Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A kismamák Babaváró tanfolyamon tanulják a csecsemőgondozást

Szeged - A terhesség alatt és a szülés után millió kérdés fogalmazódik meg a kismamákban. A Babaváró tanfolyam előadásain ezekre próbál választ adni Ráczné Gyémánt Andrea védőnő, aki az elméleti oktatáson kívül néhány gyakorlati dolgot is bemutat a leendő szülőknek.
Hogyan tárolják a köldökzsinórvért? Nagy a baj, ha valaki influenzás a kismama környezetében? Mit vigyünk magunkkal a szülőintézménybe? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombázták a kismamák és kispapák Ráczné Gyémánt Andreát a Babaváró tanfolyam előadásán.

– Hat éve vezetem a foglalkozásokat. Kezdetben az ifjúsági házban gyűltünk össze, a felújítás óta pedig itt, a Dózsa György utcai klubban. A tanfolyam lényege, hogy felkészítse a leendő anyukákat és apukákat a szülésre és a szülői szerepre – mondja Andrea.

A tanfolyam résztvevői a szülészetre is ellátogatnak. Fotó: Frank Yvette

Az érdeklődők hét hét alatt nyolc téma érdekességeit hallgathatják meg. Szó esik többek között a terhes nő életmódjáról, az újszülött ellátásáról, az anyakönyvezésről, a fürdetésről, a szoptatásról és magáról a szülésről is. Utóbbit videokazettán és DVD-n hazaviheti megnézni az, aki akarja.
Az előadáson sok kismama jegyzetel, hiszen az itt szerzett tudás aranyat ér. – Az egyik anyuka elmondta, hogy amikor fürdetésre került a sor, elővette a jegyzeteit, és az ott leírtak szerint mosdatta a babáját – közölte nevetve Andrea. A tanfolyamra Szegedről és vonzáskörzetéből is jönnek érdeklődők. Előfordul, hogy Kistelekről, Zsombóról és Röszkéről is átutaznak.

Ingyenes előadások

A Babaváró tanfolyam ingyenes előadásai hét héten át tartanak, és bármikor be lehet kapcsolódni. Helyszínük minden hétfőn délután négy órától a Dózsa György utca 2/b.

– A védőnő nagyon gyakorlatiasan, de sok humorral tűzdelve adja elő a témákat, ami hasznos a szülés előtt állóknak. Tele vagyunk kérdésekkel és kételyekkel, amelyekre nem biztos, hogy pontos választ kaphatunk az anyukánktól. Itt azonban olyan fontos információkat szerezhetünk, amelyek birtokában nem félünk az ismeretlentől. Így nem érnek váratlanul az események a szülőszobán – mondta az egyik szegedi kismama.

Andrea légzőgyakorlatokat is tanít, és intézménylátogatásra viszi a résztvevőket. Tegnap délután a női klinikára mi is elkísértük a babavárókat, akik többek között a felvételi szobába, a szülőszobába és az újszülött osztályra is ellátogattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morvai Krisztina a magunkfajtákról és a magukfajtákról

Szeged - Emberi jogi krízishelyzetben egy jogász ne csak a bálozással legyen elfoglalva –… Tovább olvasom