Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A Kodály téren még tart az összevont iskolák berendezkedése

Szeged - Hatalmas munkát végeznek a szegedi Kodály téri új középiskolában, ahova a nyáron átköltözött a Kossuth Zsuzsanna és a Tisza Lajos szakközépiskola. 1200 diáknak hétfőn már a itt tartják az évnyitót.
Hatalmas munkát végeznek a szegedi Kodály téri új középiskolában, ahova a nyáron átköltözött a Kossuth Zsuzsanna és a Tisza Lajos szakközépiskola. Két hétig folyamatosan hordták a berendezéseket, egyebek mellett húszezer kötet könyvet is át kellett szállítani. Még rengeteg a teendő, de az 1200 diáknak hétfőn már a Kodály téren tartják az évnyitót.

Óriási a pakolási láz a nyár elején megszüntetett szegedi Kodály téri általános iskolában. Az épületet a Kossuth Zsuzsanna és a Tisza Lajos szakközépiskola tanárai foglalták el. Már két hete folyamatosan költöztetik át a két tanintézményt: 150 teherautónyi rakományt pakoltak be az épületbe – tudtuk meg Horváth Attilától, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző iskola igazgatójától. Huszonnyolc tantermet kell a tanároknak és a technikai személyzetnek felszerelni. Ebből hét az egészségügyi és egy a textiles gyakorlóterem. A gondozástani teremben a nyáron érettségizett két diák Füzesi Fanni és Csipak Andrea segített Rózsa Klára szaktanárnak.

Húszezer könyvet rendeznek

Talán a legnehezebb dolga a könyvtárosoknak van az új iskolában. Összesen hatszáz dobozban húszezer könyvet hordtak át a két előd intézményből a Kodály térre. A könyvtár két hatalmas szobából áll, egymástól leválaszthatók. A rendszerezés eltart egy-másfél évig. – Minden könyvbe külön be kell pecsételni az új iskola nevét, és új számítógépes katalógust kell készíteni – mondta Bíró Kata könyvtáros.

– Nyolc évvel ezelőtt könnyebben ment a pakolás, amikor a Kálvária sugárútról költöztünk a Gutenberg utcába. Most két iskola dobozaiból kellett kiválogatni a mieinket – mesélte a szaktanár a már majdnem teljesen berendezett teremben. Jól állnak a munkákkal az informatikusok is. Három szaktantermet szereltek fel, közel száz számítógépet kellett rendszerbe kötniük.

Az egyetlen textiles gyakorlóteremben éppen az új varrógépeket állították csatasorba. Cseh Ferencné műszaki oktatótól megtudtuk: az új iskola 18, csúcstechnikát képviselő svájci és német háztartási varrógépet vett két és fél millió forintért.

– Nekem is most tanítják az új varrógépek kezelését – mondta a műszaki oktató. Pécsi László szakmai igazgató helyettes hozzáfűzte: a régi Tisza Lajos iskolából a hat szaktanterem ipari gépeit nem lehetett áthozni, azokat értékesíteni fogják.
– A gyerekek az Aranyvarrótű Kft.-hez fognak gyakorlatra járni. Az ipari gépeken ott sajátíthatják el fogásokat – magyarázta az igazgatóhelyettes.

Börze és kiárusítás

Nem minden felszerelés került át a két iskolából a Kodály térre. Amire nem volt szükség az új helyen, azt a Tisza Lajos szakközépiskolába szállították. Az önkormányzat itt tart börzét. Jelenleg a tanintézmények megbízottjai válogathatnak. A maradék bútorzatot a későbbiekben kiárusítják.

Az új intézményben a szeptember 3-i évnyitóra mindennek készen kell állnia. Az ünnepségre 1200 nappalis, levelezős és estis diákot várnak. A folyosókon egyelőre még tömegével állnak a polcok, a székek, az asztalok és a dobozok. A felső szinten most rakják le a linóleumokat és dolgoznak még a villanyszerelők is.

– Az iskolát kívül-belül kifestették, az összes ajtót kicserélték, még a beépített szekrényeken is. Kicserélték a teljes villanyvilágítást és felújították a padlóburkolatot. Mindez a bútorszállítással együtt hatvanmillió forintba került – adott felvilágosítást Horváth Attila igazgató, aki korábban a Kossuth Zsuzsanna egészségügyi szakközépiskola vezetője volt. Akkor harminchat kollégával dolgozott, most a tantestületben 71 tanár van. Az összevont két iskolából összesen hét tanártól váltak meg, közülük négyen nyugdíjasok voltak. Megszűnt tizenegy technikai dolgozó munkaviszonya is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baktérium okozta a dorozsmai ételmérgezést

Szeged-Kiskundorozsma - Az ÁNTSZ első laboratóriumi vizsgálata szerint a staphylococcus aureus nevű… Tovább olvasom