Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A könyvtári késedelmi díjak behajtásának számos módszere van

Szeged - 34 ezer 300 forint a legnagyobb késedelmi díj, mellyel a 2007-es adatok szerint egy fiatal olvasó tartozik a szegedi Somogyi-könyvtárnak. A diákok gyakran részletfizetéssel törlesztik a kiszabott büntetéseket.
– Mennyi a büntetésem?

– 1600 forint.

– Jó, akkor 610 forintot kifizetek – alkudozott egy diák a Somogyi-könyvtári recepciónál. Dormán Helga gyakran tapasztalja a fiatalok hasonló fizetési taktikáit: – Ezerforintos késedelemi díj felett már nem lehet új könyvet kölcsönözni, ezért az olvasók trükkös részletfizetéssel tolják maguk előtt a tartozásukat. Olyan is előfordult, hogy valaki egy barátja olvasójegyével próbált könyvet kivinni, mert a sajátja már eladósodott.

A világ híres vadászgépei, Ezer motorkerékpár – mindkettő gyönyörű, nagy méretű, képes illusztrációkkal teli, igen drága könyv. Egy tizennégy év alatti gyermeknek hat ilyenből sikerült felhalmoznia a legnagyobb könyvtári késedelmi díjat 2007-ben. 34 ezer 300 forintról szól az a csekk, amit a harmadik felszólítás alkalmával állítottak ki a szegedi Somogyi-könyvtár munkatársai. Az összeg tartalmazza a könyvek árát és a késedelmi díjat. De a kiskorú szüleinek csak akkor kell az egészet kifizetniük, ha nem viszik vissza a dokumentumokat. Egyébként csak a könyvenként maximum kiszabható 500 forintos – felnőtteknél 1000 forintos – késedelmi díjat, azaz 3000 forintot kérnek el a könyvtárban.

A recepciónál sokat bajlódnak a késedelmi díjak behajtásával. Fotó: Segesvári Csaba
A recepciónál sokat bajlódnak a késedelmi díjak behajtásával.
Fotó: Segesvári Csaba

A tartozás azon a 135 olvasó nevét tartalmazó listán szerepel, melyet kiadtak a könyvtár által megbízott behajtó cégnek. Ennyien nem reagáltak az intézmény három írásos felszólítására. A cég alkalmazottai további levelekben, illetve telefonon próbálják jobb belátásra bírni a hanyag könyvtárhasználókat. Ez a legnagyobb szankció, amit a könyvtár alkalmaz. Az adósokat nem perlik, nem érné meg.

– Nagyjából négy év után vetünk keresztet egy könyvre, és töröljük a rendszerből. Olyan is előfordult azonban, hogy 2000 előtt kivitt szépirodalmi regényeket dobtak be a könyvtár „anonim" ládájába. 2001-ben vezettük be a számítógépes kölcsönzést, és minden dokumentumot vonalkóddal láttunk el, ezeken pedig még nem volt ilyen megjelölés – mondta Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár általános igazgatóhelyettese. Azt is elárulta, körülbelül negyvenezer forint volt az a legnagyobb összeg, amit olvasónak eddig kiszámláztak.

Fogda a hanyagságért

Az Egyesült Államokban nem ilyen kegyesek a bibliotékák bliccelőivel: a minap a rendőrök az otthonában kerestek fel egy nőt letartóztatási paranccsal, és bilincsben vitték el, mert két könyvet „elfelejtett" visszavinni a könyvtárba.

Olvasóink írták

 • 2. Voldemort 2008. augusztus 27. 19:19
  „Kedves Kancsár Tímea!

  Valószínűleg rosszul olvasta el az eredeti, az Indexen is megjelent amerikai hírt, abból ugyanis kiderült, hogy a hölgyet, aki a könyveket elfelejtette visszavinni az Egyesült Államokban, azért tartóztatták le a rendőrök, mert a bíróságra is elfelejtett elmenni. Igaz, oda a könyvtári harmincvalahány dolláros tartozása miatt idézték be.
  Ha mnagyar bíróságon nem jelenik meg a vádlott, terhelt, akkor a bíró idehaza is kérheti a rendőrségtől, hogy azok állítsák elő.
  Ha ön mégis jól írta az eredeti szövegben, csak valamelyik szerkesztője nyúlt bele, akkor elnézést kérek öntől. ERz esetben viszont a szerkesztője a hülye.”
 • 1. reg 2008. augusztus 27. 16:55
  „Érdemes lenne arról is írni pár szót,hogyan teszik tönkre a gyerekkönyvtár légkörét a Kárász utcáról is ismert kiskorú "kisebbségiek".Már többször találtuk ott őket,mikor a gyermekemmel szerettünk volna egy kis időt eltölteni olvasgatással.Döbbenet volt,amit láttam és a könyvtárosok tehetetlenek velük szemben.Leverték a könyveket,beültek a pult mögé,hangoskodtak,stb.Már ide sem merem egyedül elengedni a lányomat.Ja,a bejárat előtt a kerékpárok zárait mustrálgatták!
  Ide jutottunk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH-zárta pizzéria

Szeged - Bezárta a Fürj utcai Görög pizzériát tizenkét munkanapra az APEH. A tulajdonosnál előbb megebédeltek az ellenőrök, majd miután a pénztárgépet és a számlaadást rendben találták, az alkalmazottak papírjait nézték át. Tovább olvasom