Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A Kispál folytatja, nem oszlik fel

Nem oszlik fel a Kispál, bár tavaly még úgy tűnt, csak 2007-ig folytatják. Lovasi Andrással a Kispál originálról, a megható zenékről, valamint a rock and roll és a pénz kapcsolatáról is beszélgettünk.
Lovasi a színpadon. Nem zavarja, hogy ezért pénzt adnak. Fotó: Karnok Csaba
– Rendszeresen elterjed, mert nem kezeljük ezt tabutémaként – reagált Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese az együttessel kapcsolatos hírre: feloszlanak.
– Most talán uborkaszezon van, a hírlapírók pedig úgy gondolták, izgalmas téma, hogy feloszlik-e a Kispál. Aztán a kérdőjelet és az „e" kérdőszócskát kihagyták – hárította a dolgot az újságírókra Lovasi, majd elmondta: tavaly még úgy gondolták, hogy csak 2007-ig zenélnek együtt. – Volt egy alkotói energiahiány a zenekarban, és elsősorban nem bennem.

Jövőre lesz húszéves a zenekar

– Talán Kispál Andrásban? – kockáztattuk a kérdést, de Lovasinak tényleg nem tabu a téma:
– Elsősorban benne, de hát ő a szerzőtársam, a legtöbb dalt vele írom. Nagyon kevés ötletet hozott az utolsó két-három évben, és ezt szóvá tettem. Főleg az ő passzivitása volt, ami miatt azt mondtam, hogy 2007-ben lesz húszéves a zenekar, bejelentjük, hogy búcsúkoncertet adunk, és normálisan elbúcsúzunk a közönségtől. Tisztességesen is abba lehet hagyni, azt gondolom.

A búcsúkoncert azonban várhatóan tolódik, mert az együttes újra dolgozik.
– Vannak újfajta ötletek, írtunk négy-öt számot, amiből látszik, hogy mi felé fordulna a zenekar, hogy mi érdekelne bennünket. De úgy döntöttem, hogy Mike Zwecker dobos nélkül folytatjuk. Kispi viszont azt kérte, hogy Lecsó (Leskovics Gábor, Pál Utcai Fiúk) se legyen a hangos koncerteken, mert akkor ő szeretne egyedül gitározni újra. Ennek is előtanulmánya a három hétig létező originál felállás.

Lovasi szerint más a tempó

És hogy hogy működik újra a régi – Lovasi–Kispál–Brautigam Gábor – hármas? Lovasi szerint más a tempó, más az íz. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a régi dalokat játszani, azt mondta, előfordul, hogy élvezi a ritmust, a szólót, vagy a Kispál szólóját, de meghatódni nem szokott se magán, se az együttesen, vagy a dalokon. Akkor mitől szokott? – kérdeztük. Például a Kaukázus zenekar Győr című számától, vagy a Hiperkarma első lemezén az 5-ös számtól. Ne haragudjunk, de dalcímeket nem nagyon szokott tudni.

Nyíltan a pénzről

András dalszövegekben és prózában is nyíltan beszél a pénzről, ezért nem féltünk erre is rákérdezni.
– Miért lenne másodlagos a pénz? Ebből élünk. A rock and rollnak nagyon furcsa ellentmondása, hogy a fennálló szituációk, a bürokrácia, a hierarchia, a pénz, a rend ellen lázad vagy formál meg kritikai észrevételeket, ugyanakkor egy idő után ebből kezd el élni. Örök ellentmondás, amit vagy feldolgoz az ember, vagy nem. De nem beszélni erről az ellentmondásról mindenképp struccpolitika. A legtöbb rockzenekar akkor oszlik fel, vagy utálják meg egymást a tagok, amikor az első nagyobb pénzekkel találkoznak. Tehát már el lehet azon gondolkodni, hogy vegyünk-e hangszert, vagy inkább költsük el a babakelengyére. Ezek a látszólag nem túl épületes dilemmák határozzák meg egy-egy zenekar sorsát. Ami kell, az az elszántság, a tehetség és a lelkesedés. Én csinálom, és engem baromira nem zavar, hogy ezért pénzt adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom