Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

A kör négyszögesítése a Kass Galériában

A szegedi Kass Galériában ma délután fél 5-kor Szepesi Attila költő nyitja meg Tettamanti Béla A kör négyszögesítése című kiállítását.
Tettamanti Béla grafikus két évtizede készít könyvillusztrációkat, a szélesebb nyilvánosság azonban a Népszabadságból ismerheti a rajzait. A Munkácsy-díjas művész az Élet és Irodalomnál kezdte pályafutását, ahol az ott képszerkesztőként dolgozó Nagy László költő figyelt fel rá. A nyolcvanas években az Új Tükör és az Európa hírmagazin grafikusa volt.

A Népszabadság mellett több mint egy évtizede a Figyelőben és a Neue Pester Loydban jelennek meg illusztrációi. Öt éve Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el tevékenységét. Számos nemzetközi és hazai kiállításon vett részt és nyert díjat. Egyik mesterének Kaján Tibor karikaturistát tekinti. „Tettamanti Béla művein hol keserű iróniával, hol éles szatírával jelzi, hogy nincs kiszámítható rendszer, nem működik a józan logika" – írja róla Wehner Tibor művészettörténész.

– Belelopta művészetét a mindennapjainkba, hiszen naponta megjelenik a Népszabadságban nemcsak mint rajzoló, hanem mint a kultúra terjesztője is. Ezek az apró gesztusai beépültek az idegrendszerünkbe, mert találóak. Amit ő csinál, sokszor többet ér, mint egy-egy vezércikk. A vizuális nevelés cseles formáját választotta, hiszen a rajzai több százezer olvasóhoz jutnak el naponta – ajánlja a galériájában nyíló kiállítást Kass János Kossuth-díjas grafikus, Szeged díszpolgára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom