Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A kisgyermekek életében nagyon fontos a zene

Szeged - A kisgyermekek életében nagyon fontos a zene, amellyel minél korábban érdemes megismerkedni, akár már a születés előtt. A zene és énekszó élménye jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére.
„Regina, Regina, barna szemű Regina, szervusz, Regina" – a foglalkozásvezető, Szabó Emese kedves énekszóval külön-külön köszöntötte a gyerekeket tegnap délelőtt a szegedi Százszorszép Gyermekházban. A Ringató néven ismert, a hároméves kor alatti csöppségeknek és a szüleiknek rendezett foglalkozáson a Kodály-módszert alkalmazzák.

Emese klarinéton is megcsillogtatta tudását, az egyik gyermekdalt pedig furulyán kísérte. A gyerekek tátott szájjal figyelték.

„Csigabiga, gyere ki, ég a házad ideki..." – ilyen és ehhez hasonló ismert mondókákat szavaltak a szülők a foglalkozásvezetővel gyermekeiknek, illetve új versikéket, népdalokat is megismertek.

„Zsip-zsup, kender zsupp. Ha megázik, kidobjuk! Zsupsz!" – a kicsiket óvatosan felemelték, majd a szőnyegre rakták az anyukák és a nagymamák. A kicsik nagyon élvezték a lovaglós, arc- és tenyérsimogató feladatokat is: kuncogtak, sikítoztak.

Kodály-módszer kicsiknek. A fogantatástól fontos a zene. Fotó: Segesvári Csaba

– Élő hangszerjátékkal és énekszóval közösségi élményt nyújtunk a gyerekeknek. Az anyukák ölükbe veszik a babákat és így játszanak, ringatóznak. Ezek a foglalkozások is szorosabbá teszik az anya és a gyermek intim kapcsolatát. A módszerrel az anyukák rengeteg elfeledett népdalt eleveníthetnek fel, illetve újakat tanulhatnak, melyeket utána otthon is gyakorolhatnak. A közösségben formálódik a kicsi, kapcsolatokat alakít ki társaival, könnyebben beilleszkedik a bölcsődében és az óvodában – magyarázta a módszer lényegét Szabó Emese, a szegedi Ringató foglalkozás vezetője. A szakembertől azt is megtudtuk, már a születés előtt fontos a zene a gyermek számára: a ritmus egész életünket meghatározhatja.

– Magdi gyakran egy ismert dallam segítségével énekli el élményeit, és az is előfordul, hogy ismert mondókákat vegyítve újakat költ – mesélte Hartyányi Andrea, a közel hároméves kislány anyukája. Azt is elmondta, nagyon odafigyelnek Magdi zenei fejlődésére.

A kétéves Boglárka nagymamájával érkezett a programra. A rózsaszín ruhácskát viselő, szőke kislány oxigénhiánnyal született, így testének jobb oldalát sokáig nehezen tudta mozgatni. A rengeteg torna jót tett neki, ezért is döntöttek szülei a ritmusos zenés foglalkozás mellett. Itt játszani is megtanítják a kicsit, és a mamával is közelebb kerülnek egymáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babamasszázst oktatnak Szegeden

Szeged - Az indiai és a svédmasszázs elemeit ötvözve kényeztetik csecsemőjüket a szegedi… Tovább olvasom