Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A komposzt apró csodái

Szeged – Ú, ott egy csont! – kiáltott fel az egyik hetedikes diák, amikor az iskola udvarában lévő komposztból vett mintákat.

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban már hetedik éve tartanak Zöldár címmel környezettudatossági hetet, a hétfői komposztvizsgálat is ehhez kapcsolódott, és ahhoz, hogy csütörtökön lesz a komposztálás világnapja.

– Egy csomó fát, homokot és egy hajszálat látok – sorolta a mikroszkóp alatti dolgokat Sipos Barnabás. A természettudományos tehetséggondozó évfolyamba járó diákok megmérték a komposzt pH-ját, megvizsgálták a szerkezetét, és élőlényeket kerestek benne. Gaál Péter például hamar talált egy cserebogárpajort, egy százlábú viszont már az udvaron előbukkant.

A komposzt apró csodái. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A piarista gimnázium tavaly nyerte el az örökös ökoiskola címet. Szombaton záruló témahetük középpontjában az energia áll. Kovács Sándor természetrajzaiból nyílt kiállítás, Hannus Sándor, az SZTE oktatója az energiahordozókról tartott előadást a témahét nyitásaként.

– Próbáljuk az egyetemmel szorosabbra fűzni a kapcsolatot, meglátogatjuk az alkalmazott és környezetkémiai tanszéket és a növénybiológiai tanszéket. A DÉMÁSZ-nál Villamosmérnökök az energiaszolgáltatásban címmel hallgatunk előadást. Többek között a kiserdő-takarítás, a füvészkerti munka, a papírgyűjtés és a környezettudatossági verseny indítása még a Zöldár része – mondta Jusztinné Nedelkovics Aliz biológia–kémia szakos tanárnő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 millió forintért akarták Annát megkeresni

Európai elfogatóparancs van érvényben S. Péter és J. Anna ellen. A két fiatal egy éve szökött külföldre, miután nem fizették vissza több millió forintos kölcsöneiket. Tovább olvasom