Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A koraszülöttmentőknek gyűjtenek

Két akcióval támogatja a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt a következő hetekben a Szeged Első Lions Club - jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon az érintettek.
Mint Németh István a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének I. alkormányzója felidézte, a szervezet már többször segített az alapítványon, de most ismét fel kell hívni a figyelmet rájuk. Az alapítvány ugyanis továbbra is a fennmaradásért küzd.
A fenntartási költségek támogatására pénteken egész nap a szegedi Klauzál térre várnak minden forintot a szervezők. A helyszínen mindkét szervezet képviselői jelen lesznek, az adományozók megismerkedhetnek az újszülöttmentők munkájával. Emellett a szervezet minden ősszel nagyszabású koncertet rendez, melynek bevételét szintén jótékony célra fordítják. Október 25-én a Szegedi Nemzeti Színházban Somló Tamás és barátai lépnek fel, ennek koncertnek a bevétele is a mentőszolgálaté lesz.
Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mint Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány vezetője elmondta: a fenntartásukhoz szükséges összegnek évek óta csak 70 százalékát kapják meg a központi költségvetésből, annak ellenére, hogy az összes fórumot és minisztériumot megkeresték már. A hiány így mintegy 27 millió forint évente. Tavaly például a 78 milliós kiadásból 51 milliót kaptak az államtól, a többit adományokból kellett állni. Ez a helyzet a többi koraszülöttmentőnél is. Ez a 30 százalék országosan mintegy 200 millió forint többletet jelentene évente az államnak. Emellett új eszközökre szintén mintegy 200 millió forint kellene, hiszen a legtöbb központnak nagyon elhasználódott a gépjárműparkja is.
Ezzel szemben komoly felmérések készültek arról, hogy ha nem lenne újszülött életmentés ma Magyarországon 150-nel több babát veszítenének el és 250-nel több lenne a súlyosan sérült csecsemő évente. Ennek oka a súlyos oxigénhiány okozta agyi sérülés. Ez rendkívüli megterhelés a családoknak, melyek a legtöbb esetben szétesnek, de az államnak is, mivel ha ezt a 250 főt állami intézetben látnák el, az évente mintegy 500 millió forintba kerülne. Ezt egy 30 éves átlagéletkorra kiszámítva 15 milliárd forintba kerülne az államnak. Ennél lényegesen kevesebbe kerül a megmentésük - magyarázta a professzor.
Jó lenne, ha az állam fedezné a költségvetés 30 százalékát, és az újszülött-életmentőkhöz befutott adományokból már a fejlesztéseket tudnák finanszírozni a szervezetek. Egyelőre azonban a működéshez kell a pénz - mondta Pintér Sándor. Hozzátette: előfordul, hogy a dolgozók saját pénzből indítják be az autót, mert menteni viszont muszáj, aki bajban van, nem várhat.

A dél-alföldi régióban három és fél megyéből - Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része - álló területről tavaly 1300 hívás futott be a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ügyeletéhez. A mentési szám Budapest után a második legmagasabb az országban, az ellátandó területben pedig ők az elsők.
Átlagban naponta négy riasztása van az alapítványnak, ahol nemcsak koraszülötteket, de nagysúlyú és esetleg fejlődési rendellenességgel küzdő kicsiket is mentenek. A személyzet a Szegedi Gyermekklinika orvosaiból, ápolóiból és az Országos Mentőszolgálat szakembereiből áll -tette hozzá a vezető.

Olvasóink írták

 • 6. baloghkatica 2010. október 14. 17:44
  „Az a baj, hogy a TB nem arra van költve, mint amire elvileg befizetjük :(”
 • 5. Szocifidesz 2010. október 12. 10:22
  „4. hozzászólás baloghkatica
  A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány is kórházi alapítású, azaz kórházi dolgozók csinálják.
  Szerintem ez az államtól átvállalt feladat simán a mentőállomás dolga lenne!
  Nem igaz,az nem kórházi alapítvány és nem csak kórházi dolgozók csinálják, hanem mentő dolgozók is.
  A mentőszolgálat akkor tudja elvégezni az újszülött, koraszülött mentést ha arra a célra külön kocsija, személyzete( neonatológos, szakasszisztens, mentőgépkocsi vezető ) lenne, és nyilván ehhez pénz kell de az a pénz nincs vagy csak egy része van tehát ugyanott vagyunk.”
 • 4. baloghkatica 2010. október 12. 09:45
  „A szegedi korházaknak kb 30 alapítványa van, ha nem több...

  Tüdőrákosokért alapítvány Deszken pl. az alapítvány pénzéből utaztatja konferenciákra a nagyérdemű szagembereket :D

  A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány is korházi alapítású, azaz korházi dolgozók csinálják...

  Szerintem ez az államtól átvállalt feladat simán a mentőállomás dolga lenne!

  De mindamellett nagyon jó, hogy van ez a sárga kocsi!!!!!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. október 12. 06:53
  „És ha ide fizetek, akkor nem kell TB-t fizetni? Mert akkor mi a lóherére megy el a pénzünk, ha alapítványok kénytelenek azt ellátni, ami a TB feladata lenne?”
 • 2. Zsoltee0716 2010. október 11. 20:51
  „Az államnak 100%-ban támogatnia kellene! Úgyan úgy az OMSZ-ot is!”
 • 1. Rosmary53 2010. október 11. 20:40
  „Milliárdok úsznak el kézen-közön, lopás, végkielégítés, sikkasztás, csalás megy az egész országban, és az alapvető szükségletekre nincs pénz, közadakozás, gyűjtés az összes lehetőség? Kormányurak, ez rendben van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás Szeged francia megszállásáról

Szeged - Korabeli fényképfelvételek, újságcikkek, falragaszok és térképek segítségével mutatja be… Tovább olvasom