Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A klinikusok is éheznek

Csongrád Megye - A megyei kórházak többségére zöld zászlókat tűznek ki, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek mától: ezzel tiltakoznak az intézményeket csőddel fenyegető új finanszírozás ellen. Ha nem lesz változás, két hét múlva több megyei kórházvezető is éhségsztrájkba kezd.
- Teljes mellszélességgel támogatjuk a demonstrációsorozatot. Kitesszük az intézményekre a zöld zászlót, a dolgozók pedig feltűzik a zöld szalagokat, amit már ma szétosztunk – közölte tegnap Pál Attila. A szegedi klinikai központ elnöke elmondta: ha nem változik a finanszírozás, 2009-ben összesen 2,2 milliárd forinttal kapnak kevesebbet, mint tavaly.

Ahhoz, hogy működni tudjanak, egyetemi támogatásra van szükségük – azaz a többi kar által megspórolt pénzből kell átcsoportosítani a betegellátásra, ami tarthatatlan. Ha viszont az egyetemtől nem kapnak pénzt, már novembertől nem tudnak fizetést adni a klinikák mintegy 3800 dolgozójának. Az elnök hozzátette: a helyzet nagyon súlyos, ezért a szakmai szervezetek állásfoglalásában szereplő „menetrendnek" megfelelően akár az éhségsztrájkig is hajlandók elmenni.

Zöld zászlót tűznek ki mától a makói és a szentesi kórházra is, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek. Számításaik szerint a makói kórháznak havi 30, a szentesinek havi 50 millió forinttal jut így kevesebb. Baráth Lajos, a két kórház főigazgatója – aki múlt héten bejelentette, hogy éhségsztrájkra is kész az ügy érdekében – szerint meg kell kapnia az ágazatnak a korábban zárolt 13,5 milliárd forintot, és további 12 milliárd forint pluszpénzre is szükség van év végéig. A tiltakozást a két intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke, Magyar Anna is támogatásáról biztosította.

Ők is kitűzték. Kovács Kálmán alelnök és Martonosi György frakcióvezető is kapott szalagot Varga Mártától a megyei közgyűlésen. Fotó: Miskolczi Róbert
Ők is kitűzték. Kovács Kálmán alelnök és Martonosi György frakcióvezető is kapott szalagot Varga Mártától a megyei közgyűlésen. Fotó: Miskolczi Róbert

Szolidaritást vállalnak a többi egészségügyi intézménnyel a kisteleki rendelőintézet dolgozói is, akik szintén zöld szalagot viselnek mától, és ennek okairól is tájékoztatják a betegeket – mondta el Simon Sándor ügyvezető igazgató.

– Ha valaki, akkor én tudom, mit jelent a küzdelem a kórházért – utalt az elmúlt két és fél év eseményeire Kallai Árpád. Az általa irányított vásárhelyi Erzsébet-kórház aktív ágyainak számát a harmadára csökkentették 2007 elején, a döntésről viszont nemrég kiderült, hogy alkotmányellenes. Kallai a jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt mondta: bárki bármilyen – akár szélsőséges – eszközzel tiltakozik, nagyon fontos, hogy azt az emberekért tegye. Most ugyanis a minisztériummal való megegyezés hiányában a betegek kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe, ezt pedig nem szabad hagyni. Hogy ő maga és kórháza miben vesz részt, csak az utolsó pillanatban dönti majd el, így lapzártánkig nem tudtuk meg, kitűzik-e a zöld zászlót ma reggel Vásárhelyen.

Zöld szalag a képviselőkön

Mielőtt elkezdődött volna a rendkívüli ülés tegnap a megyeházán, Varga Márta, az elnök asszony személyi titkára egy ízlésesen feldíszített üvegtálat vitt oda a többségi frakcióhoz. Minden jobboldali megyei képviselő vett belőle szalagot, fel is tűzték, kinyilvánítva: nem értenek egyet az új egészségügyi finanszírozás bevezetésével.

Kerestük tegnap Bálint Beatrixot, a deszki szakkórház vezetőjét is, hogy – a másik két megyei fenntartású kórházhoz hasonlóan – kiteszik-e mától a zöld zászlót erre az intézményre is, de erről tegnap nem tudott nyilatkozni.

Demonstációs menetrend

Szeptember 16-án adtak ki közös állásfoglalást a legnagyobb egészségügyi szervezetek, hogy szeptember 24-étől az intézmények zöld zászlóval, a dolgozók zöld szalaggal tiltakoznak, október 7-étől a kórházvezetők önkéntes éhségsztrájkba kezdenek, október 14-étől pedig – az anyagi források szűkösségétől függően – korlátozzák az ellátást, ha a minisztérium nem vonja vissza a finanszírozási tervezetet.

Támogatják a rektorok is

Nyilatkozatot adott ki a 4 egyetemi klinikai központ katasztrófaközeli állapotáról, és a demonstráció támogatásáról hétfőn a Magyar Rektori Konferecia elnöke, Szabó Gábor is. Az SZTE rektora – a szervezet nevében – részletesen kifejti: a hazai betegellátás csúcsintézményeit és ezzel együtt az egyetemeket is lehetetlen helyzetbe hozta az alacsony egészségügyi finanszírozás. A klinikai központok már felélték a tartalékaikat. Ha sürgősen nem változik a helyzet, nemcsak a betegellátás romlik le, az alacsony finanszírozás drámai hatással lesz a hazai orvosképzésre, az egyetemek nemzetközi hírnevére és a nemzetgazdaságra is. Emellett veszélybe kerülhetnek az uniós fejlesztési projektek is – hiszen nem lesz hozzájuk kellő önerő.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. gavallér 2009. szeptember 26. 11:35
  „Azt tudni,hogy az eü-ben sok-e, vagy kevés-e pánz, kívülről megállapítani lehetetlen. Bezárt a II. -es, bezárt
  a belvárosi kórház mégse halt meg emiatt senki. Azt azért jó lenne valahogy megtudni, hogy ezelőtt a bezárt
  intézményekben mit csináltak addig míg be nem zárták őket?”
 • 43. flexsnake 2009. szeptember 25. 18:11
  „szegények, azt hittem azért éheznek mert nem kaptak fizetést :)
  no nem is érdemelnek néhány kivételtől eltekintve, viszont a kórházaknak pénz kell mert a betegellátás nem lehet spórolós üzem. 2-3 hónapos várakozási listák vannak! Bele lehet halni!”
 • 42. zetor 2009. szeptember 25. 08:42
  „39. hozzászólás bélás 2009.09.24. 12:42

  éhség sztrájk. nem csodálom, amilyen a korházi kaja.

  Ez betalált! :)))))))))))))”
 • 41. dühös 2009. szeptember 24. 14:57
  „Az sztk-ban a belgyógyász főorvos azt mondja egy 36 éves, háromgyerekes apának, hogy csak az első infarktus után írja fel a szükséges gyógyszert. TB támogatottan 700 Ft körül, anélkül 13.000 körül, de fél év alatt meggyógyul a páciens. Nem tudom, pénzért felírta volna?
  Mikor elmondtam másoknak, egyből tudták , melyik orvosról van szó.
  Egyáltalán, mi van ebben az országban?
  Államformája pillanatnyilag : kupleráj.
  Ahogy hallottam, a reumatológián is pénzért mérik a fürdő beutalókat...”
 • 40. maradando 2009. szeptember 24. 13:14
  „Zöld szalagot a kormánytagok nyakába! De jó szorosat,és szoritani rajta mindig ha az egészségűgyi kóltségmegszoritás szót kiejtik a szájukon ! :(”
 • 39. bélás 2009. szeptember 24. 12:42
  „éhség sztrájk. nem csodálom, amilyen a korházi kaja.”
 • 38. achilleus 2009. szeptember 24. 11:51
  „35. hozzászólás Logaritmus 2009.09.24. 11:42
  Csak azért kérdezem, mert a cikk így folytatódik (Magyar Hírlap):
  "Oszkó hülyesége csaknem olyan csillogó, mint az épülő villájában tündöklő kétmilliós csillár (vízesés mégsem lesz a homlokzatfalon). A bús képű gigantomán közszolga valószínűleg nem tudja, hogy a betegség nem igazán tervezhető. Főleg egy olyan országban nem, ahol gyakorlatilag üres kifejezés a népegészségügyi program; ahol nincs valós prevenció, ahol a "költségvetési előirányzat" azért nem jelent semmit, mert nem tudni, milyen egészségügyi ellátórendszert kellene működtetni - vagyis milyen szerkezetben költsük a pénzt a betegségek orvoslására -; ahol a világ mumusának kikiáltott vírus elleni oltóanyagra költenek milliárdokat, nem pedig az egészséges magyar élelmiszereket támogatják például a gyermekétkeztetésben."”
 • 37. achilleus 2009. szeptember 24. 11:47
  „35. hozzászólás Logaritmus 2009.09.24. 11:42
  Logaritmus! Te mit építesz? Csak mert szó szerint azt fújod, mint Oszkó:
  "Oszkó Péter - igen, ő az, aki gigantikus beruházással építi liftes luxusvilláját Budán - azt találta mondani a királyi televí­zióban, hogy az egészségügy többet akar költeni az előirányzottnál, miközben más közintézmények tudomásul vették, hogy a krízis idején nem költhetnek többet a tervezettnél."”
 • 36. achilleus 2009. szeptember 24. 11:43
  „Hát ez tényleg nem sok magyarázatot igényel: "Horváth Ágnes egykori egészségügyi miniszter a köztelevízió reggeli műsorában arról beszélt, kevés a rendelkezésre álló pénz az egészségügyben, és megoldhatatlan a kórházigazgatók számára előírt dologi kiadások csökkentése."
  Csak azt tudnám, hogy hivatali idejükben miért nem érte őket hasonló megvilágosodás?”
 • 35. Logaritmus 2009. szeptember 24. 11:42
  „Még az 1 milliós bérek sem gondok, ha van rá pénz. De nincs. Elosztani az egészségügyben csak a TB járulékból bejövő pénzt lenne szabad. Az állam most mindig kipótolja a hiányzó részt -valamennyivel- de az meg soha nem elég.”
 • 34. Csirén 2009. szeptember 24. 11:28
  „31
  achilleus
  az egy miilió feletti bérekről beszélek, ha esetleg az előzményeket is elolvasnád....”
 • 33. keiner 2009. szeptember 24. 11:23
  „27. hozzászólás szatyi 2009.09.24. 10:52, nem tudom mikor voltál kint, de azóta megváltoszott sokkat:
  http://kitekinto.hu/europa/2008/10/27/aggaszto_gazdasagi_kilatasok__egyre_tobben_a_szegenysegi_kuszob_alatt”
 • 32. _palla_ 2009. szeptember 24. 11:20
  „Pann: azért ne kenjünk mindent a norvég cserediákokra, egy időben rendszeres vendég voltam a betegellátó intézményekben, és ott amióta világ a világ, a mosdóban soha nem is volt papír és szappan, - a vizitdíjas időkben sem - úgyhogy nem lett volna mit ellopni. Pedig hát ha valahol tízszeresen kéne ügyelni a higiéniára, az egy egészségügyi intézmény. De ok, visz az ember kéztörlőkendőt, előre készül, csak ne kéne 3 hónapot várni, mert azon nehezebb segíteni.”
 • 31. achilleus 2009. szeptember 24. 11:14
  „30. hozzászólás Csirén 2009.09.24. 11:02
  Sokallod a nővérek 70-80 ezrét? Elképesztő. Írd már ide a TAJ-számodat, hogy megkapd a neked járó megkülönböztetett bánásmódot, alkalomadtán.”
 • 30. Csirén 2009. szeptember 24. 11:02
  „Nem szalagot kell kitűzni, hanem az illetmények megállapításánál némi önmérsékletet tanúsítani.
  Könnyebb a kormányt szidni, mint a saját bérüket felülvizsgálni.”
 • 29. kisemberke 2009. szeptember 24. 10:59
  „Igazatok van a várakozási idővel kapcsolatban,csak az a baj,hogy az OEP meghatározza-nem tudom mi alapján-hogy az ambulancián(nem sűrgősségi)naponta hány beteget láthatnak el.Annyit finanszíroznak,a többit pedig az intézménynek kell kigazdálkodnia saját pénzből.Ugyan ez a helyzet a műtéti várólistával is.
  A gond az,hogy nincs pénz miből kigazdálkodni mert az állambácsi nem ad.Tehát a beteg vár és közben reménykedik a spontán gyógyulásban vagy sajna nem írom le mi történik a másik verzióban.Ez nem az én elgondolásom,hanem az államé mielőtt lehurrognátok.De teljesen igazatok van én is egyeteértek veletek annál is inkább mert nővér vagyok.Sajna? már magam sem tudom...”
 • 28. pann 2009. szeptember 24. 10:56
  „26. _palla

  Arra nem gondoltál hogy volt ott szappan csak valamelyik nem napon barnult beteg ellopta? Loptak el már vízeskancsót, wc papírt stb miért pont szappant ne, bár lehet nem tudják mire való. Percenként meg azért nem tehetnek ki szappant.”
 • 27. szatyi 2009. szeptember 24. 10:52
  „-keiner- Nekem ne mutasd be a német viszonyokat. Évekig éltem kinnt, de a mi viszonyaink balkániak az ottanihoz képest. És ehhez számold azt is, hogy mint adózó, járulékfizető polgár - átszámítva- annyit fizetek a TB ellátásért mint a német. Csak a jövedelmem nem annyi - átszámítva! Na erre varrj gombot!”
 • 26. _palla_ 2009. szeptember 24. 10:45
  „Amúgy meg én örömmel kifizettem volna a vizit- és napidíjat, ha láttam volna, hoyg bármi jobb abban az időben. De még egy rohadt szappanra nem futotta az SZTK nyilvános mosdójában, ahol naponta több száz mindenféle beteg megfordul, akkor hogy javult volna az ellátás?”
 • 25. keiner 2009. szeptember 24. 10:43
  „22. hozzászólás szatyi 2009.09.24. 10:42, németbe físzetnek mint ezt, mégis olyan az álapot.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putri lett a cigány közösségi házból

Az Amaro Khert 2005 márciusában adták át. Színvonalas programokat terveztek, igazi roma közösségi házat álmodtak. Putri lett belőle. Tovább olvasom