Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A KÉSZ építette az Égi Udvart

Szeged - A napokban adta át a Budapest Airport Zrt.-nek az új ferihegyi terminál, a SkyCourt (Égi Udvar) épületét a kivitelező szegedi KÉSZ Építő Zrt. Az utasok március 27-étől használhatják.
Az Égi Udvar – amely a jelenlegi 2A és 2B terminál között helyezkedik el – 70 millió euróba, a teljes beruházás pedig a kapcsolódó munkálatokkal együtt 102 millió euróba, azaz csaknem 28 milliárd forintba került. Ferihegy 40 ezer négyzetméternyi új utasforgalmi alapterülettel gyarapodott, megszűnik a nyári zsúfoltság.

– A ferihegyi beruházás nemcsak a KÉSZ, hanem az egész ország számára is stratégiai projekt volt – nyilatkozta Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding Zrt. kommunikációs igazgatója. – Az új épület megváltoztatja Magyarország kereskedelmi és turisztikai megítélését. Olyan építésztörténeti remekmű született Ferihegyen, amely Magyarország méltó jelképei között szerepelhet majd a jövőben – értékelte a sikeres projektet a vezető, hozzátéve: a KÉSZ Építő Zrt.-n keresztül Szeged is értéket adott az országnak.

Több mint 100 tervező, a kivitelezés időszakában olykor több mint 1000 ember dolgozott az épületen. A feladat nagy felkészültséget igényelt: az értékmentő bontástól a speciális szerkezetépítésen át számos rendhagyó gépészeti megoldást is alkalmazni kellett.

Az új ferihegyi terminál megváltoztatja az ország megítélését. Fotó: DM/DV
Az új ferihegyi terminál megváltoztatja az ország megítélését.
Fotó: DM/DV

Az épület acélszerkezetét is a KÉSZ csoport gyártotta és szerelte össze. A több ezer tonnás szerkezet Kecskeméten, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártóközpontjában készült. Az építkezésen ott volt Magyarország legmagasabb daruja, valamint Európa legkorszerűbb autósdaruja. A több mint egy éves munka során a repülőtér folyamatos, zavartalan működése az alapkövetelményekhez tartozott. A munkának még nincs vége, mivel hamarosan felújítják a terminálokat.

Stephan Schattney, a Budapest Airport BUD Future igazgatója közleményében hangsúlyozta: a repülőtér modernizációs programja ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett, az előzetesen tervezett költségkeretet tartva, a megadott határidőre sikerült megvalósítani az átadás-átvételt.

Menetrend

A SkyCourt ünnepélyes megnyitóját március 18-án rendezi a BA, ezt követően 19-én és 20-án a nagyközönség is felkeresheti az új terminált, majd március 27-én nulla órától megindul az utasforgalom.

Olvasóink írták

 • 12. tol 2011. február 20. 19:31
  „talán nem kap agysérvet a magyar, ha megtanul egy európai nyelvet...”
 • 11. kutyuka 2011. február 20. 10:50
  „Egi Uvarnak hivjak csak le van forditva angolra is,hogy a kulfoldi is megertse. Ennyi.Nem kell ezen ennyit parazni.Ha elmesz mondjuk egy masik orszagba,ahol nem angol az anyanyelv,ott is minden ki van irva angolul IS.Ez azert van,hogy ne tevedjen el a kulfoldi,ha terminalja az Egi udvaron van,akkor nem mondhatja neki azt magyarul,mert nem ertene,ennyire egyszeru.Ez az Europai Unio,jonnek-mennek a kulfoldiek,nem tarthatunk meg mindent magyar felirattal.”
 • 10. Nórikám 2011. február 20. 10:24
  „6.fili-busz:? pont erről akartam írni. Undorító amit nálunk művelnek! Lassan a magyar ember ki sem igazodik, hol, mi van, mert csak idegen nyelven írunk ki mindent. Állandóan olyan érzésem van, hogy más nemzeteknek készítik elő az országot ezekkel az elnevezésekkel! Miért kell nekem a saját hazámban állandóan ezekkel szembesülni? Mintha egy kihalóban levő nemzet lennénk, akiket el kell innen takarítani! Vagy jól érzem?”
 • 9. Norman_Bates 2011. február 20. 09:07
  „Tök jó ez a (fél)kész rt, mindenkinek csak ajánlani tudom, a lényeg, hogy a garancia lejárta előtt 1 nappal be kell vásárolni műanyag vödrökből, ha nem akarjuk, hogy ússzon az iroda :)”
 • 8. sagan 2011. február 20. 01:26
  „"Az új ferihegyi terminál megváltoztatja az ország megítélését. "
  LOL”
 • 7. fili-busz 2011. február 19. 23:14
  „helyesen: minket”
 • 6. fili-busz 2011. február 19. 23:13
  „Ha Magyarországon vagyunk, akkor miért kell idegen neveket adni a dolgainknak.
  Ha mi nem becsüljük a nyelvünket, más sem fogja és előbb-utóbb minnket sem.”
 • 5. jozko 2011. február 19. 21:44
  „Netán a Menyország kerthelyisége ez az Égi udvar?

  Jól felvitte az Isten a KÉSZ dolgát!?”
 • 4. Mike3 2011. február 19. 20:56
  „akkor a KÉSZ építő kft most mi is? a csődbe vitt KÉSZ utódja?”
 • 3. geza 2011. február 19. 18:43
  „Úgy hallottam hogy anno ezt a projektet a KÉSZ olyan áron vállalta el amin nem lehetett megcsinálni (kb 50 % kal alacsonyabban mint a többi ajánlattevő), hogy mindenkit ki is fizetnek”
 • 2. fLeTo 2011. február 19. 18:08
  „Persze biztosan kifizették, akiket meg nem, annak a pénzét átették egy másik cégbe és csődbe vitték, mint történt ez fél évvel ezelőtt. Rohadjanak meg szemét banda.”
 • 1. geza 2011. február 19. 17:31
  „Gondolom kifizették az összes alvállalkozót :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen adhatják, amiért 3 éve 300 milliót fizettek

Ingyen használhat két városi ingatlant a szegedi egyetem, ha úgy dönt február 25-i ülésén a szegedi közgyűlés. Tovább olvasom