve a pappal a keresztségről. Az pedig tévhit, hogy a „komaság" velejárója az ajándékozás, az anyagi támogatás. A népi szokásjog alakította így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliárdos irodaház a szegedi Bertalan hídnál

Szeged - Ötmilliárdos irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, az Arcadom beruházásában. Két ütemben készül el, a munkát még az idén elkezdik. Tovább olvasom