Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A konténerek felfedezői

A város peremén az élet peremére került férfiakat kísértünk el kukázó körútjukra. A Gyöngyvirág utcától az Agyagos utcáig tartottunk velük: egy teljes számítógépet guberáltunk ki a szeméthegy mélyéről. A kukázáshoz, azt mondják, csak szerencse kell. Találtak már aranygyűrűt, ezüstserleget és CD-lejátszót is.

Két középkorú férfi – egyikük pocakos, a másik szikár, ráncos – nagy nejlonzacskókkal a kezében sétál a panelházak árnyékában. „Bevásárolnak". Nem a boltok polcai, hanem a konténerek tartalma jelentik nekik a kínálatot. Három éve minden napjuk ugyanúgy telik: hajnalban kelnek, hétköznap a belváros, hét végén a lakótelepek kukáiban néznek körül. A Gyöngyvirág utcánál találkozunk velük: Rókus konténerein már túl vannak, délre a Csillag térrel szeretnének végezni.

Kukától a piacig

A két Feri – vezetéknevüket nem árulják el – üveget keres leginkább, az érte kapott pénzből rendszerint cigit és alkoholt vásárolnak.
– Kukából csak akkor eszünk, ha az emberek leteszik mellé az ételt. Egy bizonyos igényszintünk nekünk is van – állítják. Amint sorra kukkantunk bele a konténerekbe, az emberek vásárlási szokásai tárulnak elénk: rengeteg a kidobott étel. – A legbosszantóbb, hogy az emberek mázsaszámra dobják a szemetesbe a puha kenyeret, de mire hozzájutunk, mindenféle szarral össze van már kenve – mondja bosszúsan „Ráncos Feri".

A kukázáshoz, azt mondják, csak szerencse kell. Találtak már aranygyűrűt, ezüstserleget és CD-lejátszót is. – Volt, hogy tízezer forintot is összekukáztunk, de általában egy-két ezer szokott összejönni naponta. A legtöbb árut a Cserepes sorra visszük, de ha egy szép darabot találunk, tudjuk, kinek kell elpasszolni – mesélik. Igazi hálózatot építettek ki maguknak az évek során: „ügyfeleik" között régiségkereskedő és ruhaárus is akad. Már a Gyöngyvirág utca végén járunk, amikor ránk köszönnek. – Régen kőművesként dolgoztam, sokan felismernek. Kicsit szégyellem, hogy ezt csinálom, de nincs más jövedelemforrásom – mondja „Pocakos Feri".

Támasz munka közben

Az Agyagos utca vonalán két „kollégával" futunk össze. – Ma már legalább harminc sorstársunkkal találkoztunk. Lassan több lesz a kukázó, mint a kuka – mondja szomorúan „Ráncos Feri", aki szerint nincsenek felosztva a körzetek a guberálók között. Egyedül Újszeged számít „elit" területnek. Feriék nem is szoktak odajárni, ugyanis nincsen mivel: amíg a kukázók többsége biciklivel, ők gyalog járják a várost. Az utca elején hittérítők állítanak meg. „Ráncos Feri" elegyedik velük szóba, akit az emberek szívében lakozó szeretetről kezdenek el kérdezgetni. „Pocakos Feri" eközben elmeséli, először jövedelem kiegészítésként nézett a kukák mélyére. – Öt évvel ezelőtt munkám, családom és otthonom is volt. Napi négy-ötezer forintot guberáltam össze munka előtt. El tudtam tartani a családot, de az asszony összeszűrte a levet egy ismerősünkkel. Így lettem hajléktalan. A szállón a kukázók kilencven százaléka hasonló élettörténettel „büszkélkedhet" – mondja szomorúan. – Na, a lelki támasszal megvagyunk mára, siessünk, nehogy beelőzzenek – szól oda társának, ideje abbahagyni a beszélgetést a térítőkkel.

Remény az újrakezdéshez

Megérezhetett valamit: a következő konténer igazi kincsesbányának bizonyult. A szemét alól, amit egy partvis letört nyelével forgattak fel, egy Commodore 64 típusú számítógép került elő. – Ezt egy ismerősünknek adjuk tovább, pár ezer forintot ez is hoz a konyhára – mondják derűsen. – Reggel óta hány forint értékű árut sikerült kihalászniuk a szemetesekből? – szegezem nekik a kérdést. – Ránézésre háromezer forintot – mondják egyszerre. Megállapítottuk: a konténerek biztos megélhetést jelentenek a guberálók számára. Ennek ellenére Feriék szeretnének kitörni ebből az életformából. – Van egy munkahely kilátásban. Éjjeliőröket keresnek egy telephelyre. De nem akarunk semmit elkiabálni. Nagyon szeretnénk azt a munkát.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom