Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A koporsókat nem földelik el

Föld felett is lehet koporsós temetés. A szinte állandó belvíz miatt hosszú távra kellett megoldást találni, hiszen nem ritkán egy évnél is tovább vártak a szertartásra azok a hozzátartozók, akik a hagyományos temetéshez ragaszkodtak. Az ára a kriptás temetés áraihoz fogható.
Hódi Lajos a tervvel. Farkasréten és Szolnokon már bevált ez a módszer. Fotó: Schmidt Andrea
– A szegedi sírkertekben három éve okoz súlyos gondokat a talajvíz. A Belvárosi temető egyes részein azóta nem lehet koporsót a földbe ereszteni – tájékoztatott az önkormányzati temetőket kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Hódi Lajos elmondta, hosszú távra kerestek megoldást. Olasz mintára – a fővárosi farkasréti és a szolnoki temető után – néhány héten belül a Belvárosi temetőben újfajta temetkezési módszert vezetnek be: a föld feletti koporsós temetést. Ez az eddig megszokott kriptás és a hamvasztásos – urnafalba helyezéses eljárás ötvözete: a holttestet kettős koporsóba fektetik, és egy, az urnafalhoz hasonló, csak annál jóval mélyebb „koporsófalba" emelik be.

Az új szertartásokhoz a Belvárosi temető irodája melletti területen alakíttat ki a Testamentum Kft. betonból háromszintes koporsófalakat. Erre, szintén a kolombáriumokhoz hasonlóan, a megrendelő választ márvány vagy gránit előlapot, amelyre az elhunyt adatait vésik. A koporsó helyét a kriptákhoz hasonlóan hatvan évre lehet megváltani.
Hagyományosan halottak napja előtt értesítik a temetők a hozzátartozókat, ha lejárt a sír vagy az urna bérlete.

Urnába vagy koporsóba

Szegeden egy urnás temetés hamvasztással, urnával, helybérlettel, szertartással megközelítőleg 150-250 ezer forintba kerül. Testtemetésre koporsóval, sírhellyel, szertartással és felépítménnyel nagyjából 250-500 ezer forintot kell számolni. Hódi Lajos közgyűlési határozatra vár a föld fölötti koporsós temetés tarifáinak megállapításához. Egyelőre annyit árult el, hogy az ára a kriptás temetés áraihoz fogható.

A szegedi önkormányzati temetőkben a sírokra ragasztott cetlivel, az urnafalaknál táblákon tájékoztatnak. A hosszabbítás tarifái az áfa emelkedésekor drágultak, további árnövekedés nem lesz. A temetői irodák október 28-ától november 2-áig hosszabban, este 8 óráig tartanak nyitva. Ugyancsak szokás volt, hogy az ünnepi temetőlátogatók véleményét megkérdezték a szolgáltatásokról kérdőíven. Ilyen most nem lesz, helyette az érkezőknek etikai tájékoztatót, egyfajta „házirendet" osztanak szét. Mivel egyre több a lopás és a garázdaság a sírkertekben, a Belvárosi temetőben néhány napja a városőrök mellett a közterület-felügyelők is járőröznek autóikkal.

– A város által gondozott díszsírhelyeket és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által a nemzeti panteon részének nyilvánított síremlékeket rendbe tesszük – magyarázta az igazgató. A legnagyobb szegedi temető három ravatalozójából kettő elé esővédő sátrat húznak fel, összesen 300 ezer forintból. Új még az is, hogy a sírkertben lejárt sírokból és kolombáriumokból a csontokat illetve a hamvakat már nem régi kriptákba gyűjtik össze. Erre a célra egy közös sírt, úgynevezett osszáriumot építenek 900 ezer forintból a temető szélén. Néhány héten belül – amikor a közbeszerzés lezárul – egy technikai újdonságot is megfigyelhetünk: 3 millió forintból elektromos meghajtású modern halottaskocsi áll szolgálatba a szertartásokon. 


Vásárhelyen és Makón lehet

A korábbi helyzethez képest a vásárhelyi temetőkben jelentősen javult a helyzet, folyamatosan csökken az olyan területek száma, melyeken a magas talajvíz akadályozná a koporsós temetést. – A katolikus temetőben szinte mindenhol, a Kincsesben és a Dilinkában az alacsonyabban fekvő részek kivételével már lehet koporsós temetést kérni – tudtuk meg Beder Ferenctől, a Borostyán Temetkezési Szolgálat ügyvezetőjétől.
A makói temetőkben nincs akadálya a koporsós temetésnek, és mint Gordos Ferdinánd belvárosi római katolikus plébánostól megtudtuk, ez idén egész évben így volt a városban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom