Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A kőművesek után most a fodrászokat ellenőrzik

Míg tavaly az építőipar volt soron, az utóbbi hónapokban a megye kisebb üzleteiben, szépségszalonjaiban, vendéglátóüzemeiben tartanak munkabiztonsági ellenőrzéseket. Az előírások lényegesen nem szigorodtak, de a papírmunka több időt, odafigyelést igényel, mint korábban – a büntetés pedig tetemes.
Fotó: Schmidt Andrea
– Egyre több, velünk kapcsolatban álló kis üzlet, szolgáltató jelzi, munkavédelmi ellenőrzése volt, úgy tapasztaljuk, hogy az uniós előírások betartását az utóbbi hónapokban sokkal szigorúbban felügyelik olyan szakmákban is, ahol ez a keménység nem volt jellemző: fodrászok, kozmetikusok, vendéglátósok is kénytelenek bemutatni a kockázatértékelési dokumentumokat és a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos papírokat – mondta el lapunknak Kőrösi Géza munkavédelmi koordinátor. A szakember kiemelte: tavaly az építőipar volt terítéken, idén pedig a jelek szerint a szolgáltatószektor szereplői számíthatnak sűrűbb kontrollra.

Az uniós csatlakozásunk óta eltelt egy év alatt sok kisvállalkozás még nem készítette el azokat a dokumentációkat, amelyek feltétlenül szükségesek. A hatóság elsősorban ezeket a papírokat ellenőrzi, a szabálytalanságok esetén 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet a kiszabható bírság.

Még arra is volt példa, hogy az egyik szegedi szépségszalonban dolgozó, tucatnyi, egyéni vállalkozóként működő kozmetikus munkavédelmi dokumentumait, biztonsági felkészültségét egyenként ellenőrizték. Akinél hiányosságot tapasztaltak, egyelőre megúszta figyelmeztetéssel.

– Aki nem igényes önmagára, a szerszámaira, az hogyan lehet igényes a vendégeivel szemben? – tette fel a kérdést Kiss Ágnes makói fodrász, akit a munkabiztonsági kritériumok szigorodásával kapcsolatban kérdeztünk meg. Azt mondta, számos munkakörülményre jobban oda kell figyelnie, mint korábban, de ez alapvető érdeke a dolgozónak és a vendégnek is. Többlettörődést a vegyszerek külön kezelése igényel, és terv szerint kell történnie a takarításnak, fertőtlenítésnek is, de ez nem ró különösebb anyagi terhet az üzletre.

– Nálunk, kozmetikusoknál nem szigorodtak számottevően a rendeletek, és nem tapasztaljuk, hogy gyakoribbak lennének az ellenőrzések, mint mondjuk egy évvel korábban, de a férjem fogtechnikai laboratóriumában már annál érezhetőbb a szigorú felügyelet – summázta Ábrahám Istvánné hódmezővásárhelyi kozmetikus, aki azért utalt rá: az utóbbi időben jobban ügyelnek a biztonságos munkavégzésre, mint korábban.

Puskás László szegedi étteremtulajdonos megerősítette: az utóbbi egy esztendőben érezhetően megszaporodtak a munkavédelmi ellenőrzések, a hivatalok szigorúbban nyomon követik a munkavállalókra vonatkozó biztonsági előírásokat.

– A vendéglátásban munkavédelmi szempontból újabb megszorításokkal nem kellett számolnunk az utóbbi időben, de a korábbi rendelkezéseket betartjuk. Rendben kell lennie minden papírnak. A mi éttermeinkben is ügyelünk ezek pontosságára – foglalta össze a vállalkozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai matekpélda

Fél év csúszással, de befejezéséhez közeledik a kiskundorozsmai sportpálya építése. Az anyagiakról… Tovább olvasom