Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A kínai cipő és az új illeték

A vásárlók szerint néhány ezer forintos drágulás már komoly veszélybe sodorhatná a kínai lábbelik iránti keresletet. Az Európai Bizottságnak éppen ez a célja: húszszázalékos rendkívüli illeték bevezetését tervezi a Kínából és Vietnamból az EU-tagországokba érkező cipőkre. Kínai gyártmányú lábbelikből Szegeden sincs hiány. Nemcsak a piacon, belvárosi boltokban is nagy a kínálat belőlük.
Élesebb versenyben kell majd helytállniuk a kínai áruknak. Fotó: Miskolczi Róbert
Az olcsó kínait sokan próbálják lábukra, a márkás edző-, és bőrcipőt kínáló boltok konganak az ürességtől. Az EU-tagországokban is hasonló lehet a helyzet, különben az Európai Bizottság nem döntött volna úgy: vámtarifával sújtja a kínai cipőket, amikből tavaly háromszáz százalékkal több érkezett az uniós tagállamok piacára, mint egy évvel azelőtt.

Kínai gyártmányú lábbelikből Szegeden sincs hiány. Nemcsak a piacon, belvárosi boltokban is nagy a kínálat belőlük. Áruk tényleg verhetetlennek tűnik: a négyezer forintos cipők már a drágább kategóriát képviselik de nem ritka az ezerforintos darab sem. Kardos Zsolt barátnőjével éppen kínai cipőket nézeget az „Ázsia csillagában", amikor megszólítjuk őket.

Nagy Ilona elmondja, évente négy-öt pár cipőt szokott vásárolni – legtöbbször kínait. – Az ár a minőséget tükrözi – utal arra, ezek a cipők egy szezonnál többet nem bírnak ki. Télre ezért mindig márkásat szokott vásárolni, csak nyáron hű a kínai gyártmányhoz. Hogy továbbra is a kínait vásárolná, ha felmenne az ára? – Ha ez többe kerülne, biztosan nem venném meg – mutatja azt az éppen felpróbálás előtt álló barna színű csukát, ami ha szétmegy, a szemetesbe kerül. – Egyszer elvittem javíttatni, de nem tudtak vele mit kezdeni. Azt ajánlották, dobjam ki. Ezt egy háromezer forintos cipőnél még könnyű szívvel megteszi az ember – meséli.

Cipészsors

Bálint János cipész több mint négy évtizede van a szakmában. Az idejét sem tudja, mikor csinált megrendelésre lábbelit. Az ázsiai cipők tömeges megjelenése már a javításra is kezdi rányomni bélyegét. Egyre kevesebben sarkaltatják, ragasztatják meg elkopott cipőjüket. A javítás költségéből akár két pár kínai cipőre is telik.

Zsolt pár száz forintos drágulást is soknak tartana. Sportcipőből például soha nem venne kínai gyártmányt. – Külsőleg nem néznek ki rosszul, de egy edzőcipő legyen márkás és tartós – mondja. Pedig a „márkás" cipőket szintén áremelés veszélyezteti: a „kínai"-nak mondottnál minimum tízezer forinttal drágább sportcipők többségét azonban gyakran az ázsiai országban gyártják a nagy sportszergyártó cégek. Martonosi István, a Kisosz Csongrád megyei titkára szerint az EU-ban készült lábbelik soha nem lesznek versenyképesek ázsiai vetélytársaikkal szemben. – A pólókat is rongy formájában hozzák az EU területére a kínaiak. Biztos vagyok abban, a cipőknél is kitalálnának valamit a védővámok kijátszására. Annyit pedig nem lehet emelni, hogy az ne érné meg az ázsiai gyártónak – mondta.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat várnak önkéntes munkára

Március 20-áig ajánlhatnak munkát a szociális, kulturális és egészségügyi intézmények, közhasznú… Tovább olvasom