Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A kézilabdás, a diszkós, a felszolgáló, meg a fakanál

Mi a közös a kézilabdásban, az egykori diszkósban és a felszolgálóban? Mindhárman szegedi éttermek tulajdonosai. Kíváncsiak voltunk, milyen a viszonyuk a fakanállal. Puskás László grillpartykat rendez, Kovács Zsolt inkább ötletel és nagy mellű latin lányokról ábrándozik, Berta Róbert pedig még mindig a kézilabdával bánik ügyesebben.
Puskás Lászlónak a 80-as évek közepén lehetősége volt kipróbálni, milyen is menzán dolgozni. A Kárász csárda tulajdonosa eredetileg felszolgáló végzettséggel előbb konyhásként, később étteremvezetőként több száz emberre főzött a felsővárosi vendéglőben. Mára csak barátainak, grillpartykon mutatja be főzési tudományát.

– Ha beállok a konyhába, onnan nem lehet kimenni telefonálni, e-mailezni, mert vége a rántásnak – magyarázta, hogy értsük: egy csárda irányítása teljes embert kíván. Mivel Puskás László a szegedi grillfesztivál kitalálója, megkérdeztük, ott miért nem szakácskodik a faszénen készülő húsok mellett? Azt mondta, a kereskedők és a kitelepülő vendéglátósok mindig tesznek arról, hogy tíz perc szabadideje se maradjon. – Akiket kerti partyra hívok meg az otthonomba, azoknak általában ötfogásos ebédet készítek. Ezért csak kettőt-hármat tartok nyaranta. Nagyon jó barátomnak kell lenni valakinek ahhoz, hogy én grillezzek neki – mondta mosolyogva.

– Szeretek főzni, de a vendéglőmben nem a szakácskodás a dolgom. A minőségellenőrzés azonban már az én feladatom. Mivel nagy a baráti köröm, kapom rendesen a zríkákát, ha valamelyik étel nem ízlett nekik – beszélt Kovács Zsolt. A Vendéglő a Régi Hídhoz tulajdonosa ezért igen kritikus a szakácsaival. Osztályozza ételeiket, de ötöst egyikre sem ad. – Ha valami tökéletes, az nem hordozza magában a fejlődés lehetőségét – mondta. Sok ismert sportoló és színész betér hozzá, ha a városban szabadtérit vagy valami nagy városi sporteseményt rendeznek. Barátai közül többen megpróbálták rávenni, hogy a tulajdonos főzzön nekik, de ez eddig nem jött össze nekik. Hogy kinek a kedvéért állna be azonnal étterme kondérjai mögé? – Egy nagy mellű latin szépségért bármire képes lennék. Arra is, hogy főzzek neki – mondta a vendéglős, aki egykor diszkósként kereste kenyerét. Főzés helyett mostanában inkább ötletel, és az étlapon szereplő finomságoknak ad hangzatos neveket. – A századfordulón ismert, mára elfeledett emberekről szeretem elnevezni őket. A többségnek semmi köze az adott ételhez, de a vendégek kíváncsiak lesznek rájuk – magyarázta.

Nemcsak a labda, a fakanál is jó helyen van Berta Róbert kezében, bár saját bevallása szerint az előbbit még biztosabban kezeli. A Pick Szeged kézilabdása, mivel még aktívan sportol, étterme konyhájára nem igazán tud beállni. – Volt arra példa, hogy nekem is főznöm kellett, de erre a tevékenységre főként otthon jut időm – mondta a Brothers Steakhouse vezetője. Megkérdeztük, hogyan készül a steak Berta-módra? – Minimális ízesítéssel, egy kis fűszervajjal, sóval-borssal, speciális fűszerkeverékkel – válaszolt a húsimádó kézilabdás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom