Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A kitűnő sportlédi

A tanulás és a sport tölti ki a kiskundorozsmai Csuka Fabióla mindennapjait. A 13 éves lány hatodik éve kitűnő tanuló. Tíz érmet őriz otthon – ezeket atlétikában és kézilabdában gyűjtötte be.
Hatodik éve sportol, hat éve kitűnő, és másodikos kora óta tanul olaszul az iskolai szakkörben a kiskundorozsmai Csuka Fabióla. Az Orczy általános iskolába járó lány büszkén mutatja színötös bizonyítványát és az érmeit: mindkettő fontos számára.

– A nővérem, Zsanett tekézik, így nem volt kérdés, hogy én is sportolni fogok. Az atlétikát és a kézilabdát választottam. Összesen tíz érmem van, mezei futásban például a csapatunk második lett, az atlétikai diákolimpián ezüstöt szereztem.

Fabióla gyűjteményéből az arany ugyan még hiányzik, de ez sem várathat sokáig magára. Heti négy edzésre jár, az atlétikát Kupa Pálné edző irányításával űzi, az iskola kézilabdacsapatát, amelyben jobbszélső vagy jobbátlövő poszton játszik, Szabó Péter és Szalkanovics Gábor edzi. Fabi szereti a nyelveket, angolt és olaszt tanul – utóbbit iskolai szakkörben. Ezzel nem éri be: latinul, spanyolul és franciául szeretne még tanulni. Szabadidejében zenét hallgat, keresztrejtvényt fejt, történelmi tárgyú könyveket olvas. Iskola és edzés után két cica és egy kutyus várja otthon. Az ebbel van a legjobb barátságban. Tappancs kedvéért még egy gazdiképző tanfolyamot is elvégzett, ezt oklevél bizonyítja.

– Ritkán kell tanulásra biztatni Fabit – mesél a kislány szorgalmáról az édesanya, Csukáné Varga Jolán. – Évekig csak ötöse volt, igaz, ötödikben és hatodikban már becsúszott egy-két négyes meg hármas. Bár nem kitűnő, jól tanul az ikertestvére, Karcsi is.

A 13 éves lány szívesen vesz részt közösségi dolgokban, tagja az iskola diákönkormányzatának, és az első perctől támogatta a Fogadj örökbe! programot. A Srí Lanka-i kisfiúval – akit az orcysok havi háromezer forinttal támogatnak – szeretne személyesen is találkozni, hogy lássa, mennyiben segíti támogatásuk a gyerek életét. A karitatív munkát kipróbálná, de hogy milyen szakmát választ majd, még nem tudja. Édesanyja úgy véli, a nyelvekkel kellene foglalkoznia. S bár a pályaválasztás még messze van – Fabi ősszel lesz hetedikes –, azt már most tudja: a Ságvári gimnáziumban szeretne továbbtanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom