Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A költő a megértés fontosságáról ír

Családra, iskolákra való emlékezéseket, hitbeli dolgokat tárgyaló írásokat tartalmaz Nagy Gáspár új kötete, a Közelebb az életemhez, amely nemrégiben jelent meg Szegeden.
A kötet borítólapja Lipták György alkotásának felhasználásával készült
Szavak a rengetegből címmel 2004-ben látott napvilágot a Tiszatáj Könyvek sorozatban a Kossuth-díjas költő, Nagy Gáspár „személyes irodalomtörténete". Az esszékötetet most egy újabb gyűjtemény követte. A válogatásban vallomások, emlékezések, tárlatmegnyitók és interjúk is olvashatók. „Az ember arra gondol: élete első negyven éve ráment a diktatúrára, eltelt a szűkös lehetőségek között, és jönne még negyven, ha a Jóisten engedi, de az első tíz azzal megy el, hogy kapargatod azt a hol szép, hol ronda oldalát, és hol az ellenségeidre bukkansz, hol a barátaidra, néha ott bukkansz barátaidra, ahol nem is gondolnád, és fordítva.

Sok mindenen keresztülmentünk az elmúlt évtizedben, és elmondhatjuk: már nem vagyunk múlttalanok. Azért szólok ezekről a csalódásaimról, a mostani és egykori társaimról, hogy magamban is feloldjam a rettenetet, a kínt, másrészt mert arra gondolok: azért a vers üzenet, s hátha vannak mások is, akik szintén ezeken gyötrődnek, ezekkel a gondokkal küszködnek, akkor öt embernek csak elmondom, hogy azért se hagyjuk magunkat, próbáljuk megérteni a másikat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom