Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A kismamák és a nyugdíjasok körében kedvelt a részmunkaidő

A bér is kevesebb a részmunkaidős állásokban, a legtöbben ezért csak jövedelem-kiegészítésként választják. A megyében az összes ajánlat közül mindössze hat-hét százalék a négy-hat órás munka, mely a kismamák és a nyugdíjasok körében kedvelt.
A hirdetésekből kiderül, hogy titkárnőnek magánklinikára, reklámújság-kihordónak, árufeltöltőnek vagy betegápolónak is állhatunk részmunkaidőben. Az adott munkakör ellátása napi négy-hat órában is lehetséges, ez az előnye. Hátránya, hogy a bér a munkaidővel egyenes arányban kevesebb.

Borbélyné Nagy Mária, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ szegedi kirendeltségének vezetője elmondta: Magyarországon, így Csongrád megyében sem népszerű a részmunkaidős foglalkoztatás. A tapasztalatok azt mutatják, ezeknek az állásoknak a többségét a kisgyermekes anyák, az idős betegeket ápolók, a megváltozott munkaképességűek, és a levelező- vagy esti tagozaton tanulók töltik be. Egyrészt az ő életükbe ez még vagy már belefér, másrészt az ösztöndíj, a nyugdíj, vagy éppen a gyes melletti pénzkereseti lehetőség.

Ujvári Lilla is hasonló okok miatt választotta a részmunkaidős állást. Négy órában dolgozik az egyik vezető mobilszolgáltató cég ügyfélszolgálatán. – Hamarosan kismama szeretnék lenni, ezért döntöttem a részmunkaidő mellett. Szerintem minden nőnek ezt a megoldást kellene választania. Így jut elég idő a háztartásra és a családra is – mondta Lilla.

Megtudtuk, a kirendeltség összes állásajánlatának mindössze hat százaléka részmunkaidős Szegeden. Ugyanezek az adatok jellemzőek egész Csongrád megyére is. A megyeszékhelyen négy vagy hat órára többek között manikűröst, pedikűröst, személygépkocsi-vezetőt, bolti eladót, vagyonőrt, takarítót, virágkötőt és építőipari segédmunkást keresnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom